Μια pop-up έκθεση με οπτικές ψευδαισθήσεις από την Εμιλυ Βαφειά στην Εκάλη

Μια pop-up έκθεση με οπτικές ψευδαισθήσεις από την Εμιλυ Βαφειά στην Εκάλη

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας αγάπη για τη ζωγραφική και σπουδές στην αρχιτεκτονική, η Εμιλυ Βαφειά κατάφερε με έναν έξυπνο τρόπο να συγκεράσει και τα δύο. Στη νέα της pop-up έκθεση, με τίτλο Illusions, παρουσίασε έργα που αλλάζουν οπτική ανάλογα με τη γωνία θέασης, βάζοντας την παράμετρο του χώρου στο παιχνίδι. Τα σχήματα, οι διαστάσεις, η αίσθηση της γεωμετρίας, η καλειδοσκοπική χρήση των χρωμάτων την οδήγησαν να φτιάξει μια νέα ενότητα, στην οποία χρησιμοποίησε το αρχιτεκτονικό ψηφιακό πρόγραμμα AutoCad. 

Μια pop-up έκθεση με οπτικές ψευδαισθήσεις από την Εμιλυ Βαφειά στην Εκάλη-1
H Νινέτα Βαφειά με την Ελένη Μαρτίνου. Φωτ. PANOULIS PHOTOGRAPHY

«Παρότι στατικά, τα έργα δημιουργούν στον θεατή την ψευδαίσθηση της κίνησης. Αν αλλάξει ο ίδιος θέση, αλλάζουν και αυτά μορφή», λέει στη στήλη. Η δουλειά αυτή ήταν έτοιμη εδώ και καιρό, αλλά οι συνθήκες της πανδημίας δεν επέτρεψαν κανονική παρουσίαση. Ετσι, η νεαρή εικαστικός εξέθεσε 24 δημιουργίες σε έναν ιδιωτικό κήπο στην Εκάλη, για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα και για έναν στενό κύκλο ανθρώπων, με το ενδεχόμενο να γίνει μία ακόμα παρουσίασή τους αργότερα στην Ελβετία. 

Μια pop-up έκθεση με οπτικές ψευδαισθήσεις από την Εμιλυ Βαφειά στην Εκάλη-2
Η καλλιτέχνις με τη Μαριάννα Λάτση. Φωτ. PANOULIS PHOTOGRAPHY

H πρώτη επαφή με την τέχνη ξεκίνησε απρογραμμάτιστα και αυθόρμητα. Η Εμιλυ Βαφειά άρχισε να φτιάχνει emojis, τα θυμωμένα, χαρούμενα, έκπληκτα, λυπημένα «πρόσωπα» που βλέπουμε στα μηνύματα των κινητών μας τηλεφώνων. Η παρθενική της έκθεση διοργανώθηκε με φιλανθρωπικό πνεύμα για την ενίσχυση του συλλόγου Ελπίδα Youth, δραστήριο μέλος του οποίου είναι η καλλιτέχνις. Τα έργα παρουσιάστηκαν πριν από μερικά χρόνια στην Image Gallery και τα emojis βγήκαν από τις οθόνες αποκτώντας πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτό την ώθησε να προχωρήσει ακόμα πιο πολύ. Εμπνευσμένη από την Οπερα του Παρισιού αλλά και τη Σκάλα του Μιλάνου έκανε μια σειρά από φωτογραφίες επεξεργασμένες στον υπολογιστή, που στη θέση των θεατών έβρισκε κανείς τα emojis. «Ηταν ένας εύσχημος τρόπος να δείξει κανείς τις διαφορετικές αντιδράσεις του κοινού στο ίδιο θέαμα. Σαν ξαφνικά να μπορούσε κανείς να διαπιστώσει το πώς ένιωθε όποιος έβλεπε μια όπερα ή ένα ρεσιτάλ», λέει στη στήλη.

Μια pop-up έκθεση με οπτικές ψευδαισθήσεις από την Εμιλυ Βαφειά στην Εκάλη-3
Η Ορνέλλα Παπαντωνίου με τη Βικτωρία Νομικού. PANOULIS PHOTOGRAPHY

Η ενότητα αυτή φιλοξενήθηκε σε μια κλειστή παρουσίαση στις Σπέτσες και αργότερα σε μια έκθεση στο Μονακό. Το αφιέρωμα αυτό έγινε το 2019 στο περιθώριο του Yacht Show που διοργανώνεται κάθε χρόνο στα τέλη Σεπτεμβρίου. Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε από κοινού με τη Μαριάννα Γουλανδρή Λαιμού, η οποία με τη σειρά της παρουσίασε τις δημιουργίες κοσμημάτων της στην ιδιωτική λέσχη CREM (Club des Résidents Etrangers de Monaco). Τώρα με τη νέα της έκθεση, η Εμιλυ Βαφειά περνάει και στον χώρο του ντιζάιν, εκτυπώνοντας δημιουργίες της πάνω σε καθρέπτες και άλλα υλικά για να προκαλέσει την οπτική ψευδαίσθηση.

[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή