Η Νέα Ιωνία τίμησε την Αλίκη Περρωτή, την ευεργέτιδα που έκτισε το Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο

Η Νέα Ιωνία τίμησε την Αλίκη Περρωτή, την ευεργέτιδα που έκτισε το Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καρέκλες γέμιζαν σιγά σιγά, οι βεντάλιες είχαν βγει από τις γυναικείες τσάντες και πάσχιζαν να φέρουν λίγη δροσιά, όλα σχεδόν ήταν έτοιμα για μια τελετή που δεν βλέπουμε συχνά στην Ελλάδα. Τρίτη βράδυ στον προαύλιο χώρο του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου της Νέας Ιωνίας, άπαντες περιμέναμε την άφιξη της Αλίκης Περρωτή, της μεγάλης ευεργέτιδος που έδωσε το όνομα των γονέων της, Θεόδωρου και Μαρούλας Κωνσταντοπούλου, σε αυτόν τον σημαντικό φορέα υγείας. Η σύνδεσή της με το νοσοκομείο –που φιλοξενήθηκε αρχικά στον χώρο ενός παλιού σχολείου το 1923 για να περιθάλπει πρόσφυγες– ξεκίνησε πριν από σαράντα και πλέον χρόνια. Χάρις στη δική της δωρεά και του αείμνηστου συζύγου της Δημήτρη Περρωτή ξεκίνησε η ανέγερση και ο εξοπλισμός ενός πολυώροφου κτιρίου που εξυπηρετεί σήμερα, όχι μόνον τους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της περιοχής, αλλά και των όμορων δήμων. 

Η Νέα Ιωνία τίμησε την Αλίκη Περρωτή, την ευεργέτιδα που έκτισε το Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο-1
Η Θεοδώρα Βαλεντή με τους γιους της Γιώργο (δεξιά) και Θεόδωρο.

Η αγάπη της για το Κωνσταντοπούλειο δεν κρύβεται και πολύ συχνά το αποκαλεί «Το παιδί μου». Αθόρυβα γενναιόδωρη –έχει μέχρι στιγμής στηρίξει, μεταξύ άλλων, τις Ενοπλες Δυνάμεις της πατρίδας, αλλά και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή– η Ελληνίδα της διασποράς δεν έχει σταματήσει να προσφέρει, όπως άλλωστε έκανε και ο πατέρας της. Ο Θεόδωρος Κωνσταντόπουλος, που ξεκίνησε από την Αρκαδία, ήταν ένας δαιμόνιος επιχειρηματίας που καταξιώθηκε διεθνώς μέσα από την εταιρεία «Αρχιρόδον». Η αρχοντική του φιγούρα μαζί με την κόρη του προβαλλόταν σε μια μεγάλη οθόνη στην τελετή, που αφορούσε την αλλαγή ονομάτων σε δύο δρόμους που περιβάλλουν το νοσοκομείο. Η οδός Αγίας Ολγας μετονομάστηκε σε «Θεοδώρου Κωνσταντόπουλου» και η υπάρχουσα οδός που είχε ήδη το όνομα του πατέρα της έγινε «οδός Αλίκης Περρωτή», σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Δήμου Νέας Ιωνίας. Ηταν ένας τρόπος να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους για τη συνεχή ηθική και οικονομική συμπαράσταση που προσφέρει η δωρήτρια όλα αυτά τα χρόνια.

Χαμογελαστή, κομψή και συγκινημένη, πέρασε το κατώφλι μαζί με την εγγονή της, Θεοδώρα Βαλεντή, αλλά και τους δύο νεαρούς δισέγγονους, τον Γιώργο και τον Θεόδωρο.

Η Νέα Ιωνία τίμησε την Αλίκη Περρωτή, την ευεργέτιδα που έκτισε το Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο-2
Ο υφυπουργός Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής στο βήμα της εκδήλωσης.

Η δήμαρχος της Νέας Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου, ο διοικητής του νοσοκομείου Χαράλαμπος Πρίφτης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης με την υφυπουργό Ζωή Ράπτη και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκαν στη σπουδαία προσωπικότητα της Αλίκης Περρωτή, που δεν ξεχνά ποτέ την πατρίδα και προστρέχει στις ανάγκες της. Παρότι περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της στο εξωτερικό, η καρδιά της είναι πάντοτε στην Ελλάδα. Ο υφυπουργός Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, που παρευρέθη λίγο προτού πετάξει στην Κύπρο για να επαναπατρίσει τα οστά του ήρωα αντισυνταγματάρχη Πυροβολικού Στυλιανού Καλμπουρτζή, πήρε τον λόγο και μίλησε για την ευεργέτιδα, «που όπως λέει και η ίδια δεν προλαβαίνει να γεράσει γιατί έχει τόσα πράγματα να δώσει».

Η Νέα Ιωνία τίμησε την Αλίκη Περρωτή, την ευεργέτιδα που έκτισε το Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο-3
Η Ενη Πίτσου, φίλη της Αλίκης Περρωτή.

Συναισθηματικός και τρυφερός ήταν και ο λόγος της Αλίκης Περρωτή, που διάβασε η εγγονή της Θεοδώρα. Ηταν μια βραδιά γεμάτη ωραίες στιγμές, που δείχνει πως στην Ελλάδα έχουμε αρχίσει επιτέλους να αντιλαμβανόμαστε πως η ευχαριστία προς τον χορηγό ή τον δωρητή δεν πρέπει να μένει μόνο στα λόγια, αλλά να λαμβάνει και άλλες μορφές. Οι Αμερικανοί είναι οι πρώτοι διδάξαντες, όχι μόνο στην προσέλκυση χορηγιών, αλλά και στην τέχνη του να εκφράζεις δημοσίως την ευγνωμοσύνη σε κάποιον που σε βοήθησε. Οι καινούργιες πινακίδες στους δύο δρόμους θα θυμίζουν στις νέες γενιές ακριβώς αυτό.
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή