Το Ζάππειο συνέρχεται σταδιακά από μια μακρά περίοδο μαρασμού

Το Ζάππειο συνέρχεται σταδιακά από μια μακρά περίοδο μαρασμού

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ζάππειο είναι ένα ιστορικό σύμβολο στην καρδιά της Αθήνας και ταυτόχρονα η «βιτρίνα» της ίδιας της πόλης. Εκεί φαίνεται –σε δημόσια θέα– πόσο η πολιτεία ασχολείται με ένα από τα σημαντικότερα «περιουσιακά» στοιχεία της. Πρέπει να ομολογήσουμε πως τα τελευταία χρόνια έχει γίνει συστηματική προσπάθεια από την παρούσα διοίκηση για την επίλυση χρόνιων ζητημάτων, που είτε προϋπήρχαν της οικονομικής κρίσης είτε δημιουργήθηκαν από αυτήν, όπως η αίσθηση εγκατάλειψης ορισμένων σημείων λόγω έλλειψης φύλαξης, φωτισμού και καθαριότητας. Κάποιες από τις ευεργετικές παρεμβάσεις είναι άμεσα ορατές, άλλες όχι, μιας και δεν μας περνούν από το μυαλό.

Το Ζάππειο συνέρχεται σταδιακά από μια μακρά περίοδο μαρασμού-1
Η Μαρίνα Μαρτίνου με την πρόεδρο Χριστίνα Βαγενά.

Ποιος θα φανταζόταν, λ.χ., ότι θα χρειαζόταν τακτοποίηση αρκετών αυθαίρετων κτισμάτων που υπήρχαν εντός του χώρου; Είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που το συγκρότημα της «Αίγλης» είναι πλήρως σύννομο από πλευράς πολεοδομικών αδειών. Ο πρόσφατος φωτισμός των 25 γλυπτών και του κτιρίου, που έκανε pro bono η πολυβραβευμένη Ελευθερία Ντεκώ, έδωσε μια άλλη αύρα στις νυχτερινές βόλτες, αλλά και την απαιτούμενη αίσθηση ασφάλειας στους περαστικούς. Η καλαίσθητη παιδική χαρά, την οποία χορήγησε το ζεύγος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου, άνοιξε τις πόρτες της στα παιδιά του κέντρου, που τόσο είχαν ανάγκη έναν χώρο για παιχνίδι σχεδιασμένο μέχρι και την τελευταία του λεπτομέρεια. 

Το Ζάππειο συνέρχεται σταδιακά από μια μακρά περίοδο μαρασμού-2
Η Ελευθερία Ντεκώ φώτισε όλα τα γλυπτά.

Το σιντριβάνι λειτουργεί κανονικά, ενώ τοποθετήθηκε ένα σύστημα με κάμερες εντός και εκτός της επικράτειας του Ζαππείου, για λόγους πυρασφάλειας και, γενικότερα, ασφάλειας των επισκεπτών. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι πάγιες εργασίες αποκατάστασης που έχει ανάγκη ένα κτίριο πάσχον από προβλήματα παλαιότητος. Να φανταστεί κανείς ότι έγινε, επιτέλους, συντήρηση των δικτύων αποχέτευσης και ύδρευσης, μια εκκρεμότητα ετών. «Βεβαίως, δεν έχουν λυθεί όλα», σημειώνει η δραστήρια πρόεδρος των Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, Χριστίνα Βαγενά. Ανάμεσα στις προτεραιότητές της είναι η επαναλειτουργία της «Αίγλης», για την οποία πολλά έχουν γραφτεί. 

Το Ζάππειο συνέρχεται σταδιακά από μια μακρά περίοδο μαρασμού-3
Ο «Ερως Τοξοθραύστης» του Γ. Βρούτου.

«Η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων έχει προσφύγει δικαστικά κατά της μισθώτριας εταιρείας για χρέη, ενώ έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ προς βεβαίωση το οφειλόμενο ποσόν», υπογραμμίζει η κ. Βαγενά. «Η “Αίγλη” έκλεισε τον Οκτώβριο του 2020 και η μισθώτρια παρέδωσε τα κλειδιά τον Μάρτιο. Επιθυμία των δικηγόρων της τελευταίας –κατά τις πεντάμηνες διαπραγματεύσεις– ήταν να αγοράσουμε όλον τον εξοπλισμό και να γίνει συμψηφισμός. Ζητήσαμε εγγράφως εμπειρογνώμονες του υπουργείου Οικονομικών για την εκτίμηση των εγκαταστάσεων και η πρόταση κρίθηκε ασύμφορη λόγω παλαιότητάς τους, οπότε το σχέδιο δεν προχώρησε». Και τώρα; «Αυτή την περίοδο αναμένουμε από την πολεοδομία, που κινείται σε ρυθμούς… πανδημίας εξαιτίας των κρουσμάτων, την έγκριση έκδοσης άδειας προσαρμογής των όψεων του Ζαππείου, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του υπ. Πολιτισμού, που είναι απαραίτητη ώστε να ξαναμπεί το θέμα της “Αίγλης” σε τροχιά επίλυσης». 
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή