Όταν ο Κολοκοτρώνης και η Μπουμπουλίνα ζωντανεύουν στην παιδική φαντασία

Όταν ο Κολοκοτρώνης και η Μπουμπουλίνα ζωντανεύουν στην παιδική φαντασία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ συχνά βλέπεις τους συναδέλφους δημοσιογράφους ανασκουμπωμένους στο διπλανό γραφείο για να βγάλουν την καθημερινή δουλειά και δεν φαντάζεσαι ότι παράλληλα σκαρώνουν, αθόρυβα, κάτι υπέροχο. Ωσπου έρχεται η έκπληξη, όπως έγινε πριν από λίγες ημέρες με τη Μάρω Βασιλειάδου: ένα καταπληκτικό βιβλίο για παιδιά και εφήβους αφιερωμένο στην Ελληνική Επανάσταση. Εχει τίτλο «1821. Ενα εικονογραφημένο ταξίδι προς την ελευθερία» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. «Συνεπιβάτες» στον ανάπλου ο Ηλίας Κολοβός, που διδάσκει Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και η εικονογράφος Θέντα Μιμηλάκη. Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ ωραίο πόνημα, επιστημονικά άρτιο, αλλά και καλαίσθητο, ό,τι πρέπει για να τραβήξει το ενδιαφέρον των αναγνωστών που βρίσκονται σε αυτές τις ηλικίες.

Όταν ο Κολοκοτρώνης και η Μπουμπουλίνα ζωντανεύουν στην παιδική φαντασία-1
Η συγγραφέας Μάρω Βασιλειάδου.

Ξεφυλλίζοντάς το, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η πιο σπουδαία δουλειά που έχει γίνει είναι η επιλογή των προσώπων και των γεγονότων που συνθέτουν το αφήγημα. Στο πλάνο μπαίνουν, λ.χ., και οι γυναίκες που διακρίθηκαν στον Αγώνα, αλλά και μορφές που δεν τις γνωρίζαμε καλά μέχρι σήμερα.

Τοποθεσίες, προσωπικότητες και λεπτομέρειες που δεν είχαν φωτιστεί πολύ στα σχολικά βιβλία αναδεικνύονται καλύτερα. Θυμάμαι τον τρόπο που εμείς μάθαμε την Ιστορία όταν ήμασταν παιδιά και χαίρομαι που οι σημερινοί μικροί αναγνώστες έχουν την ευκαιρία μιας προσέγγισης πολύ πιο καλειδοσκοπικής αλλά και ισορροπημένης.

Όταν ο Κολοκοτρώνης και η Μπουμπουλίνα ζωντανεύουν στην παιδική φαντασία-2
Το εξώφυλλο του βιβλίου (λεπτομέρεια).

Για να γίνει, βέβαια, αυτό, σημαίνει ότι χρειάστηκε να προηγηθεί πολλή σκέψη και έρευνα. Πρώτος σταθμός για κάτι τέτοιο είναι συνήθως τα ράφια της ίδιας της βιβλιοθήκης μας. Εκεί ξεκίνησε και η διαδρομή του πονήματος για τη Μάρω. Αφορμή για τη μελέτη του 1821 ήταν ένα παράλληλο εγχείρημά της, που παρουσιάστηκε διαδικτυακά στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ το περασμένο Σαββατοκύριακο: η μουσικοθεατρική παράσταση «Το τραγούδι της κυρά Δομνίτσας». Πρόκειται για τη ζωή της αφανούς Θρακιώτισας Δόμνας Βισβίζη, καπετάνισσας του μπρικιού «Καλομοίρα». Κάνοντας μια ιστορική βουτιά σε εκείνη την περίοδο, το ένα πράγμα έφερε το άλλο και στο τέλος γεννήθηκε το βιβλίο.

Όταν ο Κολοκοτρώνης και η Μπουμπουλίνα ζωντανεύουν στην παιδική φαντασία-3
Ο Ρήγας Φεραίος διά χειρός Θέντας Μιμηλάκη.

Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, ο Ηλίας Κολοβός. Οταν ένας ιστορικός συνεργάζεται με έναν δημοσιογράφο, ο καρπός της δουλειάς τους μπορεί να είναι πολύ δημιουργικός. Συνδυάζεται η ενδελεχής έρευνα με την περιέργεια που μπορεί να έχει ένας μέσος άνθρωπος, του οποίου τα ερωτήματα καλείται να απαντήσει, συνήθως, κάποιος που υπηρετεί το δικό μας επάγγελμα. Το βιβλίο δίνει μια νέα υπόσταση στους ανθρώπους που σήκωσαν στους ώμους την Επανάσταση του 1821 και ταυτόχρονα τοποθετεί το γεγονός στο πλαίσιο της δικής του εποχής, η οποία έφερε μεγάλες αλλαγές στον κόσμο του 19ου αιώνα. Αν ο σωστά νοούμενος πατριωτισμός μαθαίνεται εξ απαλών ονύχων, είναι ένα ιδανικό ανάγνωσμα.
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή