Το χωριό του Αθανάσιου Διάκου ετοιμάζεται να εορτάσει τα 200 χρόνια από το 1821

Το χωριό του Αθανάσιου Διάκου ετοιμάζεται να εορτάσει τα 200 χρόνια από το 1821

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση δεν θα φρεσκάρει μόνον τις γνώσεις ιστορίας μας αλλά και της γεωγραφίας. Ηρωικές μάχες, ενέδρες σε βουνά, γενέτειρες ξακουστών ηρώων βγαίνουν από την αφάνεια του χρόνου και ξαναλάμπουν κάτω από το φως του παρόντος. Σε αυτή τη νέα θέαση έρχεται συχνά να προστεθεί η αχτίδα της ευεργεσίας και της προσφοράς. Οπως στην περίπτωση του χωριού Αθανάσιος Διάκος στη Φωκίδα, χτισμένο στα 1.050 μέτρα ύψος, με τον ορεινό όγκο από τα Βαρδούσια να φτάνει ώς τον ουρανό. Λέγεται ότι είναι ο τόπος καταγωγής του πολέμαρχου και, μάλιστα, το 1922 για να τιμήσει τη μνήμη του –100 χρόνια μετά το 1821–, ο Πλαστήρας έδωσε το όνομά του στο μέρος αυτό που λεγόταν έως τότε Μουσουνίτσα.

Το χωριό του Αθανάσιου Διάκου ετοιμάζεται να εορτάσει τα 200 χρόνια από το 1821-1
Το άγαλμα του ήρωα δεσπόζει στην πλατεία.

Πριν από λίγο καιρό το ζεύγος Νινέτας και Νίκου Βαφειά έκανε μια δωρεά για την ανάπλαση ενός εκπληκτικού παραποτάμιου μονοπατιού που είναι το ωραιότερο σημείο του χωριού και το πιο νευραλγικό, καθώς ενώνει τα δύο μέρη του. Από τον Αθανάσιο Διάκο κατάγονται οι γονείς της δωρήτριας. «Ο Κωνσταντίνος και η Αλίκη Σταματοπούλου είχαν προσφέρει πάρα πολλά για το χωριό μας εκείνα τα χρόνια. Hταν άνθρωποι που ήταν πάντα παρόντες στις ανάγκες μας και δίπλα από τον κάθε συγχωριανό μας που χρειαζόταν βοήθεια. Ακόμα και σήμερα η αίσθηση ευγνωμοσύνης για την προσφορά της οικογένειας είναι έντονη», λέει στη στήλη ο πρόεδρος της κοινότητας Κώστας Μαστροκωστόπουλος, ένας νέος και ορεξάτος άνθρωπος που θέλει να προσφέρει στο ξαναζωντάνεμα του τόπου. 

Το χωριό του Αθανάσιου Διάκου ετοιμάζεται να εορτάσει τα 200 χρόνια από το 1821-2
Μέρος του ωραίου μονοπατιού.

Oπως μας εξηγεί, το ζεύγος Σταματοπούλου είχε συνεισφέρει πολλά για την ανάπτυξη του χωριού αλλά και για την τουριστική του άνθηση. Με την απογραφή του 2011 καταγράφηκαν περίπου 500 κάτοικοι, αλλά μια συνηθισμένη καθημερινή του χειμώνα βρίσκονται περίπου 30 άτομα στο χωριό. Τα Σαββατοκύριακα όμως υπήρχαν εκατοντάδες επισκέπτες που ήθελαν να δουν το πολύ ωραίο φυσικό περιβάλλον, τα γραφικά σπίτια αλλά και το Μουσείο του Αθανάσιου Διάκου. Ολα αυτά βέβαια προ πανδημίας, διότι σήμερα η κίνηση έχει σταματήσει τελείως, όπως επισημαίνει ο κ. Μαστροκωστόπουλος, που διατηρεί ταβέρνα και ξενώνα.

Το χωριό του Αθανάσιου Διάκου ετοιμάζεται να εορτάσει τα 200 χρόνια από το 1821-3
Η επιγραφή της δωρεάς της ανάπλασης.

Τώρα λοιπόν η επόμενη γενιά παίρνει τη σκυτάλη της προσφοράς, με τον Νίκο και τη Νινέτα Βαφειά να καλύπτουν τα έξοδα της ανάπλασης αλλά να είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν και σε άλλα εγχειρήματα. Τα εγκαίνια του παρόντος έργου θα γίνουν –πρώτα ο Θεός– στις 8 Αυγούστου, με την ελπίδα ότι ο Αθανάσιος Διάκος μαζί με τους λοιπούς ήρωες της Επανάστασης θα μας συνδράμει νοερά να νικήσουμε κατά κράτος την πανδημία για να περάσουμε ένα «κανονικό» καλοκαίρι.
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή