Λαμπίκο ο «Δρομέας» του Κώστα Βαρώτσου, που είχε να καθαριστεί επτά χρόνια

Λαμπίκο ο «Δρομέας» του Κώστα Βαρώτσου, που είχε να καθαριστεί επτά χρόνια

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι αξιότιμοι κύριοι θέλουν την περιποίησή τους», έγραφε παλιά διαφήμιση μιας εκ των διασημότερων εταιρειών καθαρισμού στον κόσμο, για να διαλαλήσει πόσο καλά αποκατέστησε ένα από τα εθνικά μνημεία της Αμερικής, στο Ορος Ράσμορ. Στη γρανιτένια πλαγιά του βουνού σμιλεύτηκαν οι μορφές τεσσάρων εμβληματικών προέδρων των ΗΠΑ: του Τζορτζ Ουάσιγκτον, του Τόμας Τζέφερσον, του Θίοντορ Ρούζβελτ και του Αβραάμ Λίνκολν. Το έργο ξεκίνησε το 1927 και χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να αποπερατωθεί. Η εταιρεία καθαρισμού ανέλαβε να το φροντίσει, όπως και το κολοσσιαίο άγαλμα του Ιησού, έμβλημα του Ρίο ντε Τζανέιρο και την Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο.

Λαμπίκο ο «Δρομέας» του Κώστα Βαρώτσου, που είχε να καθαριστεί επτά χρόνια-1
Ο καθαρισμός κράτησε 15 ολόκληρες ώρες.

Θα αναρωτηθείτε προς τι όλες αυτές οι πληροφορίες, αλλά χάρις στην τεχνογνωσία της εταιρείας αυτής και μιας ειδικής μελέτης που εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Στουτγκάρδης επί τούτου, έγινε πριν από λίγες ημέρες και ο καθαρισμός του δικού μας «Δρομέα», ενός από τα πιο αγαπητά τοπόσημα της Αθήνας απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον. Το γλυπτό είχε να καθαριστεί επτά ολόκληρα χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν επικαθίσει πάνω στις στρώσεις από γυαλί ακαθαρσίες που αποτελούνται από αιθάλη, ελαιώδεις ουσίες και σκόνη ασβεστίου. Σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας από το οποίο περνούν εκατοντάδες χιλιάδες οχήματα καθημερινά, το γλυπτό είχε χάσει τη διαύγειά του και χρειαζόταν επειγόντως εξειδικευμένη περιποίηση. Λόγω της ιδιαίτερης κατασκευής του, οι συνηθισμένες μέθοδοι δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν για να μην προκαλέσουν ζημιά τόσο στη στατικότητα του σκελετού όσο και στο ίδιο το ευαίσθητο υλικό.

Λαμπίκο ο «Δρομέας» του Κώστα Βαρώτσου, που είχε να καθαριστεί επτά χρόνια-2
Το ανέλαβε γερμανική εταιρεία καθαρισμού.

Παρουσία του Κώστα Βαρώτσου και των υπευθύνων από τον Δήμο Αθηναίων –στον οποίον ανήκει το γλυπτό– ξεκίνησε η λεπτή και περίπλοκη διαδικασία του καθαρισμού. Διήρκεσε 15 ολόκληρες ώρες με πολλές φάσεις: αρχικά ψεκάστηκε με αφροποιητές, στη συνέχεια ξεπλύθηκε με νερό σε θερμοκρασία 60 βαθμών και στο τέλος με απιονισμένο νερό για να μη μείνουν στίγματα στα γυαλιά του. «Κατά καιρούς έφταναν πολλά παράπονα στα αυτιά μου από πολίτες για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το γλυπτό, που χρειαζόταν καθαρισμό και έπασχε στον φωτισμό», λέει στη στήλη ο Κώστας Βαρώτσος που αυτή την περίοδο ετοιμάζει μια γλυπτική δημόσια παρέμβαση στο Κάιρο της Αιγύπτου. «Ευτυχώς ο δήμος ανέλαβε να προχωρήσει το έργο και εύχομαι ότι θα συνάψει και σταθερή συνεργασία με την εταιρεία που προσφέρεται να καθαρίζει δωρεάν τον Δρομέα σε σταθερή βάση. Ξέρετε, ο δημόσιος χώρος πρέπει να είναι σαν την προέκταση του ιδιωτικού. Οπως δεν θα ανεχόμασταν τη βρωμιά στο σαλόνι μας ή δεν θα αφήναμε ένα κειμήλιο χωρίς να το ξεσκονίσουμε, έτσι και τα δημόσια έργα τέχνης θέλουν τη φροντίδα τους», συμπληρώνει.

 

Λαμπίκο ο «Δρομέας» του Κώστα Βαρώτσου, που είχε να καθαριστεί επτά χρόνια-3
Το γλυπτό είχε χάσει τη διαύγειά του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή