Φτερουγίσματα τέχνης στο Αρχαιολογικό Μουσείο της αρχαίας Μεσσήνης

Φτερουγίσματα τέχνης στο Αρχαιολογικό Μουσείο της αρχαίας Μεσσήνης

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σμήνος από πεταλούδες μπήκαν μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της αρχαίας Μεσσήνης και αποφάσισαν ότι είναι το κατάλληλο μέρος για να τρυγήσουν τη γύρη της Ιστορίας. Αυτή είναι η αίσθηση που δίνουν τα γλυπτά της Αφροδίτης Λίτη στους επισκέπτες της νέας της έκθεσης με τίτλο «Το ταξίδι για τη γιορτή και η γλυπτή ψυχή του τόπου», η οποία εγκαινιάσθηκε επισήμως το περασμένο Σάββατο, σε επιμέλεια της Λουίζας Καραπιδάκη. Τα έργα της καλλιτέχνιδος τοποθετήθηκαν ανάμεσα στα αρχαιολογικά ευρήματα –αγάλματα και ταφικά κτερίσματα–, σε μια αρμονική συμβίωση που θα διαρκέσει πρόσκαιρα, ωστόσο φέρνει το χρώμα και τη χαρά της ζωής μέσα στις αίθουσες. 

Φτερουγίσματα τέχνης στο Αρχαιολογικό Μουσείο της αρχαίας Μεσσήνης-1
Η Αφροδίτη Λίτη (κέντρο) με τον Π. Θέμελη και τη Λ. Καραπιδάκη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η γλύπτρια φέρνει σε επαφή τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία με τα σπαράγματα του παρελθόντος. Εχουν προηγηθεί εκθέσεις της στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου, των Δελφών, ακόμα και στο Μουσείο Περιβάλλοντος στη Στυμφαλία. Εξ απαλών ονύχων μυήθηκε στην αγάπη για την αρχαία Ελλάδα από τους γονείς της. Τα γλυπτά του δημόσιου χώρου έγιναν η νοερή της συντροφιά. Την ώρα που τα περισσότερα παιδιά έπαιζαν, εκείνη ακόνιζε τη ματιά της επάνω στο μάρμαρο και στον χαλκό, δίχως ακόμα να γνωρίζει πως μια μέρα αυτό που έκανε την ψυχή της να αγάλλεται (το ρήμα που γεννάει τη λέξη άγαλμα) θα γινόταν η δουλειά της.

Φτερουγίσματα τέχνης στο Αρχαιολογικό Μουσείο της αρχαίας Μεσσήνης-2
Ο μοναδικός αρχαιολογικός χώρος της Μεσσήνης.

Λογικό ήταν, λοιπόν, να αισθανθεί άμεση σύνδεση με την αρχαία Μεσσήνη. «Η πρώτη αίσθηση που είχα πηγαίνοντας να την επισκεφθώ ήταν η αφοπλιστική πανοραμική ματιά από την Αρκαδική Πύλη του αρχαίου τείχους προς το πλούσιο, γεμάτο με αρχαιότητες φυσικό τοπίo, με αποτέλεσμα μια άφθαστη αγαλλίαση να με πλημμυρίσει και να με μεταφέρει άμεσα σε μια συνομιλία με την ψυχή και το πνεύμα των αρχαίων Μεσσηνίων», επισημαίνει η Αφροδίτη Λίτη. Δεν επέλεξε τυχαία να τοποθετήσει 27 πεταλούδες από σφυρήλατο και χυτό μέταλλο, με τη φτερωτή τους επιφάνεια να έχει χρωματιστές ψηφίδες. Για τους αρχαίους, τα έντομα αυτά σχετίζονταν με την ψυχή και την εξέλιξή της.

Φτερουγίσματα τέχνης στο Αρχαιολογικό Μουσείο της αρχαίας Μεσσήνης-3
Για τους αρχαίους, οι πεταλούδες συμβόλιζαν τις ψυχές.

Το απόγειο ερχόταν με τη μεταμόρφωση από κάμπια σε χρυσαλλίδα και ύστερα σε τέλειο έντομο, το οποίο συνδεόταν με τον Ερμή ψυχοπομπό. Ο αγγελιαφόρος των θεών γινόταν ο οδηγός των ψυχών μετά τον θάνατο. Ισως το πέταγμά τους στις αίθουσες του μουσείου με κατεύθυνση έναν μικρό ημικυκλικό «χορό» από «Αρκτους» –νεαρά κορίτσια που ήταν αφοσιωμένα στη θεά Αρτεμη– δείχνει το πέρασμα του ανθρώπου στον χρόνο, τον λιγοστό και πολύτιμο χρόνο. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Νοεμβρίου.
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή