Η ολυμπιακή φλόγα ταξίδεψε χθες από το Καλλιμάρμαρο στην Κίνα

Η ολυμπιακή φλόγα ταξίδεψε χθες από το Καλλιμάρμαρο στην Κίνα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτω από τον συννεφιασμένο αττικό ουρανό και με αρκετό αέρα, που έκανε τις σημαίες της Κίνας, της Ελλάδας, των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και τους χιτώνες από τις ιέρειες, να κυματίζουν με φόντο τις άδειες από κόσμο κερκίδες του Καλλιμάρμαρου, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Αθήνα η τελετή παράδοσης της ολυμπιακής φλόγας για τη διοργάνωση των Χειμερινών Αγώνων στο Πεκίνο. Η τελετή έναρξης των 24ων Αγώνων είναι στις 4 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσουν έως τις 20/2. Ελάχιστοι έδωσαν το «παρών», ανάμεσά τους μέλη της κινεζικής αντιπροσωπείας, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, όπως βέβαια και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος.

Η ολυμπιακή φλόγα ταξίδεψε χθες από το Καλλιμάρμαρο στην Κίνα-1
Ο βωμός ανάβει στο Καλλιμάρμαρο. (A.P.)

Ωστόσο, ακόμη και με τις δυσμενείς συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία, η συγκίνηση ήταν εμφανής όταν η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του σκι αντοχής Παρασκευή Λαδοπούλου παρέδιδε τη φλόγα στην κινεζική αντιπροσωπεία. Αργότερα, η φλόγα μεταφέρθηκε με ειδική, ναυλωμένη πτήση από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών με προορισμό τη διοργανώτρια πόλη του Πεκίνου. Συγκίνηση επικράτησε και την προηγούμενη ημέρα, κατά την τελετή αφής στην Ολυμπία, όπου παρευρέθησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ. Κατά την επίσκεψή της σε αυτόν τον ιερό για εμάς τους Ελληνες τόπο, η πρώτη πολίτις της χώρας εγκαινίασε τις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, οι οποίες με την πυρκαγιά του 2007 είχαν υποστεί ζημιές. Εξέφρασε μάλιστα ευχαριστίες προς τον πρόεδρο της ΔΟΕ, ο οποίος στήριξε οικονομικά τις εργασίες της αναβάθμισης, ανταποκρινόμενος γενναιόδωρα στο αίτημα του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρου Κούβελου.

Η ολυμπιακή φλόγα ταξίδεψε χθες από το Καλλιμάρμαρο στην Κίνα-2
Η Παρασκευή Λαδοπούλου με τη δάδα και ένα κλαδί ελιάς. (A.P.)

«Τα μνημεία που είναι τοποθετημένα στον χώρο των εγκαταστάσεων της Ακαδημίας τιμούν τους τρεις εμπνευστές και ιδρυτές της, τον Πιερ ντε Κουμπερτέν, τον Καρλ Ντίεμ και τον Ιωάννη Κετσέα, και επικυρώνουν το όραμα του Κουμπερτέν, πρώτου εμπνευστή της ιδέας του Ολυμπισμού», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η ΠτΔ, συμπληρώνοντας: «Να δημιουργηθεί σε ένα χώρο με ισχυρό συμβολισμό “ένα σχολείο ηθικής ευγένειας και αγνότητας, καθώς και σωματικής αντοχής και ενέργειας”, όπως υπογράμμιζε απευθυνόμενος “στην αθλητική νεολαία όλων των εθνών” το 1927».

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην τελετή Διακήρυξης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας και αναφέρθηκε στη σπουδαία, παγκόσμια διάσταση του θέματος: «Δίνουμε σήμερα άλλη μία φορά την ίδια υπόσχεση πίστης στις αξίες της ειρήνης, της φιλίας και της αλληλεγγύης των λαών», υπογράμμισε. Επίσης, η ίδια και ο πρόεδρος της ΔΟΕ φύτεψαν συμβολικά από μία ελιά στον χώρο της Στήλης Πιερ ντε Κουμπερτέν.

Η ολυμπιακή φλόγα ταξίδεψε χθες από το Καλλιμάρμαρο στην Κίνα-3

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή