Το Μόναχο συμμετέχει στους εορτασμούς της εθνικής μας επετείου

Το Μόναχο συμμετέχει στους εορτασμούς της εθνικής μας επετείου

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τους Βαυαρούς μάς δένουν αόρατες κλωστές Ιστορίας, τόσο ισχυρές που μας επηρεάζουν ακόμα και σήμερα. Λογικό ήταν, λοιπόν, το Μόναχο να έχει μια ξεχωριστή θέση στον εορτασμό για την εθνική μας επέτειο, με μια πληθώρα δράσεων, η οποία ενορχηστρώθηκε, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, από το δραστήριο γενικό μας προξενείο. Στόχος ήταν να φανεί η ιδιαίτερη σύνδεση που διαρκεί σχεδόν δύο αιώνες, σε διάφορα πεδία, η ανεύρεση της κοινής μνήμης στον τόπο και στον χρόνο, αλλά και η ίδια η ιστορία και η τέχνη που μοιραζόμαστε Ελληνες και Γερμανοί. 

Το Μόναχο συμμετέχει στους εορτασμούς της εθνικής μας επετείου-1
Η Εύα Μαρκάτου και ο Τάσος Ροΐδης ξεναγούν υπαιθρίως.

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε μια ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο «Αθήνα – Μόναχο. Αρχιτεκτονικές επιρροές», στον ανοικτό χώρο μπροστά από την Κρατική Αρχαιολογική Συλλογή, την περίφημη Königsplatz. Περιλάμβανε πάνελ με φωτογραφίες και πληροφορίες για κτίρια της Αθήνας που οικοδομήθηκαν την περίοδο της βασιλείας του Οθωνα: από το κτίριο Βάιλερ, πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο, ώς τη Βουλή των Ελλήνων – Παλαιά Ανάκτορα και τον Καθολικό Ναό Αγίου Διονυσίου. Ταυτόχρονα, υπήρχαν και αντίστοιχα κτίρια του Μονάχου, που κτίστηκαν επί Λουδοβίκου Α΄ –του ελληνολάτρη πατέρα του Οθωνα–, όπως τα Προπύλαια και η Γλυπτοθήκη, τα οποία είχαν ως πρότυπο την κλασική αρχιτεκτονική. Ο μονάρχης ήθελε να μετατρέψει την πόλη του σε Αθήνα του Ιζαρ (του ποταμού στο Μόναχο). Στην έκθεση παρουσιάστηκαν αντίγραφα παλιών φωτογραφιών και αρχιτεκτονικών σχεδίων που παραχώρησαν μουσεία της Αθήνας και της Βαυαρίας. Η έρευνα και τα κείμενα έγινε από την αρχαιολόγο – πολιτιστική διαχειρίστρια Εύα Μαρκάτου και ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός από τον αρχιτέκτονα Τάσο Ροΐδη, υποψήφιο διδάκτορα του TUM.

Το Μόναχο συμμετέχει στους εορτασμούς της εθνικής μας επετείου-2
Προτομές των βασιλέων Οθωνα και Αμαλίας.

Μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου συνεχίζεται, επίσης, το εκθεσιακό αφιέρωμα στην Κρατική Αρχαιολογική Συλλογή και Γλυπτοθήκη Μονάχου με τίτλο «Η Ελλάδα στο Μόναχο: 200 χρόνια ελληνοβαυαρικής φιλίας», σε συνεργασία και πάλι με το γενικό προξενείο Μονάχου. Περιλαμβάνει ελαιογραφίες του Πέτερ φον Ες με θέμα τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, προσωπικά αντικείμενα του Οθωνα, παλαιά σχέδια κτιρίων της Königsplatz, αντίγραφα εγγράφων του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του ΥΠΕΞ που αφορούν τις πρώιμες διπλωματικές σχέσεις Βαυαρίας και Ελλάδας, όπως το Διάταγμα του πρώτου πρεσβευτή της Ελλάδας στη Βαυαρία, Μιχαήλ Σχινά, και άλλα τεκμήρια. Το αφιέρωμα τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Το Μόναχο συμμετέχει στους εορτασμούς της εθνικής μας επετείου-3
Η είσοδος της έκθεσης, στη Γλυπτοθήκη.

Η σχέση Ελλήνων και Βαυαρών αποτυπώθηκε και σε μνημεία που βρίσκονται διάσπαρτα στους δύο τόπους. Μια ωραία ψηφιακή ξενάγηση με την ονομασία «Isar Athen» περιλαμβάνει δέκα σημεία στην πόλη του Μονάχου, μεταξύ των οποίων τα Προπύλαια, οι τάφοι του βασιλιά Οθωνα και της βασίλισσας Αμαλίας, η Salvatorkirche κ.ά. Το κάθε σημείο διανθίζεται με διαφορετικές ιστορίες και οπτικοακουστικό υλικό, στα ελληνικά και στα γερμανικά.
 
[email protected]

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT