Η Βοστώνη εόρτασε με λαμπρότητα την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας

Η Βοστώνη εόρτασε με λαμπρότητα την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί πολλές πόλεις και πρωτεύουσες ανά τον κόσμο να τίμησαν με τον δικό τους τρόπο την εθνική μας επέτειο, όμως με μερικές εξ αυτών υπάρχουν ισχυρότερες ιστορικές «γέφυρες».

Η Βοστώνη βρίσκεται πολύ κοντά στην καρδιά μας, όχι μόνο για την πρώιμη και ισχυρή παρουσία του ελληνικού στοιχείου, αλλά και για το γεγονός ότι υπήρξε πατρίδα μερικών εκ των σπουδαιότερων Αμερικανών φιλελλήνων. Πρόκειται για έναν τόπο όπου η αγάπη και η γνώση για την αρχαία Ελλάδα –όπως αυτές καλλιεργούνται μέσα από τα φημισμένα πανεπιστήμιά της, όπως το Χάρβαρντ– είναι μια φλόγα που σιγοκαίει. Λογικό ήταν, λοιπόν, οι εορτασμοί να έχουν ιδιαίτερη συμβολική βαρύτητα, αλλά και να απλωθούν σε διάφορα σημεία, ακόμη και εκτός της δικής της επικράτειας.

Η Βοστώνη εόρτασε με λαμπρότητα την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας-1
Ο Μ. Δουκάκης, ο πρόξενός μας (δεξιά του) και συγγενείς του Χάου.

Στο πλαίσιο της φωταγώγησης που προώθησε το υπουργείο Εξωτερικών παγκοσμίως, το ελληνικό προξενείο της Βοστώνης, με τον αεικίνητο επικεφαλής Στράτο Ευθυμίου, συντόνισε τη δράση φωτισμού σε δέκα γέφυρες, σε όλη τη Νέα Αγγλία. Στη Βοστώνη έγινε γαλανόλευκη η γέφυρα Λονγκφέλοου, η οποία έχει σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα Εντμουντ Ουιλράιτ, ο οποίος υπογράφει και το κτίριο του προξενείου. Παράλληλα, φωτίστηκαν δέκα δημαρχιακά μέγαρα, μεταξύ των οποίων εκείνα του Λάουελ, του Μάντσεστερ και του Πρόβιντενς. Το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης, με μαικήνα τον συμπατριώτη μας Γιώργο Μπεχράκη, φωταγωγήθηκε επίσης στα εθνικά μας χρώματα. Ο επιτυχημένος Ελληνοαμερικανός τιμά με κάθε τρόπο την καταγωγή του. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι η επιμελήτρια της ελληνικής και ρωμαϊκής συλλογής στο μουσείο είναι η Χριστίνα Κοντολέων, με καταγωγή από τα Κύθηρα.

Η Βοστώνη εόρτασε με λαμπρότητα την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας-2
Ο τάφος του Αμερικανού φιλέλληνα Εντουαρντ Εβερετ.

To βράδυ της 25ης Μαρτίου εκατοντάδες περήφανοι ομογενείς και φοιτητές σταματούσαν ενθουσιασμένοι να βγάλουν φωτογραφίες έξω από το μουσείο, στη γέφυρα και πλάι σε δημόσια κτίρια. Ακόμη μεγαλύτερη έγινε η υπερηφάνεια όταν η ελληνική κοινότητα της Βοστώνης τίμησε, διά της κατάθεσης στεφάνου από τον πρόξενο, τους σπουδαίους Αμερικανούς φιλέλληνες Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου και Εντουαρντ Εβερετ. Την τελετή οργάνωσε το ελληνικό προξενείο στο νεκροταφείο του Μάουντ Ομπερν. Το «παρών» έδωσαν ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μάικλ Δουκάκης, ο μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, που τέλεσε τρισάγιο, και τρεις απόγονοι του φιλέλληνα ιατρού και υπέρμαχου του αγώνα για την κατάργηση της δουλείας στις ΗΠΑ.

Η Βοστώνη εόρτασε με λαμπρότητα την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας-3
Η γέφυρα Λονγκφέλοου της Βοστώνης.

Ο Χάου, επηρεασμένος από τον Λόρδο Βύρωνα, ταξίδεψε στην Ελλάδα το 1824 για να πολεμήσει στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων. Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, προσέφερε υπηρεσίες ως χειρουργός και οργάνωσε το πρώτο στρατιωτικό νοσοκομείο της χώρας, καθώς και καταυλισμούς προσφύγων. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Βοστώνη, όπου ίδρυσε φιλελληνικές επιτροπές και πραγματοποίησε εράνους, αποστέλλοντας οκτώ πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Ελληνες. Το Χάρβαρντ τίμησε τη χώρα μας δημοσιεύοντας στη Harvard Gazette επετειακό άρθρο για τις συνδέσεις του πανεπιστημίου με την Ελλάδα.
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή