Κώστας Καρράς: Να επιμορφώσουμε τις νέες γενιές για την κλιματική αλλαγή

Κώστας Καρράς: Να επιμορφώσουμε τις νέες γενιές για την κλιματική αλλαγή

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που ακόμα τα μέτωπα της φωτιάς μαίνονται, αποζητεί κανείς την ελπίδα που θα τον βγάλει από τον ζόφο της καταστροφής. Είναι η σκέψη πως ίσως οι νέες γενιές σταθούν ικανότερες να προστατεύσουν ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε, μπροστά στην απειλή της κλιματικής αποσταθεροποίησης. Χρειαζόμαστε μια εντελώς διαφορετική παιδαγωγική προσέγγιση, μια νέα στάση ζωής. Ενα είδος έγνοιας που θα ξεκινά από τα παιδικά μας χρόνια και θα τελειώνει στα γηρατειά μας. Υπάρχει τέτοια πιθανότητα για την Ελλάδα, που θεωρείται μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη έναντι της νέας πρόκλησης; Μόνη παρηγοριά είναι πως ο αγώνας ξεκίνησε νωρίς και συνεχίζεται.

Κώστας Καρράς: Να επιμορφώσουμε τις νέες γενιές για την κλιματική αλλαγή-1
Οι ιδρυτές της Εταιρείας, Κώστας και Λυδία Καρρά.

Πενήντα χρόνια πριν, το 1972, μια οργάνωση που ιδρύθηκε από Ελληνες της διασποράς με στόχο να προστατευθεί η αρχιτεκτονική κληρονομιά της πατρίδας μας από τις αυθαιρεσίες της χούντας, έφτιαξε ένα εκπαιδευτικό βίντεο με τίτλο «Το Διαστημόπλοιο Γη». Παρά την αντικαθεστωτική στάση της, πέτυχε το υλικό αυτό να μοιραστεί σε 4.000 σχολεία ανά την Ελλάδα, έτσι ώστε τα παιδιά να μάθουν με απλές καθημερινές πράξεις πώς μπορεί να προστατευθεί το περιβάλλον και ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που το απειλούν.

Κώστας Καρράς: Να επιμορφώσουμε τις νέες γενιές για την κλιματική αλλαγή-2
Η πρώτη συνέντευξη Τύπου της ΕΛΛΕΤ.

Εκτοτε, η Ελληνική Εταιρεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, την οποία ίδρυσαν ο Κώστας και η Λυδία Καρρά μαζί με εκλεκτούς συνεργάτες και επιστήμονες, είναι πρωτοπόρος σε όλες τις περιβαλλοντικές δράσεις που έχουν γίνει στη χώρα μας και μετράει πολλές κερδισμένες μάχες – από τη διάσωση της Πλάκας έως την αποτροπή βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε παρθένα τοπία, την αποκατάσταση μνημείων και τη χάραξη φυσιολατρικών μονοπατιών. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να απουσιάζει από την εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την κλιματική αλλαγή. 

Κώστας Καρράς: Να επιμορφώσουμε τις νέες γενιές για την κλιματική αλλαγή-3
Τα «μονοπάτια πολιτισμού» στην Αρκαδία.

«Παρακολουθώ με ανείπωτη θλίψη όλα αυτά που συμβαίνουν», μου λέει ο Κώστας Καρράς από τις Σπέτσες όπου βρίσκεται. «Οι εικόνες στην τηλεόραση είναι πράγματι εφιαλτικές. Δεν ξέρω πότε θα είναι η ώρα του απολογισμού για την κυβέρνηση, για το τι έπρεπε να κάνει και δεν το έκανε, όπως λ.χ. στην περίπτωση του Τατοΐου, όπου ολιγώρησε να ορίσει διοίκηση και συνεπώς ο χώρος έμεινε ανοχύρωτος από πυροπροστασία. Σίγουρα, όμως, αυτή η τεράστια οικολογική καταστροφή ήταν ο χειρότερος τρόπος για να δούμε ότι η πραγματικότητα γύρω μας έχει αλλάξει, έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή». Για τον άνθρωπο που ασχολείται με το περιβάλλον εδώ και δεκαετίες, οι προηγούμενες ημέρες ήταν ένα είδος ταχύρρυθμου μαθήματος, ένα βίωμα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες που ταλαιπωρούνται από πυρκαγιές. «Χρειαζόμαστε πια μια Ανεξάρτητη Αρχή Περιβάλλοντος αλλά και μια σοβαρή περιβαλλοντική εκπαίδευση στα σχολεία μας, ώστε εξ απαλών ονύχων τα παιδιά να υιοθετούν έναν νέο τρόπο ζωής, που θα σώζει, αντί να καταστρέφει, τον πλανήτη».
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή