Συγκίνηση στον Ιερό Βράχο κατά τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας

Συγκίνηση στον Ιερό Βράχο κατά τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εβδομήντα επτά χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την απελευθέρωση της Αθήνας από τον ναζιστικό ζυγό, μια ημέρα που έχει γραφτεί με ανεξίτηλη συγκίνηση στη μνήμη όσων την έζησαν. Στις 9.15 της 12ης Οκτωβρίου 1944 η γερμανική φρουρά της Ακρόπολης υπέστειλε τη σημαία με τη σβάστικα, βάζοντας τέλος σε μία από τις σκληρότερες κατοχές που έχει γνωρίσει ο τόπος, 1.624 ημέρες κατά τις οποίες οι Ελληνες γνώρισαν την ταπείνωση, τον λιμό, την απανθρωπιά.

Συγκίνηση στον Ιερό Βράχο κατά τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας-1
Η έπαρση της σημαίας από τον εύζωνο στην Ακρόπολη. (ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Γονείς και παππούδες περιγράφουν αυτήν τη μοναδική ψυχική ανάταση, την οποία εμείς οι νεότεροι μόνο με τη φαντασία μας μπορούμε να προσεγγίσουμε. Η μητέρα μου, κοριτσάκι τότε, θυμάται την έκρηξη χαράς στους δρόμους, τα τραγούδια, τους πανηγυρισμούς. Ο πατέρας μου, που είχε πολεμήσει και παρασημοφορηθεί στην πρώτη γραμμή του μετώπου της Αλβανίας, την περιέγραφε ως τη στιγμή της υπέρτατης δικαίωσης, που έφερε δάκρυα χαράς σε όσους είχαν επιζήσει από τις σκληρές μάχες στην Πίνδο, αλλά δεν είχαν δει λευτεριά.

Συγκίνηση στον Ιερό Βράχο κατά τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας-2
Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. (ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Αναπόφευκτη ήταν η συγκίνηση στον Ιερό Βράχο αλλά και στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη χθες, όπου έλαβε χώρα η σεμνή τελετή εορτασμού της σημαντικής επετείου. Η γαλανόλευκη ανέβηκε στον ιστό με φόντο έναν βροχερό αττικό ουρανό. Τη σημαία έφεραν τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων, μαζεύοντας με χάρη τις φούστες από τις παραδοσιακές στολές τους για να ανεβούν τα σκαλοπάτια. Ενας εύζωνος έκανε την έπαρση και ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Υμνου μπροστά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον δήμαρχο Αθηναίων καθώς και σε πλήθος κόσμου. Ανάμεσά τους πολλοί τουρίστες που κρατούσαν ομπρέλες και έτυχε να βρεθούν εκείνη τη στιγμή στην Ακρόπολη. Ο Αγγελος Συρίγος, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, απηύθυνε χαιρετισμό.

Επειτα από λίγο οι επίσημοι πήγαν στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, όπου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι και δήλωσε: «Γιορτάζουμε σήμερα την απελευθέρωση της Αθήνας από τη γερμανική κατοχή, μια λαμπρή και χαρμόσυνη ημέρα για τον λαό μας. Η 12η Οκτωβρίου του 1944 υπήρξε ορόσημο ελπίδας και ανάτασης, σύμβολο εθνικής ενότητας και ομοψυχίας. Είναι μια ημέρα τιμής και μνήμης όσων αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία, αλλά και απερίφραστης καταδίκης για τους υποστηρικτές και τους νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού» Δήλωση έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο Twitter: «Εβδομήντα επτά χρόνια από το τέλος της μακράς νύχτας της γερμανικής κατοχής στην Αθήνα και το ξημέρωμα της “πιο όμορφης, πιο ελαφριάς μέρας του κόσμου”, όπως έγραψε ο Γ. Σεφέρης. Η Ελλάδα ήταν και πάλι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας»

Συγκίνηση στον Ιερό Βράχο κατά τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας-3

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή