Τα βρέφη και τα νήπια δεν έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν για την κακοποίηση ή την παραμέληση που υφίστανται. Η Πολιτεία πρέπει να θεσμοθετήσει τους κατάλληλους μηχανισμούς ώστε οι ειδικοί να τις αναγνωρίζουν σε πρώιμο στάδιο, δρώντας έγκαιρα. Οι νοσηλευτές και οι γιατροί στα παιδιατρικά νοσοκομεία, λ.χ., ξέρουν στην πράξη ότι ένα κακοποιημένο βρέφος έχει ξαναπεράσει το κατώφλι τους. Αν έχουν εκπαιδευθεί σωστά, τότε είναι σε θέση να εκκινήσουν τις σχετικές διαδικασίες. Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, έχει πυκνώσει η δημοσιοποίηση τέτοιων περιστατικών, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα.
Αυτό κάνει ακόμα πιο σημαντική τη δράση του σωματείου ΕΛΙΖΑ, το οποίο με «ψυχή» τη Μαρίνα Καρέλλα επιτελεί σπουδαία δουλειά, τόσο στην ευαισθητοποίηση γιατρών, αστυνομίας, Δικαιοσύνης και κοινής γνώμης, όσο και στη δημιουργία ειδικών υποδομών σε νοσοκομεία, για κακοποιημένα παιδιά και βρέφη. Οπως εξηγεί η ίδια, δεν αρκεί να υπάρχει υποψία ή πληροφορία για κακοποίηση, αλλά θα πρέπει να εφαρμόζονται και τα νομικά και ιατρικά πρωτόκολλα. Τον Ιούνιο του 2018 εγκαινιάσθηκε η πρώτη δομή για τον σκοπό αυτό. Είναι η Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών – «Σόφη Βαρβιτσιώτη» της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», με χορηγία της οικογένειας Βαρβιτσιώτη και την αρωγή του Ιδρύματος Λαμπροπούλου. Την περασμένη Δευτέρα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τελέσθηκαν τα εγκαίνια της Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών – «ΕΛΙΖΑ», της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν, με χορηγία της Prodea Investments. Είναι ο δεύτερος χώρος στην Ελλάδα για την εξέταση και διεπιστημονική αντιμετώπιση βρεφών και παιδιών με υποψία κακοποίησης ή παραμέλησης που συστάθηκε με κινητήριο δύναμη την ΕΛΙΖΑ, ώστε να μπορεί να γίνεται, αφενός η εξέταση και παρακολούθηση βρεφών και παιδιών με υποψία κακοποίησης – παραμέλησης, αλλά και ο συντονισμός της διεπιστημονικής φροντίδας, η οποία περιλαμβάνει όλες τις ομάδες επαγγελματιών που καλούνται να διαχειρισθούν τέτοια περιστατικά.
Χάρη στη δράση των δύο μονάδων θα συλλεχθούν δεδομένα για τον σχεδιασμό της σωστής πολιτικής πρόληψης, αλλά και της επιστημονικής έρευνας. Η ΠτΔ αναφέρθηκε στην ιστορία της μικρής Ελίζας, μιας μικρής Αμερικανίδας, παιδιού μεταναστών, που θεωρήθηκε το χειρότερο περιστατικό κακοποίησης στη χώρα. Αυτό ενέπνευσε και τη Μαρίνα Καρέλλα, το 2008, να ιδρύσει το σωματείο. «Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, έφυγε από τη ζωή, βάναυσα κακοποιημένη από την ίδια τη μητέρα της, η εξάχρονη Ελίζα. Το χρέος της Πολιτείας απέναντι σε όλες αυτές τις ευάλωτες ψυχές είναι επιβεβλημένο, αυτονόητο. Δεν επιτρέπεται να εξαντλείται σε ευχολόγια», υπογράμμισε η ΠτΔ, εξαίροντας το πρωτοποριακό έργο του φορέα.