Η σπουδαία «Δόξα» του Νικολάου Γύζη έγινε δωρεά στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Η σπουδαία «Δόξα» του Νικολάου Γύζη έγινε δωρεά στην Προεδρία της Δημοκρατίας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν σχεδόν πριν από ένα χρόνο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλάμβανε τα καθήκοντά της, είχε μιλήσει για «νέο πατριωτισμό» διαβλέποντας την ανάγκη της χώρας μας για ανανοηματοδότηση αξιών. Μία από αυτές είναι και η ανιδιοτελής προσφορά προς την πατρίδα, σε μια κρίσιμη εθνική συγκυρία αλλά και σε μια εμβληματική εθνική επέτειο όπως είναι τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Μια σπουδαία δωρεά που έγινε χθες προς της Προεδρία της Δημοκρατίας αποδεικνύει ότι το κάλεσμα που απηύθυνε η πρώτη πολίτης της χώρας εντάσσεται ακριβώς σε αυτό το πνεύμα. Ο Δημήτρης Γκέρτσος, εγγονός του Ευάγγελου Παπαστράτου και της Καίτης Δαμβέργη που ήταν μία από τις πρώτες Ελληνίδες που φοίτησαν στην ΑΣΚΤ, παραχώρησε στην Προεδρία τον μοναδικό πίνακα του Νικολάου Γύζη «Δόξα», τον οποίο είχε αγοράσει ο παππούς του.

Η σπουδαία «Δόξα» του Νικολάου Γύζη έγινε δωρεά στην Προεδρία της Δημοκρατίας-1
Η τελετή έγινε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο (φωτ. ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΕΡΟΛΥΜΠΟΣ).

Το έργο είναι πολύτιμο όχι μόνον ως προς το θέμα του, αλλά και για το γεγονός ότι μια παραλλαγή του, που είχε κάνει ο καλλιτέχνης για τα Ανάκτορα, έχει χαθεί εδώ και δεκαετίες. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποδεχόμενη τη δωρεά είπε: «Με μια χειρονομία ευγενούς προσφοράς και υψηλού εθνικού συμβολισμού ο κ. Δημήτρης Γκέρτσος αποχωρίστηκε ένα πολύτιμο οικογενειακό κειμήλιο με τη σκέψη, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει, ότι ένας πίνακας με τόσο “μεγάλη εθνική διάσταση και αναγνώριση, δεν μπορούσε να του ανήκει”», και η ΠτΔ συμπλήρωσε ότι πρόκειται για μια προσφορά στο ίδιο το κοινωνικό σύνολο.

Η σπουδαία «Δόξα» του Νικολάου Γύζη έγινε δωρεά στην Προεδρία της Δημοκρατίας-2
Το έργο είχε ακόμη μία παραλλαγή, που χάθηκε (φωτ. ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ).

Ο δωρητής από την πλευρά του τόνισε απευθυνόμενος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Ας μην περπατά η “Δόξα” μονάχη σε ένα σπίτι, αλλά ανάμεσα στους Ελληνες. Πόσο μάλλον στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Εδώ πρέπει να σας πω ότι η προσωπικότητα της Προέδρου μας με ενέπνευσε στο να προχωρήσω τελικά σε αυτή την κίνηση. Εσείς την αποδεχθήκατε, όχι μόνο την αναγνωρίσατε, αποδώσατε στη “Δόξα” την ανώτερη τιμή. Αισθάνομαι και εγώ μια περηφάνια που θα βρίσκεται σε αυτό τον χώρο και σήμερα νομίζω πιο ευτυχής από όλους θα ήταν ο ίδιος ο Νικόλαος Γύζης».

Η σπουδαία «Δόξα» του Νικολάου Γύζη έγινε δωρεά στην Προεδρία της Δημοκρατίας-3
O καλλιτέχνης ήθελε να δοξάσει την Ελλάδα.

Οταν η εκστρατεία κατά της Τουρκίας το 1897 απέτυχε, ο Νικόλαος Γύζης –τότε 55 ετών– είχε ήδη ανακηρυχθεί επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου. Η βαυαρική κυβέρνηση του είχε αναθέσει να φιλοτεχνήσει έναν πίνακα με θέμα «τον θρίαμβο της Βαυαρίας» για ένα βιομηχανικό μουσείο στη Νυρεμβέργη. «Εγώ θα ήθελα να κάνω τον θρίαμβο της Ελλάδος, όχι της Βαυαρίας», είχε πει όταν εκτελούσε την παραγγελία για τους Γερμανούς. Ετσι λοιπόν αποφάσισε να κάνει έναν πίνακα για να δοξάσει την πατρίδα του με αφορμή τη στροφή του Διονυσίου Σολωμού «Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη / περπατώντας η Δόξα μονάχη». Με τον τρόπο αυτό αποτύπωσε την Ελλάδα ως μια ηρωική φιγούρα που αντιστέκεται, κάτι που επισήμανε και η ΠτΔ χθες.

[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή