Στον Στέφανο Μίλλερ, που απεβίωσε πρόσφατα, η Ελλάδα οφείλει πολλά και η κληρονομιά του δεν πρέπει ούτε να ξεχαστεί ούτε να υποτιμηθεί. Συχνά, πράξεις μεγάλης ανδρείας, εντιμότητας και προσήλωσης, όπως ήταν η ανέλκυση της αρχαίας Νεμέας στη σύγχρονη προθήκη του πολιτισμού, κινδυνεύουν από τη μεγάλη δημοσιότητα που δημιουργεί εξοικείωση και κόπωση. Ωστόσο, εδώ, όπως και σε άλλες περιπτώσεις της νεότερης Ιστορίας, έχουμε να κάνουμε με την αποτελεσματικότητα ενός φλογερού οραματιστή, όπως ήταν ο Στέφανος Μίλλερ, που έγινε πιο Ελληνας από πολλούς Ελληνες. Ενας πολίτης χρήσιμος προς την κοινωνία, ένας άνθρωπος που άφησε αποτύπωμα. Σήμερα, έχει ενδιαφέρον να αναλογιστούμε πώς η κληρονομιά αυτού του παθιασμένου Αμερικανού μπορεί να συνεχίσει να ωφελεί όχι μόνο τη Νεμέα αλλά και το σύνολο της σύγχρονης Κορινθίας, ενός νομού προικισμένου με ιστορικά τοπωνύμια, περιοχές φυσικού κάλλους και μια θαυμάσια ακτογραμμή, κοντά στην πρωτεύουσα και σε άλλα αξιοθέατα της Πελοποννήσου. Ερχεται, με άλλα λόγια, η στιγμή, έστω και μετά θάνατον, να σταθεί κανείς απέναντι σε ένα έργο που ως σύλληψη και ως αποτέλεσμα γεννά υπεραξία στον τόπο και δημιουργεί το πλεονέκτημα του μοναδικού συνδυασμού ιστορικής παρακαταθήκης και συγκριτικού πλεονεκτήματος για το μέλλον.
Ο Στέφανος Μίλλερ, ανελκύοντας την αρχαία Νεμέα, γεννώντας εκ νέου τα αρχαία Νέμεα, με όλα εκείνα τα στοιχεία ακόμη και μιας αισθητικής υπερβολής, είχε να πολεμήσει με τους φυσικούς δαίμονες κάθε καινοτόμου προσπάθειας. Το έργο του όμως, ευτυχώς αναγνωρισμένο, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε, κληροδοτείται ως μια εσαεί ευκαιρία για την ευρύτερη περιοχή. Η Κορινθία έχει, ευτυχώς, πολλούς και άξιους ανθρώπους στους χώρους της πολιτικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της οικονομίας, του πολιτισμού και της παραγωγικής μηχανής, που μπορούν να αντιληφθούν την αξία ενός δικτύου. Ισως να μην είναι τόσοι όσοι θα είχε ανάγκη ο τόπος, αλλά, όπως και αλλού, έτσι και στην Κορινθία υπάρχει η κρίσιμη μάζα.
Η Νεμέα, με την εκδημία του οραματιστή της Στέφανου Μίλλερ, ερχόμενη στη δημοσιότητα και πάλι, επανεκκινεί το αίτημα για επαναδιατύπωση του ονόματος της Κορινθίας ως ενός brand που μπορεί να φέρει ευημερία, πλούτο, νέες ιδέες και δημιουργικούς ανθρώπους. Ακόμη και η πόλη της Κορίνθου, ως αστικό κέντρο, μπορεί να ωφεληθεί από μια ευρύτερη ανασυγκρότηση του «προϊόντος» της περιοχής. Πολιτιστικοί φορείς όπως το Καλογεροπούλειο Ιδρυμα και τουριστικές οδοί στην ορεινή και στην παράκτια Κορινθία μπορούν σταδιακά να ενισχύσουν μια νέα ταυτότητα του νομού. Μια ταυτότητα εθνικής και διεθνούς εμβέλειας.