Η ΠτΔ επισκέφθηκε την Κυριακή το Μεσολόγγι για την επέτειο της Εξόδου

Η ΠτΔ επισκέφθηκε την Κυριακή το Μεσολόγγι για την επέτειο της Εξόδου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ωραιότερα δώρα που έχει δεχθεί σχεδόν σε όλες τις επίσημες επισκέψεις της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πάντα από παιδιά: είτε είναι τα πορτρέτα της φτιαγμένα από μολύβι και κηρομπογιές, είτε είναι μπουκέτα από λουλούδια μαζεμένα από τα χεράκια τους, είτε, όπως στο Μεσολόγγι, αντικείμενα που έχουν φτιάξει μόνα τους. Στην ιστορική πόλη, ο οκτάχρονος Σεραφείμ Κερασιώτης ζήτησε να δει την Πρόεδρο για να της κάνει δώρο ένα ρολόι τοίχου με τους ήρωες του 1821 που κατασκεύασε για εκείνη. Ηταν από τις πιο τρυφερές στιγμές της συμμετοχής της στον εορτασμό της 195ης επετείου της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

Η ΠτΔ επισκέφθηκε την Κυριακή το Μεσολόγγι για την επέτειο της Εξόδου-1
Η κατάθεση στεφάνου στον Κήπο των Ηρώων, στο Μεσολόγγι.

Η ΠτΔ παρέστη στη δοξολογία που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, ενώ αργότερα πήγε στον Κήπο των Ηρώων και κατέθεσε στεφάνι στον τύμβο. «Με βαθιά συγκίνηση και σεβασμό, τιμάμε σήμερα εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους από αγάπη για τη ζωή, μη θέλοντας να την εξευτελίσουν μέσα στη σκλαβιά. Η Εξοδος του Μεσολογγίου δεν ήταν ήττα. Ηταν μια στιγμή υπέρτατης έξαρσης και γενναιότητας. Μια χούφτα τόπος αντιστάθηκε σε μια αυτοκρατορία, προκαλώντας τον θαυμασμό όλου του κόσμου. Εχουμε ιστορικό καθήκον να ανταποκριθούμε στην υψηλή παρακαταθήκη των προγόνων μας, οικοδομώντας ένα μέλλον αντάξιό τους», δήλωσε. Στη συνέχεια, η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης – Πινακοθήκη του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Κώστα Λύρο. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο του 1931. Στη συλλογή του υπάρχουν αυθεντικοί πίνακες, καθώς και αντίγραφα από σκηνές της Εξόδου του Μεσολογγίου, προσωπογραφίες φιλελλήνων και Ελλήνων οπλαρχηγών, γκραβούρες, όπλα του 1826, νομίσματα και μετάλλια. Επίσης, εκτίθενται αντικείμενα και χειρόγραφα του Λόρδου Βύρωνα. Ενα από τα «διαμάντια» της συλλογής του μουσείου είναι ο πίνακας του Εμίλ ντε Λανσάκ «Η αυτοθυσία της μάνας», τον οποίο παρουσίασε στην ΠτΔ ο ξεναγός Γεώργιος Αποστολάτος.

Η ΠτΔ επισκέφθηκε την Κυριακή το Μεσολόγγι για την επέτειο της Εξόδου-2
Μπροστά στον πίνακα του Εμίλ ντε Λανσάκ.

Η πρώτη πολίτις της χώρας ξεναγήθηκε στη Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στο Μουσείο Αλατος. Εκεί παρακολούθησε μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση από την κ. Δέσποινα Κανελλή-Κορδόση για την ιστορία του αλατιού και των αλυκών του Μεσολογγίου. Το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και πελάδα, το παραδοσιακό σπιτάκι στη λιμνοθάλασσα, για την περιγραφή της διαδικασίας ψαρέματος και τυποποίησης του αυγοτάραχου.

Η ΠτΔ επισκέφθηκε την Κυριακή το Μεσολόγγι για την επέτειο της Εξόδου-3
Από την επίσκεψη στο Μουσείο Αλατος.

Παρόντες κατά την επίσκεψη της κ. Σακελλαροπούλου στο Μεσολόγγι ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο βουλευτής Μάριος Σαλμάς και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή