Ο Τύπος του 1821: ένα λεύκωμα της ΕΣΗΕΑ και της Ελληνογερμανικής Αγωγής

Ο Τύπος του 1821: ένα λεύκωμα της ΕΣΗΕΑ και της Ελληνογερμανικής Αγωγής

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα σοφό ρητό λέει πως οι εφημερίδες αποτελούν το πρώτο, νωπό ακόμα, αντίτυπο της Ιστορίας. Oι δημοσιογράφοι, είτε ως αυτόπτες μάρτυρες είτε ως παρθενικοί σχολιαστές των γεγονότων, τους χαρίζουν την αντοχή στη λήθη, τα παραδίδουν στις νέες γενιές. Ηταν λοιπόν ιδιαιτέρως ταιριαστό ότι η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να συμμετάσχει τους εορτασμούς του 1821 με ένα εξαιρετικό λεύκωμα για τον Επαναστατικό Τύπο, προϊόν συνεργασίας του Μορφωτικού της Ιδρύματος και των Εκπαιδευτηρίων «Ελληνογερμανική Αγωγή». Τίτλος του «Οταν ο Τύπος έγραφε την Ιστορία του 1821», με την παρουσίαση να γίνεται πριν από μερικές ημέρες στη Βιβλιοθήκη «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας», στην έδρα της Ενωσης. Η Βιβλιοθήκη αυτή, που πήρε το όνομά της από τον δημοσιογράφο και εκδότη, που διετέλεσε πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, ανακαινίστηκε δαπάναις της οικογένειάς του το 2018, ενώ παρέμενε κλειστή παραπάνω από μια εικοσαετία. Εκεί βρήκαν ιδανική στέγη όλοι οι θησαυροί του αρχείου της Ενωσης. Το λεύκωμα περιλαμβάνει πρωτότυπα κείμενα από φύλλα εφημερίδων (1821-1830) που φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη, τα οποία σχολιάζουν έντεκα δημοσιογράφοι, μέλη της Ενωσης, ανάμεσα στους οποίους και δύο αγαπημένοι συνάδελφοι της «Κ», ο Κώστας Ιορδανίδης και ο Αγγελος Στάγκος.

Ο Τύπος του 1821: ένα λεύκωμα της ΕΣΗΕΑ και της Ελληνογερμανικής Αγωγής-1
Μαρία Αντωνιάδου και Σταύρος Σάββας στην παρουσίαση.

Στην παρουσίαση, η οποία έγινε μόνο με τα μέλη του πάνελ και προβλήθηκε διαδικτυακά, συμμετείχαν και άλλοι από τους συγγραφείς άρθρων, όπως ο Παύλος Τσίμας, ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Νικόλας Βαφειάδης, ο Σωτήρης Μανιάτης, ο Χρήστος Μπάρλας και η Φανή Πετραλιά. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς της προέδρου της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού της Ιδρύματος, Μαρίας Αντωνιάδου –που μίλησε για τη σημασία του εγχειρήματος– και του γενικού διευθυντή της Ελληνογερμανικής Αγωγής, Σταύρου Σάββα. Τη συζήτηση συντόνισε η Κατερίνα Λυμπεροπούλου, δημοσιογράφος, μέλος του Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος και υπεύθυνη συντονισμού έκδοσης.

Ο Τύπος του 1821: ένα λεύκωμα της ΕΣΗΕΑ και της Ελληνογερμανικής Αγωγής-2
Φ. Πετραλιά, Σ. Μανιάτης, Κ. Λυμπεροπούλου, Π. Ευθυμίου, Χρ. Μπάρλας και Π. Τσίμας.

«Η συνεργασία μας με την ΕΣΗΕΑ μάς επέτρεψε να αγγίξουμε την ιστορία», είπε στον δικό του χαιρετισμό ο Σταύρος Σάββας. «Πιάσαμε, κυριολεκτικά, στα χέρια μας πρωτοσέλιδα που είχαν αγγίξει οι πρωταγωνιστές της Επανάστασης στο πολιορκούμενο Μεσολόγγι». Και κατέληξε: «Ετοιμάζουμε τα παιδιά μας για ένα ευρωπαϊκό και διεθνές μέλλον με βάσεις στην παράδοση και την ιστορία μας». Ο Παύλος Τσίμας, αφού επισήμανε ότι δεν έχει μελετηθεί η ιστορία των ελληνικών εφημερίδων όσο θα έπρεπε, τόνισε: «Είναι συγκινητικό ότι σε μια Επανάσταση, στην οποία οι πιθανότητες επιτυχίας ήταν ελάχιστες, οι αγωνιστές ένιωθαν την ανάγκη να εκδίδουν εφημερίδες. Οι σύγχρονοι δημοσιογράφοι καταγόμαστε από τους δημοσιογράφους του Αγώνα». Στην παρουσίαση πήραν μέρος και μαθητές της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Το λεύκωμα, που αποτελεί ορόσημο για τις εκδόσεις του Μορφωτικού Ιδρύματος, μπορεί να βρει κανείς στην ΕΣΗΕΑ.

Ο Τύπος του 1821: ένα λεύκωμα της ΕΣΗΕΑ και της Ελληνογερμανικής Αγωγής-3
Μαθήτριες της Ελληνογερμανικής Αγωγής συμμετείχαν ενεργά στην εκδήλωση για το λεύκωμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή