ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Μια ψηφιακή πλατφόρμα μας ξεναγεί στο παρελθόν και στο παρόν της Σαντορίνης

Φαντασθείτε να μπορούσατε να πετάξετε πάνω από το ηφαίστειο της Σαντορίνης, να περπατήσετε στα σοκάκια της Οίας για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα...

mia-psifiaki-platforma-mas-xenagei-sto-parelthon-kai-sto-paron-tis-santorinis-561562462

Φαντασθείτε να μπορούσατε να πετάξετε πάνω από το ηφαίστειο της Σαντορίνης, να περπατήσετε στα σοκάκια της Οίας για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα, να μπείτε σε ένα υπόσκαφο και μετά να βουτήξετε στις απότομες πλαγιές της καλδέρας για να παρατηρήσετε από κοντά τα πετρώματα και τα ναυάγια, δίχως όμως να πάτε στο νησί. Γίνεται; Ναι, χάρη σε μια νέα διαδραστική ψηφιακή πλατφόρμα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας του χερσαίου και υποθαλάσσιου χώρου της Θήρας, με τίτλο Virtual Diver. Σχεδιάστηκε έτσι ώστε να εμπλουτιστεί η ταξιδιωτική εμπειρία αλλά και να προωθηθούν νέες μορφές τουρισμού και εκπαίδευσης. Μέχρι σήμερα, τις δυνατότητές της γνώριζε η ομάδα επιστημόνων και ειδικών που τη δημιούργησαν (ΕΚΠΑ, Tetragon, Steficon, up2metric), όμως πριν από λίγες ημέρες, μαθητές γυμνασίου και λυκείου της Σαντορίνης πήραν μια πρώτη γεύση και πραγματικά ενθουσιάστηκαν.

mia-psifiaki-platforma-mas-xenagei-sto-parelthon-kai-sto-paron-tis-santorinis0
Μαθητής «καταδύεται» ψηφιακά στον βυθό.

Δεν ήταν οι μόνοι. Ολοι όσοι συμμετείχαν στη διημερίδα που συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Θήρας στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στα Φηρά, στις 22 και 23 Οκτωβρίου, για την παρουσίαση του Virtual Diver, εντυπωσιάσθηκαν από την πλατφόρμα. Ξεναγήθηκαν στο φυσικό και εικονικό περιβάλλον της Σαντορίνης με τεχνικές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας με τη χρήση τάμπλετ και ειδικών γυαλιών. Πρώτοι και καλύτεροι οι μαθητές, που πληροφορήθηκαν για τη γεωλογική εξέλιξη των πολλαπλών ηφαιστειακών κέντρων της Σαντορίνης από την αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Παρασκευή Νομικού. «Η μεγαλύτερη επιτυχία στην εκπαίδευση είναι να διδάσκεις στα παιδιά τη μοναδικότητα του τόπου όπου ζουν και η πλατφόρμα αυτή αποτελεί καινοτόμο εκπαιδευτικό προϊόν», είπε στην «Κ» η Σαντορινιά γεωλόγος, που πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Virtual Diver. Είναι μια νέα επιστήμονας που γνωρίζει άριστα το αντικείμενό της, αλλά θέλει να συμβάλει και στη σωστή ανάπτυξη του τόπου της. Υστερα, η σκυτάλη της εικονικής περιήγησης δόθηκε σε εκπροσώπους και μέλη των φορέων της Σαντορίνης.

mia-psifiaki-platforma-mas-xenagei-sto-parelthon-kai-sto-paron-tis-santorinis2
Η Σοφία Κίτσου (αριστερά) με την Παρασκευή Νομικού.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σοφία Κίτσου, που οργάνωσε τη δράση στο Μπελλώνειο, υπογράμμισε την τεράστια σημασία του εγχειρήματος στην εκπαίδευση, όσο και στον τουρισμό. Ο δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας τόνισε πως οι χρήστες μπορούν να γνωρίσουν διάφορες πτυχές του πολιτισμού, της γεωλογίας, της αρχιτεκτονικής και της ιστορίας του νησιού δίχως να απαιτείται η φυσική τους παρουσία. Δεσμεύθηκε, μάλιστα, να συμπεριληφθούν και άλλες διαδρομές στην πλατφόρμα και να αποτελέσει πρωτοπόρο «εργαλείο» στο εκπαιδευτικό κέντρο που θα δημιουργηθεί στο νησί. Τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, που χρηματοδότησε το εγχείρημα, εκπροσώπησε η Ελένη Τσανάκα. Είναι, πάντως, συγκινητικό, σε ένα μέρος όπως η Σαντορίνη, που εφέτος απέκτησε ένα εξαιρετικό μικρό μουσείο για τις τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου, να γίνεται ένα τέτοιο άνοιγμα στην τεχνολογία αιχμής για να προβληθεί καλύτερα η αρχαιολογική και γεωφυσική μοναδικότητά του.

    

mia-psifiaki-platforma-mas-xenagei-sto-parelthon-kai-sto-paron-tis-santorinis4
Το μοναδικό ανάγλυφο της Σαντορίνης.