BLOD: το εθνικό μας ιστόρημα μέσα από πολλά βλέμματα

BLOD: το εθνικό μας ιστόρημα μέσα από πολλά βλέμματα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έννοια της Παιδείας έχει έναν αμετάβλητο –διαχρονικά– πυρήνα αλλά και στοιχεία που προσαρμόζονται στις ανάγκες των ανθρώπων. Ποιος θα σχεδίαζε σήμερα μια δράση ευρύτερου εκπαιδευτικού χαρακτήρα δίχως να εκμεταλλευθεί τις σύγχρονες ψηφιακές δυνατότητες; Το Ιδρυμα Μποδοσάκη, που ιδρύθηκε το 1972 και έκτοτε προωθεί με έγνοια την επιστήμη, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών, ξέρει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών. Μέσω της πλατφόρμας BLOD (Bodosakis Lectures on Demand), εδώ και μία δεκαετία έχει φτιάξει ένα ψηφιακό αποθετήριο γνώσης για μια ευρύτατη γκάμα θεμάτων, από την αρχιτεκτονική ώς την τεχνητή νοημοσύνη και την αρχαιολογία.

BLOD: το εθνικό μας ιστόρημα μέσα από πολλά βλέμματα-1
O σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Τάρλοου.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Ιδρύματος στην «Πρωτοβουλία 1821-2021», το BLOD μας επιφυλάσσει ένα μικρό δώρο κάθε Τρίτη. Από τον Ιανουάριο αναρτά ένα ολιγόλεπτο βίντεο στον ιστότοπό του (blod.gr), όπου συμπατριώτες μας καταξιωμένοι σε εντελώς διαφορετικά πεδία συμπυκνώνουν τη σκέψη τους σχετικά με τον εορτασμό των 200 ετών. Η ιδέα αυτή, με τίτλο «Με αφορμή το ’21», σχεδιάστηκε από το ίδιο το ίδρυμα σε επιμέλεια της δικής μας καλής συναδέλφου στην «Κ», Μαρίας Κατσουνάκη. Ηθοποιοί, ιστορικοί, φιλόσοφοι, σεφ, κοινωνιολόγοι, σκηνοθέτες, νομικοί, αθλητές και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι των τεχνών, των γραμμάτων και των επιστημών μοιράζονται την προσωπική τους σύνδεση με το ’21 μέσω αυτής της ολιγόλεπτης ψηφιακής παρουσίας. Στόχος είναι η πολυπρισματική καταγραφή αισθημάτων, συμπερασμάτων, προτάσεων. Η Ιστορία δεν γράφτηκε από τους λίγους ούτε αφορά τους λίγους. Το εθνικό μας ιστόρημα έχει ανάγκη από όλες τις κλωστές για να φανεί το «εργόχειρο» του χρόνου.

BLOD: το εθνικό μας ιστόρημα μέσα από πολλά βλέμματα-2
Ο συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης.

Η «σκυτάλη» του δίλεπτου στο BLOD περνά αυτή την εβδομάδα στα χέρια της ιστιοπλόου Σοφίας Μπεκατώρου: «Αυτό που με έκανε να ξεχωρίσω από μικρή ήταν το πείσμα μου και ότι πάντα ήθελα να ολοκληρώνω την προσπάθειά μου», δηλώνει στο βίντεο. Η ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας, ανατρέχοντας στην Επανάσταση του 1821, ξεχωρίζει τη γενναιοδωρία και τη δύναμη ψυχής των Ελλήνων: «Αυτά προσπάθησα και εγώ να αναδείξω μέσα από τη δική μου πορεία, αρχικά στον αθλητισμό και τώρα στο ελληνικό metoo. Πώς δηλαδή, συσπειρωμένοι, οι Ελληνες θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η χώρα μας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξία τους και πώς όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για την επόμενη γενιά». Αυτή είναι και η ευχή της: σε άλλα 200 χρόνια από σήμερα, οι μελλοντικοί Ελληνες να είναι υπερήφανοι για εμάς, τους Ελληνες του 2021.  

BLOD: το εθνικό μας ιστόρημα μέσα από πολλά βλέμματα-3
Η ηθοποιός Αμαλία Μουτούση… στα προσεχώς. 

Μετά τη Σοφία Μπεκατώρου, το δικό τους «ταξίδι» στο μακρινό 1821 κάνουν, από 23/3 ώς 25/5, οι Τάσος Γιαννίτσης, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Θόδωρος Τερζόπουλος, Βάσω Κιντή, Πέτρος Μάρκαρης, Γιώργος Κουμεντάκης, Αμαλία Μουτούση, Γιώργος Μαυρογορδάτος, Μάρω Δούκα, Δημήτρης Τάρλοου.
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή