Η Φιλοζωική Δράση Καρπάθου μάς δείχνει τον δρόμο για τη σωτηρία των αδέσποτων

Η Φιλοζωική Δράση Καρπάθου μάς δείχνει τον δρόμο για τη σωτηρία των αδέσποτων

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«“Και μέσα στο κλουβάκι τι είναι;” ήταν η ερώτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Τότε έβγαλε το μουτράκι της η Καλυψώ, που είχε βρεθεί μόνο λίγες ημέρες πριν, σε μια απομακρυσμένη περιοχή, υποσιτισμένη και ταλαιπωρημένη. Αυτό ήταν! Φεύγοντας από τη συνάντηση ήδη είχε κανονιστεί η υιοθεσία της. Και κάπως έτσι, όταν το γατάκι είχε πια εμβολιαστεί και αποπαρασιτωθεί, μεταφέρθηκε στην Αθήνα από τη Σοφία Χήρας- Μικρού, μέλος της οργάνωσής μας». Η Ελληνοαμερικανίδα κτηνίατρος που έδωσε νέα πνοή στη Φιλοζωική Δράση Καρπάθου, δρ Αννα Κατωγυρίτη, περιγράφει μια ιστορία με καλό τέλος, όταν ένα από τα εκατοντάδες αδέσποτα του νησιού, που εντοπίστηκε σε κακή κατάσταση, ξεκίνησε μια καινούργια ζωή στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Η Φιλοζωική Δράση Καρπάθου μάς δείχνει τον δρόμο για τη σωτηρία των αδέσποτων-1
Η δρ Αννα Κατωγυρίτη είναι κτηνίατρος – εντατικολόγος. (Φωτ. ZE SHEN)

Ηταν στις αρχές Οκτωβρίου του 2020 που η ΠτΔ επισκεπτόταν το νησί με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης και συναντήθηκε με φορείς, ανάμεσα στους οποίους και τη Φιλοζωική Δράση που κάνει υποδειγματική δουλειά. Η Οργάνωση είχε ατύπως πολλά χρόνια ζωής και πολλούς εθελοντές με σπουδαίο έργο, αλλά χάρη στις προσπάθειες της Ελληνοαμερικανίδας κτηνιάτρου –και όχι μόνο– αναδιοργανώθηκε πρόσφατα παίρνοντας τη μορφή μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας, ώστε να μπορεί να δέχεται δωρεές και να αναπτύξει και άλλα προγράμματα. Σε πολλές γωνιές της Ελλάδας γίνονται ηρωικές στο θέμα των αδέσποτων προσπάθειες, αλλά η Κάρπαθος πρωτοπορεί διότι πια υπάρχει διαφορετική προσέγγιση: «Τόσο στην επαρχία όσο και σε πόλεις ανά τη χώρα συναντάμε μια κακή νοοτροπία αναφορικά με τα ζώα. Αυτή δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη δυστυχώς», λέει στη στήλη η Ελληνοαμερικανίδα.

Η Φιλοζωική Δράση Καρπάθου μάς δείχνει τον δρόμο για τη σωτηρία των αδέσποτων-2
Ιερέας του νησιού με δύο παιχνιδιάρικα γατάκια στην αγκαλιά.

Και οι δύο γονείς της, που έλκουν την καταγωγή από το νησί, γεννήθηκαν στην Αμερική, αλλά αποφάσισαν να μεγαλώσουν το παιδί τους στον τόπο τους ώστε να μάθει τη γλώσσα και να πάρει ελληνική ανατροφή. Η αγάπη της για τα ζώα ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία και έβαλε σκοπό ζωής να γίνει κτηνίατρος. Σπούδασε στην Ελλάδα και την Αμερική και όταν ολοκλήρωσε αυτόν τον κύκλο αποφάσισε να αφιερώσει χρόνο και ενέργεια για να βοηθήσει τα αδέσποτα της Καρπάθου αφιλοκερδώς. Ηδη και φέτος έχει σχεδιαστεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα στειρώσεων (το οποίο η κτηνίατρος χρηματοδοτεί αποκλειστικά μόνη της, μια και η ελληνική γραφειοκρατία με καθυστερήσεις της στέρησε την ευκαιρία χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ). Το καινοτόμο στοιχείο είναι η συμμετοχή ξένων φοιτητών από πανεπιστήμια της Αμερικής και της Βρετανίας, καθώς και ενός συνταξιούχου Βρετανού κτηνιάτρου, του Πίτερ Μπράουν. Αμερικανικά πρότυπα ακολουθήθηκαν και στη διαφάνεια στα οικονομικά αλλά και στα πρωτόκολλα που έχει υιοθετήσει η οργάνωση. Ευτυχώς ο δήμαρχος Γιάννης Νισύριος στηρίζει κι αυτός την πρωτοβουλία.

Η Φιλοζωική Δράση Καρπάθου μάς δείχνει τον δρόμο για τη σωτηρία των αδέσποτων-3
Παιδιά παρακολουθούν τις δράσεις της οργάνωσης.

«Στο εξωτερικό –στην Ασία και την Αφρική, όπου έχω κάνει αντίστοιχες αφιλοκερδείς δράσεις– είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπουμε πως τα κτηνιατρικά προγράμματα συνδυάζονται με πανεπιστημιακά ιδρύματα, με επιστημονική έρευνα αλλά και με φαρμακευτικές εταιρείες που κάνουν χορηγίες σε είδος, ώστε να αυξάνεται η αποτελεσματικότητά τους», εξηγεί στη στήλη η δρ Κατωγυρίτη. «Προς το παρόν λόγω της ελληνικής νομοθεσίας οι ξένοι φοιτητές δεν μπορούν να κάνουν στειρώσεις, όμως έχουν εκπαιδευτεί ήδη τέλεια στο να προετοιμάζουν ένα ζώο για το χειρουργείο και ύστερα να φροντίζουν την ανάνηψη. Ευελπιστώ πως μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχουμε κάνει πολλές επεμβάσεις, μια και το πρόβλημα στο νησί με τον μεγάλο αριθμό των αδέσποτων είναι πολύ έντονο».

Η Φιλοζωική Δράση Καρπάθου μάς δείχνει τον δρόμο για τη σωτηρία των αδέσποτων-4
H Αμερικανίδα φοιτήτρια Τζέιν Αλεξάντερ φροντίζει ένα γατάκι.

Συνεχίζει: «Για μένα το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχουν εθελοντές και ότι όλοι οι κάτοικοι σταδιακά ενημερώνονται για το τι κάνουμε. Προχθές ήρθαν και πολλά παιδιά και μας γνώρισαν από κοντά. Ενθουσιάστηκαν. Η αλλαγή της συμπεριφοράς μας προς τα ζώα μπορεί να γίνει μόνο με συνέπεια, υπομονή, επιμόρφωση της νέας γενιάς, σταθερή φροντίδα των αδέσποτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή