Ο δούκας Φραγκίσκος της Βαυαρίας, απόγονος του Οθωνα, στέλνει χαιρετισμό για την επέτειο

Ο δούκας Φραγκίσκος της Βαυαρίας, απόγονος του Οθωνα, στέλνει χαιρετισμό για την επέτειο

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιστορία λέει πως ο Οθωνας λίγο πριν ξεψυχήσει είπε το «Πάτερ Ημών» και ετάφη φορώντας φουστανέλα. Η Ελλάδα του καθόρισε τα νιάτα αλλά και τα στερνά, περισσότερο από ό,τι καθόρισε ο ίδιος την τύχη του νέου βασιλείου ως πρώτος του μονάρχης. Αυτή η ιδιαίτερη σύνδεση μεταξύ της οικογένειάς του αλλά και της Βαυαρίας με την πατρίδα μας εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Μπορεί το πρώτο βασιλικό ζεύγος της χώρας να ήταν άτεκνο, ωστόσο οι σημερινοί απόγονοι και των δύο οίκων τιμούν τη σχέση με την Ελλάδα. Η στήλη έχει σήμερα την τιμή να δημοσιεύει αποκλειστικά τον χαιρετισμό που έστειλε ο δούκας της Βαυαρίας, Φραγκίσκος, συγγενής του Οθωνα.

«Οι εκκλήσεις για ελευθερία και ανεξαρτησία με σκοπό τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ελληνικού κράτους μετά τη μακρόχρονη οθωμανική κυριαρχία, κατέφθασαν στο Μόναχο, επί του βασιλέως Λουδοβίκου του Α΄ της Βαυαρίας, στις αρχές του 19ου αιώνα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Λουδοβίκος Α΄ υποστήριξε τον ελληνικό αγώνα για ελευθερία από το 1821, εκπαιδεύοντας νεαρής ηλικίας Ελληνες στο Μόναχο, αλλά και παρέχοντας οικονομική βοήθεια εξ ιδίων πόρων. Τον πηγαίο, μάλιστα, ενθουσιασμό του για την ελληνική αρχαιότητα μαρτυρούν ακόμη και σήμερα στο Μόναχο τόσο η πλειάδα των κτιρίων όσο και οι συλλογές ελληνικών έργων τέχνης. Ηδη από το 1829, παραχώρησε τον Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην ελληνική ορθόδοξη κοινότητα. 

Ο δούκας Φραγκίσκος της Βαυαρίας, απόγονος του Οθωνα, στέλνει χαιρετισμό για την επέτειο-1
Ο δούκας Φραγκίσκος της Βαυαρίας, απόγονος του Οθωνα.

Κορυφαίο σημείο αναφοράς για τον Λουδοβίκο τον Α΄ και το πάθος του για την Ελλάδα αποτέλεσε, βεβαίως, η στιγμή της ανάδειξης του δευτερότοκου υιού του, Οθωνα, σε βασιλέα της Ελλάδος το 1832, καθώς και η άφιξη του τελευταίου στο Ναύπλιο το 1833. Τον Οθωνα συνόδευαν διοικητικοί αξιωματούχοι, ένοπλες δυνάμεις και πλήθος ειδικών, χωρίς την παρουσία των οποίων δεν θα είχε ίσως καταστεί εφικτός ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού κράτους, λόγω του ότι ο βασιλιάς ήταν ανήλικος. Δυστυχώς, οι Ελληνες και οι ευρωπαϊκές Μεγάλες Δυνάμεις δεν αξιολόγησαν ορθώς τις μεγάλες δυσκολίες που θα ανέκυπταν από τη σύσταση, εκ του μηδενός, ενός φιλελεύθερου και σύγχρονου κράτους. Συνέπεια αυτών των προβλημάτων ήταν ο τερματισμός της βασιλείας του Οθωνα το 1862. Μετά την επιστροφή του στη Βαυαρία, ο βασιλιάς Οθων διατήρησε συναισθηματικούς δεσμούς με τη δεύτερη πατρίδα του και συνέχισε την παροχή οικονομικής στήριξης προς αυτήν. Λέγεται, μάλιστα, ότι τα τελευταία λόγια του λίγο πριν πεθάνει ήταν: “Ελλάδα αγαπημένη μου Ελλάδα”. 

Ο δούκας Φραγκίσκος της Βαυαρίας, απόγονος του Οθωνα, στέλνει χαιρετισμό για την επέτειο-2
Ο εμβληματικός πίνακας του Πέτερ φον Ες «Είσοδος του Οθωνα στην Αθήνα» (λεπτομέρεια).

Ωστόσο, παρά την εξέλιξη αυτή, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Βαυαρίας κατόρθωσαν να παραμείνουν ισχυρές. Ακόμη και σήμερα, θεωρώ ότι η επίδραση του πολιτισμού και της δημοκρατίας της αρχαίας Ελλάδος είναι, ιδίως στη Βαυαρία, ιστορικά παρούσα. Η οικογένειά μου διατηρεί σήμερα, μια ζωντανή και προσωπική σχέση, μεταξύ άλλων και με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Διατηρώ τις καλύτερες αναμνήσεις από πολυάριθμες επισκέψεις στην Ελλάδα και τα νησιά της. Οι συναντήσεις με τους ιδιαιτέρως φιλόξενους, χαρούμενους και δοτικούς εκεί ανθρώπους οδήγησαν στην ανάπτυξη μακροχρόνιων φιλιών. 

Αυτή η ιστορικά ανεπτυγμένη σχέση και οι προσωπικοί δεσμοί καταδεικνύουν τη σημασία της διάδρασης μεταξύ κρατών αλλά και μεταξύ ανθρώπων, για την καλλιέργεια μιας ποιοτικής σχέσης που αντέχει στον χρόνο. Ελπίζουμε ότι πάντα θα βρίσκονται νέα στοιχεία σύγκλισης, προκειμένου να συνεχίζεται και να ανανεώνεται αυτή η ιδιαίτερη ελληνοβαυαρική σχέση. Συγχαίρω θερμά την ελληνική Πολιτεία για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και απευθύνω σε όλους τους Ελληνες τις καλύτερες ευχές μου για το μέλλον».

 

Το γενικό προξενείο Μονάχου με τον δραστήριο πρόξενο Βασίλη Γκουλούση έχει σχεδιάσει μία σειρά από δράσεις για το τρέχον επετειακό έτος.

Ανήμερα την 25η Μαρτίου 2021 θα φωταγωγηθούν δύο εμβληματικά κτίρια του Μονάχου, τα Προπύλαια και ο Πύργος της τηλεόρασης με τα εθνικά μας χρώματα. Επίσης, επιφανείς εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της Βαυαρίας θα απευθύνουν μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό. Αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται από το προξενείο μια ηλεκτρονική πολιτιστική διαδρομή στο Μόναχο που θα περιλαμβάνει σημεία τα οποία σχετίζονται με την Ελλάδα και την Ελληνική Επανάσταση και θα είναι έτοιμη αρχές καλοκαιριού. Εκείνη την περίοδο θα εγκαινιαστεί έκθεση σε κεντρικό σημείο του Μονάχου, η οποία θα περιλαμβάνει φωτογραφίες και πληροφορίες για κτίρια της Αθήνας που σχεδιάστηκαν από Γερμανούς αρχιτέκτονες στα μέσα του 19ου αιώνα, καθώς και κτίρια του Μονάχου, τονίζοντας την άρρηκτη σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Βαυαρίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή