Προσκύνημα στον Μυστρά και μια έκπληξη στο Σούλι για την ΠτΔ

Προσκύνημα στον Μυστρά και μια έκπληξη στο Σούλι για την ΠτΔ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ημέρα που έπεσε η Πόλη, την 29η Μαΐου, επέλεξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παραστεί σε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου, στον Αρχαιολογικό χώρο Μυστρά, χοροστατούντος του μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, κ. Ευσταθίου. Είναι, άλλωστε, ο τόπος όπου υπάρχει η αυθεντικότερη συγκινησιακή σύνδεση με το Βυζάντιο, το υλικό και το άυλο κληροδότημά του, εκεί όπου συναντά κανείς τα ίχνη του Μαρμαρωμένου Βασιλιά. Η καστροπολιτεία, που στέκει πεισματικά όρθια, ήταν η πρωτεύουσα του Βυζαντινού Δεσποτάτου, με το οχυρό που έκτισε ο Φράγκος ηγεμόνας Βιλλεαρδουίνος και τις εκκλησιές που κράτησαν ψηλά την ορθόδοξη πίστη όταν έσβηνε η αυτοκρατορία. Είναι το καταλληλότερο μέρος για τον ανάπλου σε ένα παρελθόν πτώσης αλλά και αναγέννησης. 

Προσκύνημα στον Μυστρά και μια έκπληξη στο Σούλι για την ΠτΔ-1
Οι γάτες του μοναστηριού της Παντάνασσας.

Ο αποκομμένος αμυντικά λόφος, που ζει στον ίσκιο της Ιστορίας, δέχεται εδώ και πολλά χρόνια τη φροντίδα των αρχαιολόγων, οι οποίοι συντηρούν με υπομονή τα αρχιτεκτονικά σπαράγματα. Το 2023 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες που θα αναζωογονήσουν τον Μυστρά. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ξεναγήθηκε σε ολόκληρο τον αρχαιολογικό χώρο, το απόγευμα πριν από τη μεγάλη επέτειο, από την έφορο Αρχαιοτήτων Λακωνίας, Ευαγγελία Πάντου. Επισκέφθηκε επίσης το γυναικείο μοναστήρι της Παντάνασσας, με την αυλή γεμάτη λουλούδια και γάτες, την ώρα που έδυε ο ήλιος. Συνομίλησε με τις μοναχές που συνεχίζουν μια παράδοση αιώνων.

Προσκύνημα στον Μυστρά και μια έκπληξη στο Σούλι για την ΠτΔ-2
Δεξιά της ΠτΔ ο δήμαρχος Σουλίου και αριστερά ο Γ. Στύλιος.

Την επόμενη ημέρα, εκτός από την παρουσία της στη δοξολογία, κατέθεσε στέφανο στον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, περιηγήθηκε στον σύγχρονο οικισμό του Μυστρά, επισκέφθηκε το Μουσείο Λαδιού του ΠΙΟΠ, το Ινστιτούτο Ερευνας Βυζαντινού Πολιτισμού, καθώς και την Οικία της Ευρώπης. Η τελευταία αφορά την πρόσφατα ολοκληρωμένη ανάδειξη δύο ψηφιδωτών Ρωμαϊκής περιόδου που αποκαλύφθηκαν τον 19ο αιώνα. Το ένα απεικονίζει τη γνωστή παράσταση της αρπαγής της Ευρώπης και το άλλο τον Ορφέα, ως γητευτή των ζώων. Δεν θα ήταν επισκέψιμα σήμερα αν δεν είχαν κοπιάσει μια σειρά από φορείς, μα κυρίως ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, που εργάστηκε πολύ για το θέμα αυτό.

Προσκύνημα στον Μυστρά και μια έκπληξη στο Σούλι για την ΠτΔ-3
Φουστανέλα και μάσκα στο Σούλι.

Η υποδοχή της ΠτΔ στον Μυστρά και στη Σπάρτη ήταν θερμότατη. Συνοδεύθηκε από τον δήμαρχο Πέτρο Δούκα, ο οποίος έχει βάλει στόχο να μεταμορφώσει την καστροπολιτεία: «Στόχος μας είναι να μη μείνει αδειανό κέλυφος που απλώς εκπέμπει βυζαντινή μυσταγωγία, αλλά να γίνει ένας επισκέψιμος χώρος που να πάλλεται από ζωή, να φιλοξενεί επίλεκτες εκδηλώσεις και να υποδέχεται διεθνείς προσωπικότητες», τονίζει μιλώντας στη στήλη. Την Κυριακή 30/5 η περιοδεία της ΠτΔ συνεχίστηκε προς Βορράν, με πτήση από την Καλαμάτα στα Ιωάννινα και από εκεί μετάβαση οδικώς στο ηρωικό Σούλι της Ηπείρου. Παρέστη σε δοξολογία, κατάθεση στεφάνου, ενώ είχε και μια μικρή έκπληξη από τους συνεργάτες της: μια τούρτα με κεράκια για τα γενέθλιά της.
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή