Η Γενεύη εορτάζει την παλαιά φιλία της με την Ελλάδα μέσα από μια έκθεση

Η Γενεύη εορτάζει την παλαιά φιλία της με την Ελλάδα μέσα από μια έκθεση

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ελληνοελβετική εορτή εξελίχθηκαν τα εγκαίνια της διπλής έκθεσης «Η Γενεύη και η Ελλάδα, μια φιλία στην υπηρεσία της Ανεξαρτησίας» και «Η αγάπη για την αρχαιότητα, Αννα και Ιωάννης-Γαβριήλ Εϋνάρδος», την περασμένη Πέμπτη, στο Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας της Γενεύης. Η κορδέλα κόπηκε παρουσία εκπροσώπων των αρχών της πόλης, του καντονιού της Γενεύης, της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, των ελληνικών αρχών εκπροσωπούμενων από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δωρητών, χορηγών και πλήθους προσκεκλημένων, Ελλήνων ομογενών και φιλελλήνων της πόλης. Η έκθεση οργανώθηκε από το Fondation Hardt (ίδρυμα για τη μελέτη της κλασικής αρχαιότητας) και εντάσσεται στις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στην ελβετική πόλη στο πλαίσιο των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, ενώ φέρει την αιγίδα της «Πρωτοβουλίας 1821-2021».

Η Γενεύη εορτάζει την παλαιά φιλία της με την Ελλάδα μέσα από μια έκθεση-1
Ελληνες που πολέμησαν για την Ανεξαρτησία.

Για την πραγματοποίηση της έκθεσης εργάστηκε τα τελευταία τρία χρόνια μια πλειάδα επιστημόνων υπό την εποπτεία της οργανωτικής επιτροπής, που αποτελείται από τον Μαρκ Ολιβιέ Βαλέρ, επικεφαλής του μουσείου, τον Επαμεινώνδα Π. Πανταζόπουλο, την επιμελήτρια Μπεατρίς Μπαλντέν και τον συνεπιμελητή Φερντινάν Παζόρ. Συμμετείχαν, επίσης, ο τραπεζίτης Σαρλ Πικτέ, απόγονος του Εϋνάρδου, του τραπεζίτη που υποστήριξε τον Αγώνα και τη γέννηση του ελληνικού κράτους, καθώς και ο Πιερ Ντικρέ, γενικός διευθυντής του Fondation Hardt, ομότιμος καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λωζάννης και τέως διευθυντής της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα. Στα εγκαίνια, εκτός από τον μητροπολίτη Ελβετίας Μάξιμο, παρευρέθηκαν επίσης απόγονοι του Καποδίστρια, τοπικοί παράγοντες και πολλά μέλη της ελληνικής παροικίας.

Η Γενεύη εορτάζει την παλαιά φιλία της με την Ελλάδα μέσα από μια έκθεση-2
Η αφίσα της έκθεσης «Γενεύη και Ελλάδα».

Στο Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας παρουσιάζονται σημαντικά τεκμήρια για τη δράση και την προσωπικότητά του πρώτου Ελληνα κυβερνήτη, καθώς και για το φιλελληνικό κίνημα που αναπτύχθηκε στη χώρα. Η παρουσίαση συμπληρώνεται με εκθέματα άλλων ελβετικών μουσείων και ιδρυμάτων, καθώς και αντικείμενα προερχόμενα από ελληνικά μουσεία. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στο κοινό η συλλογή αρχαιοτήτων της Αννας και του Ζαν-Γκαμπριέλ Εϊνάρ. Σημαντική ήταν και η ημερίδα με ίδια θεματολογία που διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας της Γενεύης από το Μουσείο και το Ιδρυμα Hardt, με τη συμμετοχή πολλών και διακεκριμένων ομιλητών, την οποία προλόγισε η υπουργός Πολιτισμού. Στο πλαίσιο των εορτασμών προβλήθηκε και ο προπομπός της ταινίας που ετοιμάζει ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής για τον Καποδίστρια, στην κατάμεστη αίθουσα του ιστορικού κτιρίου Palais de l’ Athéneé, σε μια βραδιά που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ελληνίδων Κυριών Γενεύης υπό την αιγίδα του γενικού προξενείου της Ελλάδας στη Γενεύη.

    

Η Γενεύη εορτάζει την παλαιά φιλία της με την Ελλάδα μέσα από μια έκθεση-3
Οι εκθέσεις φιλοξενούνται στο Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή