Η ΠτΔ επισκέφθηκε τη Ρόδο για την 73η επέτειο της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Η ΠτΔ επισκέφθηκε τη Ρόδο για την 73η επέτειο της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 13 Μαρτίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ορκίστηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έχει σταθεί συνεπέστατη στη δέσμευσή της να δώσει μεγάλη έμφαση στη νησιωτική Ελλάδα. Πριν φθάσει στη Ρόδο, όπου τελέστηκε την Κυριακή ο εορτασμός για την 73η επέτειο της ένωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα, είχε ήδη επισκεφθεί, μέσα σε 12 μήνες, το Καστελλόριζο, το Αγαθονήσι, τους Λειψούς, την Κάρπαθο και την Κίναρο με τη μοναδική της κάτοικο, την κυρα-Ρηνιώ. Είναι σαφές ότι οι ακρίτες –νησιώτες και στεριανοί– αποτελούν μία από τις πρωταρχικές έγνοιες της ΠτΔ και το δείχνει εμπράκτως.

Η ΠτΔ επισκέφθηκε τη Ρόδο για την 73η επέτειο της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου-1
Εσωτερικό του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου (φωτ. ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ).

Στη Ρόδο την υποδέχθηκε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, που τη συνόδευσε στην πεζοπορία πέντε χλμ. από την αρχαία Ακρόπολη του νησιού, στον λόφο Μόντε Σμιθ, έως το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, σε μια διαδρομή που ενώνει τους δύο σπουδαίους ιστορικούς χώρους. Οποιος έχει επισκεφθεί τα βοτσαλωτά καλντερίμια της Παλιάς Πόλης γνωρίζει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να βαδίσει κανείς με τακούνια χωρίς να πάθει διάστρεμμα. Ορθώς, λοιπόν, η ΠτΔ επέλεξε να φορέσει αθλητικά παπούτσια. 

Η ΠτΔ επισκέφθηκε τη Ρόδο για την 73η επέτειο της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου-2
Κατά την ξενάγηση στη Φιλέρημο (φωτ. ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ).

Οι ξεναγοί –η προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, Μάνια Μιχαηλίδου, και η αρχαιολόγος Ελένη Φαρμακίδου– που συνόδευσαν την ΠτΔ απάντησαν σε πλήθος ερωτήσεών της για το νησί και την πορεία του μέσα στον χρόνο. Αλλωστε, ένα από τα δώρα που δέχθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου από τον περιφερειάρχη ήταν ένα λεύκωμα με ιστορικές φωτογραφίες και τα επίσημα ΦΕΚ της ενσωμάτωσης, αντίγραφο ενός πρωτοτύπου που είχε γίνει το 1948, έτος ένωσης της Δωδεκανήσου με τη μητέρα πατρίδα. Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η ΠτΔ συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη, και τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Κύριλλο. Επίσης, επισκέφθηκε την Ιερά Μονή της Παναγίας Φιλερήμου.

Η ΠτΔ επισκέφθηκε τη Ρόδο για την 73η επέτειο της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου-3
Με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο (φωτ. ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ).

Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση που είχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία αξίζει ιδιαίτερης μνείας και δημοσιότητας, ήταν με δύο καραβομαραγκούς του νησιού, τον Ηλία Σταματάκη και τον Μικέ Φιλτζαντζίδη. Στους ώμους τους πέφτει, πλέον, η διατήρηση της τέχνης, καθώς την περασμένη εβδομάδα έφυγε από τη ζωή ο συμπατριώτης μαστρο-Μιχάλης Χατζηνικολάου, από τους παλαιότερους μάστορες του Αιγαίου. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου συζήτησε μαζί τους για την προοπτική της δημιουργίας ενός μουσείου παραδοσιακής ναυπηγικής στη Ρόδο. Τόνισε, επίσης, ότι θα συμβάλει και εκείνη στη διάσωση των ξύλινων παραδοσιακών σκαφών, που καταστρέφονται κατά δεκάδες κάθε χρόνο, ως προαπαιτούμενο για να αποσύρουν οι αλιείς την επαγγελματική τους άδεια και να εισπράξουν ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

ΥΓ.: Πολλές γυναίκες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προέτρεπαν ευστόχως την Πρόεδρο να μην ασχολείται με τις επιθέσεις στις στυλιστικές επιλογές και να «τις γράψει στα παλιά της υποδήματα».
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή