Συναυλία για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, στον Άγιο Στέφανο της Βιέννης

Συναυλία για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, στον Άγιο Στέφανο της Βιέννης

Ξεχωριστή από κάθε άποψη είναι η συναυλία που θα δοθεί την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου στη Βιέννη, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου, για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεχωριστή από κάθε άποψη είναι η συναυλία που θα δοθεί την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου στη Βιέννη, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου, για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Είναι μια εκδήλωση ύψιστου συμβολισμού που διοργανώνει η Ελληνική Πρεσβεία σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, την οποία θα τιμήσει με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς θα βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη χώρα. Τόσο ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος όσο και η πρέσβης μας στην Αυστρία κ. Αικατερίνη Κόικα επιβλέπουν τη διοργάνωση και όλα βρίσκονται στην τελική ευθεία, όπως μεταφέρει ο συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης, έργο του οποίου έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα. Πρόκειται για το έργο «Ο θάνατος του Λόρδου Βύρωνα», opus 107, για μεγάλη ορχήστρα, που γράφτηκε έπειτα από παραγγελία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για την επέτειο της Επανάστασης. Το έργο ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2019 και παρουσιάστηκε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στην Αθήνα, στις 15 Νοεμβρίου 2019, στο Μέγαρο Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, φυσικά με την Κρατική Ορχήστρα. Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης δήλωσε πως είναι εξαιρετικά συγκινημένος, αν και νιώθει συστολή που θα μοιραστεί τον χρόνο της συναυλίας με τον Μπετόβεν και τον Μπερλιόζ. «Ενας ακόμη λόγος που νιώθω αγωνία», λέει ο ίδιος, «είναι η ευθύνη να αντιπροσωπεύσω μουσικά τη χώρα μου ως σύγχρονος συνθέτης, ως εκπρόσωπος της δημιουργίας του 21ου αιώνα». Και καταλήγει: «Θέλω να ευχαριστήσω την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διότι συνέβαλε στη δημιουργία αυτού του έργου, που ακολουθεί τώρα τη δική του διαδρομή».

Συναυλία για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, στον Άγιο Στέφανο της Βιέννης-1
Εργο του συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη θα ερμηνευθεί στη συναυλία.

Το έργο θα είναι η κορωνίδα του προγράμματος της βραδιάς, το οποίο περιλαμβάνει έργα σχετικά με την Ελλάδα και την Ελληνική Επανάσταση, όπως τα «Ερείπια των Αθηνών» του Μπετόβεν, την «Ελληνική Επανάσταση» του Εκτόρ Μπερλιόζ, αλλά και δύο τραγούδια του Γεωργίου Καζάσογλου, καθώς και αποσπάσματα από την όπερα του Παύλου Καρρέρ «Μάρκος Μπότσαρης». Τη συναυλία θα διευθύνει ο εξαιρετικός αρχιμουσικός Αναστάσιος Στρίκος. Συμμετέχουν η Johann Strauss Festival Orchestra και η χορωδία Kammerchor Kammerton, σε διδασκαλία Φλόριαν Σβαρτς.

Συναυλία για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, στον Άγιο Στέφανο της Βιέννης-1
Θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Αναστάσιος Στρίκος.

Συμπράττουν, επίσης, οι εξαίρετοι λυρικοί τραγουδιστές Σοφία Κυανίδου, Ρόζα Καπόν-Πουλημένου, Χρήστος Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Πράτσος και Γενς Μούσγκερ. Η Εύα Μαρία Νοϊμπάουερ θα απαγγείλει το μέρος της θεάς Αθηνάς στο έργο του Μπετόβεν. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να οργανώνεται μια τέτοια συναυλία, που καλλιεργεί μια άλλη εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και αποτελεί διαπιστευτήριο του πολιτισμού της, της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας, αλλά και ηθική δικαίωση των άξιων συντελεστών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή