Η Γενεύη εορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Η Γενεύη εορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελβετία και ιδιαιτέρως η Γενεύη συνδέονται με αμφίπλευρους ιστορικούς δεσμούς αγάπης με την Ελλάδα. Από τη μια η παρουσία του Ιωάννη Καποδίστρια, που εργάστηκε μεθοδικά για την εσωτερική οργάνωση, τη συνοριακή ακεραιότητα αλλά και την περίφημη ουδετερότητα της χώρας αυτής.

Από την άλλη, η εκπληκτική συμβολή του φίλου του, τραπεζίτη Εϋνάρδου, στον αγώνα αλλά και στα πρώτα βήματα της πατρίδας μας. Λογικό είναι, λοιπόν, η ελβετική πόλη να έχει δεσπόζουσα θέση στον εορτασμό των 200 ετών και μάλιστα κάποιες εκ των δράσεων να εντάσσονται στην «Πρωτοβουλία ’21». Ανάμεσά τους μια προγραμματισμένη συναυλία του Λεωνίδα Καβάκου, που ακυρώθηκε λόγω των συνθηκών, καθώς και άλλες που πραγματοποιήθηκαν με λαμπρότητα.

Η Γενεύη εορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση-1
Το «Παλάτι Εϋνάρδου», στην ελβετική πόλη.

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν στις 25 Μαρτίου υπό την αιγίδα του Ελληνα γενικού προξένου, Ορέστη-Αθανασίου Καφόπουλου, με κατάθεση στεφάνων στις προτομές του Ιωάννη Καποδίστρια στο Ουσί, στη Λωζάννη, και του Εϋνάρδου στην Προμενάντ ντε Μπαστιόν, στη Γενεύη, πλάι στο επιβλητικό οικοδόμημα που έχτισαν ο φιλέλληνας και η σύζυγός του το 1821. Το «παρών» έδωσε και ο δήμαρχος της πόλεως, Γκρεγουάρ Ζινό, ο οποίος φαίνεται να συμφωνεί να τοποθετηθεί δίπλα στην προτομή του τραπεζίτη ακόμα μία που θα απεικονίζει τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος, κάτι που θα συμβεί στο άμεσο μέλλον. Οπως βρέθηκαν κοντά εν ζωή, έτσι θα είναι και μετά θάνατον, συμβολίζοντας τη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η σημαντικότερη, ίσως, δράση της «Πρωτοβουλίας ’21» θα είναι η έκθεση στο Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Hardt για τη Μελέτη της Κλασικής Αρχαιότητας, με τίτλο «Γενεύη και Ελλάδα: μια φιλία στην υπηρεσία της Ανεξαρτησίας». Θα εγκαινιαστεί στα μέσα Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 23 Ιανουαρίου 2022. To αφιέρωμα γίνεται με την ευγενική στήριξη της οικογένειας Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη.

Στις 12 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Théâtre de la Madeleine μια συναυλία με δημοτικά τραγούδια από τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, βασισμένη σε έργο του Ελβετού ελληνιστή Σαμιέλ Μποντ-Μποβί, από το μουσικό συγκρότημα του μουσικολόγου καθηγητή Λάμπρου Λιάβα.

Ενδιαφέρουσα αναμένεται να είναι και η παράσταση «Jean Kapodistrias: Gloire et solitude», που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Ιουνίου, στο Casino de Montbenon, από την Εταιρεία Ελληνικού Θεάτρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή