Μια συλλογή – «πράξη αγάπης για την πατρίδα» παρουσιάζεται στο Ιδρυμα Κακογιάννη

Μια συλλογή – «πράξη αγάπης για την πατρίδα» παρουσιάζεται στο Ιδρυμα Κακογιάννη

Παρά τα μέτρα ασφαλείας και τα πρωτόκολλα που τηρήθηκαν όπως έπρεπε, η γιορτινή ατμόσφαιρα κυριάρχησε στα λαμπρά εγκαίνια της έκθεσης «Απεικονίσεις και αναπαραστάσεις του ελληνόφωνου κόσμου – από τον 18ο στον 21ο αιώνα» με έργα της Συλλογής Γιώργου Γαϊτανάρη και Ιούς Ντόλκα, στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τα μέτρα ασφαλείας και τα πρωτόκολλα που τηρήθηκαν όπως έπρεπε, η γιορτινή ατμόσφαιρα κυριάρχησε στα λαμπρά εγκαίνια της έκθεσης «Απεικονίσεις και αναπαραστάσεις του ελληνόφωνου κόσμου – από τον 18ο στον 21ο αιώνα» με έργα της Συλλογής Γιώργου Γαϊτανάρη και Ιούς Ντόλκα, στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Παρασκευή βράδυ, πλήθος κόσμου πέρασε το κατώφλι στην Πειραιώς για να δουν από κοντά ένα πολύ ιδιαίτερο corpus που σχετίζεται με την Επανάσταση του 1821. Πιο υπερήφανο από όλους το ζευγάρι των αποδήμων, ο γιατρός γενετιστής και ερευνητής με τη σύζυγό του, που διακρίνεται στο επιχειρείν και στη φιλανθρωπία, οι οποίοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην πατρίδα μας αλλά μεγαλουργούν στο εξωτερικό.

Μια συλλογή – «πράξη αγάπης για την πατρίδα» παρουσιάζεται στο Ιδρυμα Κακογιάννη-1
Το ζεύγος των συλλεκτών στα εγκαίνια.

Εγκατεστημένοι στο Σιάτλ, εδώ και 20 χρόνια έχουν συγκροτήσει μια συλλογή σύγχρονης τέχνης με έργα μεγάλων και ανερχόμενων διεθνώς ονομάτων, παράλληλα όμως αγόραζαν και κάποια έργα που είχαν σχέση με τη εθνεγερσία. Ανάμεσά τους, οι απεικονίσεις που έκανε ο Δημήτριος Ζωγράφος για λογαριασμό του στρατηγού Μακρυγιάννη –έτσι ώστε να θυμούνται οι επόμενες γενιές των Ελλήνων πώς κερδίσαμε την ελευθερία μας– αλλά και πίνακες σπουδαίων Ευρωπαίων καλλιτεχνών. Η έκθεση στο Ιδρυμα Κακογιάννη πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι στην Τρίπολη, από όπου έλκει την καταγωγή του το ζευγάρι. Εδώ και καιρό οι συλλέκτες έχουν ανακοινώσει ότι πρόθεσή τους είναι να κληροδοτήσουν τα έργα αυτά στην πόλη, ώστε να εκτίθενται μόνιμα εκεί. Το «παρών»στα εγκαίνια έδωσε και ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, ο οποίος ευχαρίστησε τους συλλέκτες για τη δέσμευσή τους.

Μια συλλογή – «πράξη αγάπης για την πατρίδα» παρουσιάζεται στο Ιδρυμα Κακογιάννη-2
Ο δήμαρχος Τρίπολης Κ. Τζιούμης με τη σύζυγό του.

Η πρόεδρος του Ιδρύματος Κακογιάννη, Ξένια Καλδάρα, αναφέρθηκε στη σημασία της έκθεσης που θα έχουν την ευκαιρία να δουν οι Αθηναίοι. Τον λόγο πήρε ύστερα ο Γιώργος Γαϊτανάρης: «Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς να μοιραζόμαστε τη συλλογή μας, που έχει μεγάλη συναισθηματική αξία και την κτίσαμε με αγάπη. Μας έδεσε, πάνω απ όλα, με τις ρίζες μας. Για εμάς ήταν η ιστορία μας, ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώσαμε. Η τέχνη δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά να έχει πρόσβαση στο ευρύ κοινό» σημείωσε, ενώ η σύζυγός του προσέθεσε: «Η συλλογή αυτή είναι μια πράξη αγάπης από εμάς για την πατρίδα μας. Είναι μεγάλη μας τιμή να συμβάλλουμε στις εκδηλώσεις που γίνονται εφέτος για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821»

Οσο για το λεύκωμα – κατάλογο της έκθεσης, τα έσοδα από την πώλησή του θα διατεθούν εξ ολοκλήρου σε έναν καλό σκοπό: την υποστήριξη της Φιλαρμονικής του Δήμου Τρίπολης, η οποία ιδρύθηκε τον αιώνα της Ελληνικής Επανάστασης και συγκεκριμένα το 1893 και από τότε έχει ενεργό δράση στην πόλη, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει μεγαλώσει γενιές Τριπολιτσιωτών. 

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή