Το ιστορικό φεστιβάλ των Φιλίππων τιμά τον Διονύσιο Σολωμό

Το ιστορικό φεστιβάλ των Φιλίππων τιμά τον Διονύσιο Σολωμό

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν ένα διαφορετικό κυριακάτικο απόγευμα. Στις 8 Σεπτεμβρίου 1957, έπειτα από σύντομες αλλά κοπιαστικές και γεμάτες ενθουσιασμό προετοιμασίες, το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων θα φιλοξενούσε την παρθενική του παράσταση αρχαίου δράματος. Ηταν η τραγωδία του Ευριπίδη «Ηλέκτρα», από τον θίασο του Κωστή Λειβαδέα. Χάρη στην κινητοποίηση των τοπικών φορέων, ακόμα και μιας μεραρχίας Στρατού που βοήθησε στον φωτισμό με οχήματα, το κοίλον μετετράπη έτσι ώστε να δεχθεί κόσμο και ηθοποιούς. Μετά τα Επιδαύρια, το Φεστιβάλ των Φιλίππων είναι ο σπουδαιότερος θεσμός, με πλουσιότατα πεπραγμένα, μεγάλους σκηνοθέτες, ηθοποιούς και έργα. Το ΚΘΒΕ, λ.χ., έκανε την εναρκτήρια παράσταση αρχαίου δράματος εκεί και συνέδεσε την πορεία του με το φεστιβάλ. 

Το ιστορικό φεστιβάλ των Φιλίππων τιμά τον Διονύσιο Σολωμό-1
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Θοδωρής Γκόνης.

Δεκαετίες αργότερα, οι Φίλιπποι εξακολουθούν να ακτινοβολούν και να πρωτοπορούν με τον δικό τους τρόπο, κρατώντας τον πήχυ ψηλά, ακόμα και στις δύσκολες οικονομικά εποχές που προηγήθηκαν, καθώς και στη σημερινή συγκυρία. Ο Θοδωρής Γκόνης, καλλιτεχνικός διευθυντής από το 2009, κατάφερε από νωρίς να δώσει ένα διαφορετικό αισθητικό και γεωγραφικό στίγμα. Ο πολύ αξιόλογος σκηνοθέτης και στιχουργός είδε όλη την Καβάλα ως ένα κατακερματισμένο σκηνικό θεάτρου, με γωνιές που μπορούσαν να αφηγηθούν τη δική τους ιστορία, από το καρνάγιο μέχρι τον φάρο και από τον λιμενοβραχίονα μέχρι τους κήπους της κατοικίας του Μοχάμεντ Αλι. Ετσι, οι θεατρικές δράσεις διαχύθηκαν, ήρθαν στις γειτονιές των καθημερινών ανθρώπων.

Το ιστορικό φεστιβάλ των Φιλίππων τιμά τον Διονύσιο Σολωμό-2
Ο φάρος, όπου έχουν ανεβεί παραστάσεις.

Εφέτος, χρονιά εορτασμού των 200 ετών από την Επανάσταση, ο καλλιτεχνικός διευθυντής αφιερώνει όλο το πρόγραμμα στον Διονύσιο Σολωμό, αναψηλαφώντας το σύνολο του έργου του, ακόμα και αυτό που γράφτηκε στα ιταλικά. «Από πολύ παλιά, δίπλα στον ήρωα έχει τη θέση του και ο ποιητής. Η πράξη βρίσκει στον λόγο το δίδυμο αντίκρισμά της. Το Μεσολόγγι και ο Σολωμός, ο Σολωμός και το Μεσολόγγι», λέει στη στήλη ο Θοδωρής Γκόνης, προσθέτοντας για τον εθνικό μας ποιητή ότι δεν είναι εθνικός μόνον επειδή συνέθεσε τον «Υμνο εις την Ελευθερίαν», αλλά γιατί, εκτός του ότι ο ίδιος μάτωσε για να κατακτήσει τη γλώσσα στην οποίαν έγραψε, συνέβαλε όσο κανείς Νεοέλληνας ποιητής στην ανάδειξη του εθνικού μας ιδιώματος. 

Το ιστορικό φεστιβάλ των Φιλίππων τιμά τον Διονύσιο Σολωμό-3
Στον λιμενοβραχίονα, για το «Ονειρο θερινής νυκτός».

Συνολικά, θα παρουσιαστούν περίπου 15 διαφορετικές δράσεις σε διαφορετικά σημεία της Καβάλας, μεταξύ των οποίων, βεβαίως, και το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. «Στην απόπειρά μας να αναγνώσουμε ξανά το έργο του είχαμε σημαντικούς συνοδοιπόρους, όπως η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κατερίνα Τικτοπούλου, του τμήματος Φιλολογίας στο ΑΠΘ, ή η ελληνίστρια Μαρία Ρόζα Καρακάουζι, από το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο», προσθέτει ο Θοδωρής Γκόνης. Οσο για τις αφίσες του φεστιβάλ, εκεί έχει βάλει το χέρι του, όπως πάντα αφιλοκερδώς, ο δικός μας Δημήτρης Χαντζόπουλος, που εκτός από γελοιογράφος έχει κάνει και εκθέσεις ως εικαστικός. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στα μέσα Ιουνίου. Οψόμεθα, λοιπόν, εις Φιλίππους!
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή