Μαρίκα Μητσοτάκη: η συνταγή μιας γεμάτης από αγάπη ζωής

Μαρίκα Μητσοτάκη: η συνταγή μιας γεμάτης από αγάπη ζωής

Την ημερομηνία των γενεθλίων της, την 29η Νοεμβρίου, διάλεξε η οικογένεια Μητσοτάκη για να παρουσιάσει την εμπλουτισμένη έκδοση «Μαρίκα Μητσοτάκη. Συνταγές με… ιστορία», από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ημερομηνία των γενεθλίων της, την 29η Νοεμβρίου, διάλεξε η οικογένεια Μητσοτάκη για να παρουσιάσει την εμπλουτισμένη έκδοση «Μαρίκα Μητσοτάκη. Συνταγές με… ιστορία», από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Εννέα χρόνια μετά τον θάνατό της, η μνήμη της είναι ακόμα νωπή. Ολοι τη θυμούνται για το ακλόνητο θάρρος, τη σιγουριά που έδωσε στον άνδρα της, παραστέκοντας πλάι του σε ολόκληρη τη σταδιοδρομία του, την ξακουστή φιλοξενία της και, βέβαια, τη μαγειρική της. Ο κόσμος είχε αρχίσει να καταφθάνει από νωρίς το μεσημέρι στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς και, παρά τις επιβεβλημένες αποστάσεις εξαιτίας της πανδημίας, η ατμόσφαιρα είχε κάτι ιδιαίτερα ζεστό. Αλλωστε, το βιβλίο δεν περιέχει μονάχα τα μυστικά για τα περίφημα ντολμαδάκια, αλλά ολόκληρη τη διαδρομή της.

Μαρίκα Μητσοτάκη: η συνταγή μιας γεμάτης από αγάπη ζωής-1
Η εμπλουτισμένη έκδοση του «Συνταγές με… ιστορία». (INTIME NEWS)

Η εκδήλωση, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, ξεκίνησε με τη φορτισμένη ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη. Οπως ομολόγησε, παρά τις τέσσερις δεκαετίες πολιτικής καριέρας, το να μιλήσει για τη μάνα της ήταν κάτι δύσκολο. Περιέγραψε πολλές στιγμές από τη ζωή της Μαρίκας, μιας γυναίκας με θάρρος και πυγμή, που αντιμετώπισε δίχως να λιποψυχήσει κάθε αντιξοότητα, όπως ότι στα δέκα της χρόνια προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα. Η αναπηρία ουδέποτε αντιμετωπίσθηκε από την ίδια ως ανάχωμα. Ο ατσάλινος χαρακτήρας και η γερή κράση της την οδήγησαν να παρακούσει τους γιατρούς, να γίνει τέσσερις φορές μητέρα, να είναι δραστήρια. Και, βέβαια, να είναι η ψυχή του σπιτιού, μιας πολυμελούς οικογένειας που μαζευόταν γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι.

Μαρίκα Μητσοτάκη: η συνταγή μιας γεμάτης από αγάπη ζωής-2
Η Ντόρα Μπακογιάννη με δύο από τα εγγόνια της. (INTIME NEWS)

Τη σκυτάλη πήρε η διευθύντρια του Ιδρύματος «Σύλβια Ιωάννου», Αρτεμις Σκούταρη, η οποία μίλησε με συγκλονιστικό τρόπο για τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα άτομο με αναπηρία, καθώς και η ίδια προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα σε ηλικία τριών ετών. Πόσο περίπλοκο μπορεί να είναι να ανεβεί κανείς σκαλιά, να ανοίξει μια πόρτα στηριγμένος σε δεκανίκια, ακόμα και να βγάλει ένα φαγητό από τον φούρνο. Γνωρίζοντας προσωπικά τη Μαρίκα, θυμήθηκε πως της είχε πει ότι δεν μπορούσε να σηκώσει αγκαλιά τα ίδια της τα παιδιά, όμως αυτό δεν την αναχαίτισε σε τίποτα. Οραμα της Μαρίκας Μητσοτάκη –όπως μας υπενθύμισε η κ. Σκούταρη– ήταν η δημιουργία ενός άρτιου κέντρου αποκατάστασης, κάτι που δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμα πραγματικότητα.

Μαρίκα Μητσοτάκη: η συνταγή μιας γεμάτης από αγάπη ζωής-3
Αντιγόνη Λυμπεράκη (αριστερά) και Αρτεμισία Μητσοτάκη.

Η Κύρα Κάπη, στη συνέχεια, ανακάλεσε στη μνήμη της τα τραπεζώματα στο σπίτι των Χανίων και το γεγονός ότι, προτού καθίσει κάποιος, έπρεπε να δώσει ένα φιλί στην οικοδέσποινα. Τέλος, ο σεφ Ακης Πετρετζίκης είχε φτιάξει ντολμαδάκια και σουτζουκάκια σύμφωνα με τη συνταγή της Μαρίκας, τα οποία απόλαυσαν οι παριστάμενοι μετά τη λήξη της εκδήλωσης. Τα δοκίμασα και εγώ… Ηταν όντως εκπληκτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή