Η γειτονιά του Επιγραφικού Μουσείου: γνωριμία με την ιστορία των Εξαρχείων

Η γειτονιά του Επιγραφικού Μουσείου: γνωριμία με την ιστορία των Εξαρχείων

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλειστά παραμένουν ακόμη τα μουσεία μας, αλλά να που το Επιγραφικό Μουσείο, παραπλεύρως του Εθνικού Αρχαιολογικού, με είσοδο από την οδό Τοσίτσα, έχει τολμήσει αυτή την περίοδο μια άσκηση εξωστρέφειας που, όπως δείχνει η ανταπόκριση του κοινού, δικαιώνεται τόσο ως σύλληψη όσο και ως εκτέλεση.

Οι εξοικειωμένοι με τις διαδικτυακές παρουσιάσεις να έχουν πιθανώς ήδη ανακαλύψει το πρόγραμμα των ομιλιών που ξεκίνησε στις 29 Μαρτίου, με εισηγήτρια τη γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη η οποία έχει το εργαστήριό της στα Εξάρχεια, και με επόμενη ομιλία στις 10 Μαΐου (7 μ.μ.) με θέμα «Τα Εξάρχεια των λογοτεχνών 1880-1944» και ομιλήτριες τις Τόνια Καφετζάκη και Δώρα Μέντη.

Γνωριμία με την ιστορική ενδοχώρα του, τα Εξάρχεια

Για τις ομιλίες αυτές, που μεταδίδονται ζωντανά από την ηλεκτρονική φόρμα που παρέχει το Επιγραφικό Μουσείο, υπάρχει η εξαιρετική επιθυμία εκ μέρους του μουσείου για γνωριμία με την ιστορική ενδοχώρα του, τα Εξάρχεια, και επιπλέον η καλλιέργεια ενός ανοικτού διαλόγου με τους κατοίκους και κάθε ενδιαφερόμενο. Είναι μια νέα πρωτοβουλία, που συνεχίζει και ενισχύει αντίστοιχες ενέργειες του πρόσφατου παρελθόντος.

Η γειτονιά του Επιγραφικού Μουσείου: γνωριμία με την ιστορία των Εξαρχείων-1
Ο περίφημος «Αίολος», το ερειπωμένο καστρόσπιτο της οδού Καλλιδρομίου, κάτω από τον Λόφο του Στρέφη. 

Είχα την ευκαιρία να ζήσω αυτή τη συνεργασία από κοντά. Δεν θα μου επιτρεπόταν καμία προσωπική αναφορά, αλλά επιχειρώ να μιλήσω τώρα, καθώς η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα έχει παρέλθει, ενώ περιμένουμε τις επόμενες ομιλίες. Διαπίστωσα τη ζέση και τη σοβαρότητα εκ μέρους των ανθρώπων του Επιγραφικού, του προϊσταμένου Αθανασίου Θέμου, της αρχαιολόγου Μαρίας Φουντούλη και λοιπών συνεργατών, αλλά και την εντυπωσιακή ανταπόκριση ενός μεγάλου κοινού, που είναι έτοιμο, πρόθυμο και πνευματικά περίεργο να υποδεχθεί ιδέες, γνώσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις επάνω στον μεγάλο αθηναϊκό καμβά που ακούει στην ονομασία Εξάρχεια.

Η γειτονιά του Επιγραφικού Μουσείου: γνωριμία με την ιστορία των Εξαρχείων-2
Το σπίτι του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, στη συμβολή των οδών Οικονόμου και Κουντουριώτου, βρίσκεται υπό κατάρρευση. 

Ως φυσικός αστικός περίγυρος του Επιγραφικού Μουσείου, τα Εξάρχεια αναπτύσσονται πάνω από την Τοσίτσα προς τον Λόφο του Στρέφη και έχουν και αυτά, όπως κάθε γειτονιά, τα πολλά πρόσωπά τους. Με αφορμή την πρόσκληση εκ μέρους του Επιγραφικού, είχα την ευκαιρία να ξαναδώ τους γνώριμους δρόμους με ένα βλέμμα πολυπρισματικό και να οδηγηθώ στην πολυπόθητη ώσμωση του ιδιωτικού βιώματος με τη δημόσια αξία. 

Η γειτονιά του Επιγραφικού Μουσείου: γνωριμία με την ιστορία των Εξαρχείων-3
Εμμανουήλ Μπενάκη 118. Η πρωτοποριακή πολυκατοικία της Σουζάνας και του Δημήτρη Αντωνακάκη. 

Σε κάθε περίπτωση, το Επιγραφικό επιτελεί έναν σπουδαίο ρόλο και αντανακλά τις δυνατότητες ενός σύγχρονου μουσείου. Είναι μια επιπλέον δράση, που ωφελεί και την πρωτογενή και βασική λειτουργία του, γιατί πάνω από όλα το Επιγραφικό είναι ένα μουσείο από τα κορυφαία της χώρας και στο είδος του μοναδικής σπουδαιότητας παγκοσμίως. Από την οδό Τοσίτσα εξακτινώνει αυτές τις δράσεις, που λόγω συγκυρίας είναι διαδικτυακές, αλλά οργανώνουν ένα υπόβαθρο και προκαλούν σκέψη. Κάθε Δευτέρα πραγματοποιούνται οι ψηφιακές συναντήσεις και αξίζει τον κόπο να δει κανείς το μπλογκ του μουσείου. Ενας κόσμος δίπλα μας. 

[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή