Η Βρετανίδα πρέσβειρα στην Αθήνα, Κέιτ Σμιθ, ξεναγήθηκε στο Μουσείο Φιλελληνισμού

Η Βρετανίδα πρέσβειρα στην Αθήνα, Κέιτ Σμιθ, ξεναγήθηκε στο Μουσείο Φιλελληνισμού

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φετινές εκδηλώσεις που αφορούν το 1821 θα ολοκληρωθούν με την πάροδο του έτους, ωστόσο θα αφήσουν πίσω τους εθνική παρακαταθήκη αυτογνωσίας. Ανάμεσα σε αυτά που θα βρίσκονται δίπλα μας για να μας τη θυμίζουν είναι και το νεόκοπο Μουσείο Φιλελληνισμού που άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του. Στόχος των ανθρώπων που το δημιούργησαν ήταν να γίνει σταθερό σημείο αναφοράς για τους ξένους που συνέβαλαν με κάθε τρόπο στον Αγώνα, στα νηπιακά βήματα του νεοσύστατου κράτους αλλά και αργότερα. Φορέας της συγκρότησής του ήταν η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό, η οποία μέσα σε μία δεκαετία συγκέντρωσε σημαντική συλλογή τεκμηρίων. 

Η Βρετανίδα πρέσβειρα στην Αθήνα, Κέιτ Σμιθ, ξεναγήθηκε στο Μουσείο Φιλελληνισμού-1
Ο Κωνσταντίνος Βελέντζας με την πρέσβειρα Κέιτ Σμιθ.

Ανάμεσά τους η μεγαλύτερη στον κόσμο συλλογή προσωπικών αντικειμένων του Λόρδου Βύρωνα, τα πιστόλια του μεγάλου φιλέλληνα και ιδρυτή του ελληνικού πολεμικού ναυτικού Χέιστινγκς, το ημερολόγιο ενός βρετανικού πλοίου που συμμετείχε στη ναυμαχία στο Ναυαρίνο, ένα από τα σωζόμενα ομόλογα του ομολογιακού δανείου που έλαβε η Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1824 κ.λπ. Ολα αυτά είδε από κοντά η πρέσβειρα Κέιτ Σμιθ, η οποία επισκέφθηκε πρόσφατα το τριώροφο κτίριο στο Ψυχικό, που αποτελεί έδρα του μουσείου. Ξεναγήθηκε στους χώρους και έμαθε περισσότερα πράγματα για τα εκθέματα αλλά και τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι Βρετανοί φιλέλληνες που πολέμησαν γενναία στο πλευρό των Ελλήνων ως εθελοντές ή στηρίζοντας τη δράση των φιλελληνικών επιτροπών στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Βρετανίδα πρέσβειρα στην Αθήνα, Κέιτ Σμιθ, ξεναγήθηκε στο Μουσείο Φιλελληνισμού-2
Η συλλογή διαθέτει πολύτιμα έργα τέχνης και τεκμήρια.

«Είμαι υπερήφανη για τη συμβολή της χώρας και των συμπατριωτών μου στην τελική επιτυχή έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης. Πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους προσωπικότητες πίστεψαν στον δίκαιο αγώνα των Ελλήνων και τους στήριξαν ενεργά. Πρωτοβουλίες όπως αυτές της ΕΕΦ είναι εξαιρετικά σημαντικές γιατί κρατούν τη μνήμη ζωντανή και φωτίζουν κοινές αρχές και αξίες που χαρακτηρίζουν τις διμερείς μας σχέσεις έως σήμερα», υπογράμμισε η διπλωμάτης, που μιλάει άπταιστα τη γλώσσα μας. 

Η Βρετανίδα πρέσβειρα στην Αθήνα, Κέιτ Σμιθ, ξεναγήθηκε στο Μουσείο Φιλελληνισμού-3
Εκτίθενται, επίσης, καλαίσθητα γλυπτά και περίτεχνα ρολόγια.

Ο Κωνσταντίνος Βελέντζας, κινητήριος δύναμη για τη δημιουργία του μουσείου, παρουσίασε στην πρέσβη τη μακέτα του Μνημείου Φιλελλήνων, που θα τοποθετηθεί στο κέντρο της Αθήνας, και δύο επετειακά μετάλλια που εξέδωσε με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, προς τιμήν του Λόρδου Βύρωνα και του Χέιστινγκς.

Πριν από λίγο καιρό το μουσείο είχε επισκεφθεί και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, μια και σημαντικό μέρος της συλλογής του αφορά σπουδαίους Αμερικανούς φιλέλληνες που συνέβαλαν με τη δράση τους στην Επανάσταση αλλά και στις μετέπειτα δεκαετίες, όπως ο Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χαάου και ο Εβερετ. Σε εκείνη την περιήγησή του ο πρέσβης είχε αναφερθεί για ακόμα μία φορά σε όσα συνδέουν την Αμερικανική και την Ελληνική Επανάσταση. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον ιστότοπο: https://phmus.org.

[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή