Propeller Club: Ελλάδα και ΗΠΑ χαρτογραφούν το μέλλον μέσα από τη ναυτιλία

Propeller Club: Ελλάδα και ΗΠΑ χαρτογραφούν το μέλλον μέσα από τη ναυτιλία

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως θαλασσινοί, οι Ελληνες ήταν από τους πρώτους που συνειδητοποίησαν πως το εμπόριο είναι μια μορφή πολιτιστικής διπλωματίας. Τα πλοία είναι κουκκίδες που αν τις ενώσει κανείς αντιλαμβάνεται πως οι λαοί επικοινωνούν μεταξύ τους. Για να τιμήσει, λοιπόν, αυτή την αρχαία παράδοση το Propeller Club του Πειραιά επέλεξε τη φράση «Συμβίωση. Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον» για τον τίτλο ενός συνεδρίου που εξετάζει τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ στον τομέα του θαλάσσιου επιχειρείν. Ο θεσμός, ιδρυθείς το 1935 στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας, είναι ένας από τους ισχυρότερους συνδετικούς κρίκους ανάμεσα στις δύο χώρες. Αλλωστε, το πρώτο Propeller Club δημιουργήθηκε το 1922 στη Νέα Υόρκη από ανθρώπους του χώρου, που είχαν συνειδητοποιήσει αρκετά νωρίς τη μεγάλη σημασία της δικτύωσης. Το παράρτημα του Πειραιά έχει συνεχή δράση, με έμφαση στην εκπαίδευση, στην προστασία του περιβάλλοντος και, βέβαια, στην οικονομία.

Propeller Club: Ελλάδα και ΗΠΑ χαρτογραφούν το μέλλον μέσα από τη ναυτιλία-1
Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ.

Το φόρουμ που έγινε πριν από λίγες ημέρες ήταν το πρώτο μιας σειράς ετήσιων συναντήσεων που εστιάζουν στην ισχυρή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών και πώς αυτή εκφράζεται διαχρονικά στον ναυτιλιακό τομέα. Ο δραστήριος πρόεδρος του Propeller του Πειραιά, Κωστής Φραγκούλης, είχε βάλει στόχο από την αρχή της θητείας του την εμβάθυνση της σύνδεσης αυτής σε ακόμα περισσότερα πεδία. Εκτός από τον πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ, αρκετοί διακεκριμένοι ομιλητές πήραν τον λόγο, από εκπροσώπους της αμερικανικής πολιτικής έως τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη.

Propeller Club: Ελλάδα και ΗΠΑ χαρτογραφούν το μέλλον μέσα από τη ναυτιλία-2
Ο μελετητής της ναυτιλίας, Γεώργιος Φουστάνος.

Στην τοποθέτησή του ο πρέσβης αναφέρθηκε σε ορισμένα συγκινητικά ιστορικά γεγονότα: από την έκκληση των επαναστατημένων Ελλήνων το 1821 στον πρώτο ναύαρχο του στόλου των ΗΠΑ Ντέιβιντ Φάραγκατ έως την αναγέννηση της ναυτιλίας μας με τα δεκάδες λίμπερτι μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ζήτημα των πλοίων αυτών αλλά και ο ρόλος που έπαιξαν οι Ελληνες στην καθιέρωση της Νέας Υόρκης ως διεθνούς ναυτιλιακού κέντρου, ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στο φόρουμ, με τον συγγραφέα Γιώργο Φουστάνο, τον τέως πρόεδρο του Propeller Γιώργη Ξηραδάκη, τον δρα Σπύρο Πολέμη και τον ομογενή γερουσιαστή Λου Ραπτάκη να μιλούν για το θέμα.

Propeller Club: Ελλάδα και ΗΠΑ χαρτογραφούν το μέλλον μέσα από τη ναυτιλία-3
Ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός Γκας Μπιλιράκης.

Ο Τζέφρεϊ Πάιατ αναφέρθηκε στη σύσφιγξη των σχέσεων σήμερα μέσω της αμερικανικής παρουσίας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στα ναυπηγεία της Σύρου και όχι μόνον. Το μέλλον της ναυτιλίας δεν έχει μόνον γεωπολιτικές προκλήσεις αλλά και ζητήματα που αφορούν την καινοτομία και την πράσινη ενέργεια. Πρωτίστως, όμως, είναι και η εκπαίδευση της νέας γενιάς των ναυτικών, ώστε να ανταποκριθούν στις δυσκολίες ενός πολύ ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, για το οποίο μίλησε και ο ομογενής βουλευτής Γκας Μπιλιράκης. Το συμπέρασμα; Ελληνες και Αμερικανοί βλέπουν τη θάλασσα ως έναν τομέα που θα τους φέρει ακόμα πιο κοντά.
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή