ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Η Ανάφη χρειάζεται τη συμπαράστασή μας και «εκτός σεζόν»

Η Ανάφη χρειάζεται τη συμπαράστασή μας και «εκτός σεζόν»

Η Ανάφη έχει πάρει το όνομά της από το αρχαίο ρήμα αναφαίνω, που σημαίνει φανερώνομαι. Συνδέεται με τους μυθικούς αργοναύτες που θαλασσοδέρνονταν, και μέσα στην απελπισία τους παρακάλεσαν τον θεό Απόλλωνα να τους γλιτώσει. Εκείνος, με έναν σωτήριο κεραυνό, φώτισε τον ορίζοντα μέσα στη νύχτα και φάνηκε το νησί. Για εμάς τους σύγχρονους, η Ανάφη είναι ορατή μόνο το καλοκαίρι. Ωραιότατος τόπος διακοπών, με κρυστάλλινα νερά και καλούς ανθρώπους, που μας φροντίζουν, μας ταΐζουν και μας ανέχονται. Τον χειμώνα όμως –όπως και πολλά άλλα νησάκια– τραβάει τον δικό του γολγοθά, μακριά από τα δικά μας βλέμματα.

Η Ανάφη χρειάζεται τη συμπαράστασή μας και «εκτός σεζόν»-1
Ο δήμαρχος Ιάκωβος Ρούσσος.

Το τελευταίο πρόβλημα που ανεφάνη, όπως μας πληροφορεί ο δήμαρχος Ιάκωβος Ρούσσος, «ήταν η κεντρική απόφαση των ΕΛΤΑ να κλείσουν, για λόγους οικονομικών περικοπών, μια σειρά από υποκαταστήματα σε ολόκληρη την επικράτεια. Ανάμεσα σε αυτά και εκείνο που βρίσκεται στον οικισμό της Ανάφης, καθώς ο μοναδικός υπάλληλος βγαίνει σε εθελουσία. Το ζήτημα δεν είναι μόνον ότι οι κάτοικοι θα χάσουν τη διά ζώσης ταχυδρομική εξυπηρέτηση, αλλά ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο λειτουργεί και ως υποκατάστημα μιας εκ των συστημικών τραπεζών. Ο υπάλληλος εκτελεί και τις δύο εργασίες. Στο εσωτερικό του υπάρχει και μηχάνημα αυτόματης ανάληψης, που τροφοδοτείται συνεχώς με ρευστό, σε αντίθεση με το άλλο μηχάνημα που υπάρχει στο λιμάνι και χρειάζεται κανονική χρηματαποστολή από την Αθήνα για να μην ξεμένει – κάτι που συμβαίνει συχνά».

Η Ανάφη χρειάζεται τη συμπαράστασή μας και «εκτός σεζόν»-2
Οι παραλίες της Ανάφης είναι κούκλες.

Η ανακοίνωση ότι θα κλείσει το υποκατάστημα έχει προκαλέσει –δικαίως– τεράστια αναστάτωση. «Σκεφθείτε γέροντες που δεν έχουν σχέση με το e-banking πόσο θα ταλαιπωρούνται, καθώς η εγγύτερη τράπεζα είναι στη Σαντορίνη, η οποία απέχει μία ώρα με το πλοίο. Και μη φανταστείτε ότι έχουμε καθημερινή σύνδεση. Χώρια ο καιρός, που συχνά δεν μας κάνει το χατίρι». εξηγεί ο δραστήριος δήμαρχος. Μαζί με τους ηλικιωμένους, έχουν θορυβηθεί και οι επιχειρηματίες. Θα δυσχεραίνονται ως προς την παραλαβή προϊόντων που δεν υπάρχουν στο νησί, στην παραλαβή εγγράφων και άλλες εργασίες που σχετίζονται με τη δική τους. Τα ΕΛΤΑ είναι η μοναδική εταιρεία ταχυμεταφοράς που έχει υποκατάστημα εκεί δίχως άλλη έδρα ανταγωνιστικής εταιρείας, μόνο αντιπροσώπων.

Η Ανάφη χρειάζεται τη συμπαράστασή μας και «εκτός σεζόν»-3
Το υποκατάστημα που κινδυνεύει να κλείσει.

Ο δήμαρχος έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να ανακληθεί η απόφαση, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής θετικό αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι είναι ενήμεροι και έχουν δείξει συμπάθεια στο αίτημα. Στο πλευρό του βρίσκεται και η ένωση τουριστικών επιχειρήσεων του νησιού, έχοντας στείλει δημόσια επιστολή για το θέμα. Σε αυτήν τονίζεται ότι οι Αναφιώτες φορολογούνται όπως οι υπόλοιποι Ελληνες πολίτες, δίχως όμως να έχουν πρόσβαση στα ίδια δημόσια αγαθά. Οσοι αγαπάμε την Ανάφη και τη χαιρόμαστε τα καλοκαίρια, ας της συμπαρασταθούμε και στις δυσκολίες της.
 
[email protected]