Το αρχοντικό Τομπάζη της Υδρας αναπνέει ξανά μέσα από μια εικαστική έκθεση

Το αρχοντικό Τομπάζη της Υδρας αναπνέει ξανά μέσα από μια εικαστική έκθεση

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού στα νιάτα της και μετέπειτα σπουδαία καριέρα ως δημοσιογράφος που καλύπτει τα εικαστικά για έντυπα όπως η «Φιγκαρό», η Γαλλίδα Πολίν Σιμόν γνωρίζει από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που συναντούν οι καλλιτέχνες στη ζωή τους. Αγαπημένη σύζυγος του ζωγράφου Γιάννη Κόττη και ερωτευμένη με την Υδρα, αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να ιδρύσει έναν θεσμό που θα τους στηρίξει, ιδιαίτερα τους νέους που κάνουν στην εποχή μας δύσκολη συχνά εκκίνηση. Ετσι λοιπόν δημιούργησε το 2015 το HYam (Hydrafor Artists of the Mediterranean) με εμβέλεια τις μεσογειακές χώρες και στόχο την προβολή νέων δημιουργών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Παρίσι, με τη συμμαχία δυνατών χορηγών.

Από το 2016 έχουμε δει στο νησί του Αργοσαρωνικού πολύ ενδιαφέροντα έργα: 

Το αρχοντικό Τομπάζη της Υδρας αναπνέει ξανά μέσα από μια εικαστική έκθεση-1
Η Πολίν Σιμόν με τον Αμπ. Ζερού.

Η Μαρία Τσαγκάρη, λ.χ., είχε φτιάξει μπλε λουλούδια που έμοιαζαν να φυτρώνουν στα βράχια, ο Μαροκινός Αμπντελαζίζ Ζερού είχε κάνει ένα γλυπτό εμπνευσμένο από το Ορος Ατλας, ενώ το 2019 ο Γάλλος Νικολά Τουρτ είχε φτιάξει μια εντυπωσιακή βιντεοεγκατάσταση με τίτλο «Μάρτυς». Ολα αυτά έρχονται και κάνουν την Υδρα πραγματικό πόλο έλξης στη σύγχρονη τέχνη, καθώς προστέθηκαν σε ήδη υπάρχουσες δομές όπως το Σχολείο του Δημήτρη Αντωνίτση και τα Σφαγεία του Δάκη Ιωάννου. Για το 2021 το HYam παρουσιάζει τη δουλειά περισσότερων καλλιτεχνών, ενώ η εκθεσιακή δράση μεταφέρθηκε στο αρχοντικό που κάποτε ανήκε στον ναύαρχο Τομπάζη. Οικοδομηθέν το 1936, μετατράπηκε σε παράρτημα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου διαμένουν φοιτητές και καλλιτέχνες για να ζωγραφίζουν. Είναι ένα χώρος πολύ όμορφος, η πιο ωραία ίσως στέγη για μια τέτοια εικαστική πρωτοβουλία που μέχρι τώρα φιλοξενείτο σε διάφορα μέρη του δημόσιου χώρου στο νησί.

Το αρχοντικό Τομπάζη της Υδρας αναπνέει ξανά μέσα από μια εικαστική έκθεση-2
Τα μπλε λουλούδια της Τσαγκάρη.

Ο HYam διάλεξε για φέτος δύο Ελληνίδες καλλιτέχνιδες, την Εύη Καλογηροπούλου και τη Μαλβίνα Παναγιωτίδη, και δύο Γαλλίδες, τη Maude Maris και την Eva Nielsen. Η πρώτη ασχολείται με γλυπτική και κινηματογράφο. Η μικρού μήκους ταινία της, «Motorway 65», έλαβε μέρος στο διαγωνιστικό τμήμα του 73ου Φεστιβάλ των Καννών. Η Μαλβίνα Παναγιωτίδη, ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σαπρόφυτα», έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά που συχνά εστιάζει στον αποκρυφισμό, στην παραψυχολογία και στη μαγεία, όπως αυτά αναδύθηκαν τον 19ο αιώνα στη Δύση. Η Maude Maris ξετρυπώνει θησαυρούς – κοχύλια, φιγούρες με ζώα, εκλεκτικά διακοσμητικά αντικείμενα, τα οποία στη συνέχεια καλουπώνει σε γύψο, χρωματίζει με πολύχρωμες κιμωλίες, και όλα γίνονται αφορμές για τρισδιάστατες συνθέσεις. Το βλέμμα της Νίλσεν εμπνέεται τόσο από τα αρχιτεκτονήματα όσο και από τα μοντέρνα και τα ουτοπιστικά ερείπιά τους.
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή