«Φαινόμενα»: Η Ανάφη γίνεται ξανά φιλόξενη στέγη για τη σύγχρονη τέχνη

«Φαινόμενα»: Η Ανάφη γίνεται ξανά φιλόξενη στέγη για τη σύγχρονη τέχνη

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιταλός Πιερτζόρτζιο Πέπε και ο συμπατριώτης μας Ιορδάνης Κερενίδης, συλλέκτες που ζουν μόνιμα στο Παρίσι, ερωτεύθηκαν πριν από κάποια χρόνια την Ανάφη και αποφάσισαν να βοηθήσουν το νησί με τον τρόπο που οι ίδιοι μπορούσαν και ήξεραν. Κοινώς, να το βάλουν στον διεθνή εικαστικό χάρτη με ένα πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης που θα γινόταν ανά διετία και ονομάστηκε «Phenomenon». Η αρχική διοργάνωση, το 2015, συνέπεσε με το δημοψήφισμα και τα capital controls, η εφετινή με την πανδημία. Ομως δεν πτοούνται από τις δυσκολίες, διότι ο θεσμός είναι τόσο αγαπητός από τους κατοίκους και τους καλλιτέχνες, ώστε παίρνουν κουράγιο από τη δημοφιλία του. Ετσι, αντί να αναβάλουν τις δράσεις του 2021, αποφάσισαν να κάνουν μονάχα κάποιες, μεταθέτοντας πολλές για το 2022.

«Φαινόμενα»: Η Ανάφη γίνεται ξανά φιλόξενη στέγη για τη σύγχρονη τέχνη-1
Παρόντες, ως ξεναγοί και οικοδεσπότες, οι Αναφιώτες.

Το εναρκτήριο λάκτισμα έγινε τη Δευτέρα υπό τον τίτλο «Φαινόμενα» (στα ελληνικά και στον πληθυντικό). Το συλλεκτικό δίδυμο απηύθυνε πρόσκληση σε πέντε ανεξάρτητους χώρους από την Ελλάδα και την Κύπρο (3137, ΤΟ ΟΧΤΩ, Enterprise Projects, The Island Club και State of Concept), οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον χώρο της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας. Κάθε ημέρα της εβδομάδας αντιστοιχεί σε έναν από τους συμμετέχοντες, με τους επιτελείς τους να διοργανώνουν περφόρμανς, προβολές, εργαστήρια, διαλέξεις, συζητήσεις, λογοτεχνικές αναγνώσεις. Ολες οι παρουσιάσεις θα αποτελέσουν τελικά κεφάλαια μιας ανοικτής και συνεχιζόμενης αφήγησης για την τέχνη σήμερα. Οι εφετινοί θεματικοί άξονες –που επηρεάζονται και από την πανδημία, όπως είναι φυσικό– επικεντρώνονται στον χώρο, στις κοινωνικές συναναστροφές, στη μετακίνηση και στη μικρή και μεγάλη κλίμακα.

«Φαινόμενα»: Η Ανάφη γίνεται ξανά φιλόξενη στέγη για τη σύγχρονη τέχνη-2
Η Ηλιάνα Φωκιανάκη (δεύτερη από αριστερά) του State of Concept.

Στην Ανάφη δίνεται πάντοτε έμφαση στους ανοιχτούς, δημόσιους χώρους, μιας και αυτό είναι το στίγμα της διοργάνωσης. Ηδη από την αρχή, το «Phenomenon» αντιμετώπισε το νησί ως μια terra incognita με πολλές αξιόλογες γωνιές προς εξερεύνηση για τους καλλιτέχνες. Από τις στάσεις λεωφορείου μέχρι τους τοίχους των σπιτιών και από το κτίριο του σημερινού σχολείου έως κάποια από τα καταστήματα, φιλοξενήθηκε ένα σαφάρι θησαυρού με έργα τέχνης παντού. Με το ίδιο πνεύμα το ιδρυτικό δίδυμο είδε και τους κατοίκους. Οχι ως ένα αμήχανο και αποξενωμένο κοινό που δεν έχει καμία σχέση με τις σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες, αλλά ως τους πολύτιμους ανθρώπους που θα διασυνδέσουν το νησί με τους καλλιτέχνες. Εγιναν ξεναγοί και οικοδεσπότες. Πρόκειται σαφέστατα για μια μεγάλη κατάκτηση.

«Φαινόμενα»: Η Ανάφη γίνεται ξανά φιλόξενη στέγη για τη σύγχρονη τέχνη-3
Ο Πιερτζόρτζιο Πέπε, εκ των ιδρυτών της διοργάνωσης.

Ο Κερενίδης και ο Πέπε ενσαρκώνουν ένα εντελώς διαφορετικό συλλεκτικό πνεύμα. Δεν αγοράζουν απλώς τέχνη, αλλά θέλουν να έχουν οργανική σχέση με τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Διαβάζουν, μαθαίνουν, ερευνούν, έτσι ώστε να αισθάνονται ότι και αυτοί ανήκουν στο οικοσύστημα της δημιουργικότητας, ως συνοδοιπόροι.
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή