Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στηρίζει το Ασκληπιείο Βούλας

Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στηρίζει το Ασκληπιείο Βούλας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μια ολόκληρη γεωγραφική ζώνη στον νότο της Αθήνας, το Ασκληπιείο Βούλας είναι πραγματικά το μόνο σημείο αναφοράς στη δημόσια περίθαλψη. Επωμίζεται μεγάλο όγκο περιστατικών και χρειάζεται στήριξη για να αντεπεξέλθει στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες του.

Οπως και άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, έχει μεγάλη ιστορία. Φέτος μάλιστα κλείνει 100 χρόνια ζωής, καθώς η λειτουργία του ξεκίνησε το 1921 από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ως σανατόριο, σε ένα πευκόφυτο κτήμα 100 και πλέον στρεμμάτων δίπλα στη θάλασσα.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εξελίχθηκε σε Γενικό Ορθοπεδικό Νοσοκομείο, ενώ σταδιακά άρχισαν να προστίθενται και άλλες ειδικότητες για να καλύψουν ένα ευρύτατο φάσμα νοσηλείας.

Σήμερα αποτελεί πραγματικό πυλώνα για τους πολίτες που ζουν στα νότια προάστια και το παραλιακό μέτωπο.

Από το 2005, ο Σύλλογος Φίλων του Νοσοκομείου Ασκληπιείο Βούλας έχει επιτελέσει μεγάλο έργο ηθικής και υλικής στήριξης. Ενα ορόσημο στα πεπραγμένα του είναι και το αίτημα που κατέθεσε στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για δωρεά τον Σεπτέμβριο 2015, που αφορούσε τη νοσηλευτική πτέρυγα του Γ΄ ορόφου του κεντρικού κτιρίου Γ΄ Νικολούδειου. Η προσέγγιση στο ΙΣΝ έγινε έπειτα από συνεννόηση με την τότε διοίκηση του Ασκληπιείου Βούλας και με πρωτοβουλία του διευθυντή της Ουρολογικής κλινικής του Νοσοκομείου, Δημητρίου Δελακά. Η δωρεά εγκρίθηκε από το ΙΣΝ τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους και ο σύλλογος με τη σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. του Ασκληπιείου, λειτούργησε ως φορέας υλοποίησης της δωρεάς καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό με την επίσημη παράδοση – παραλαβή του.

Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στηρίζει το Ασκληπιείο Βούλας-1
Η νέα πτέρυγα απέκτησε περισσότερους θαλάμους.

Χάρις στη δωρεά του ΙΣΝ στη συγκεκριμένη πτέρυγα έγινε πλήρης αναδιαρρύθμιση και εκσυγχρονισμός με προμήθεια νέου εξοπλισμού –μηχανήματα, κλίνες, φορεία, οικιακός, ξενοδοχειακός και νοσοκομειακός εξοπλισμός, διαμορφώθηκαν δέκα δίκλινοι θάλαμοι και δύο ευρύχωροι θάλαμοι για ΑΜΕΑ (με ατομικό μπάνιο ο καθένας και κεντρικό κλιματισμό)–, ενώ η συνολική δυναμικότητα της πτέρυγας ανήλθε σε 28 κλίνες σε έκταση 600 τετραγωνικών μέτρων.

Με την παραλαβή του έργου, η πτέρυγα χρησιμοποιείται από τη Νευροχειρουργική και την Ουρολογική κλινική, πλαισιωμένη με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό με έξοδα του Νοσοκομείου.

Πριν από την ανακαίνιση της πτέρυγας βασικό πρόβλημα στη λειτουργία της μονάδας ήταν οι τρίκλινοι θάλαμοι με παλαιό εξοπλισμό, χωρίς μπάνιο και κλιματισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ασκληπιείο προέβη στην προσωρινή παραλαβή και χρησιμοποίηση της ανακαινισμένης πτέρυγας του Νικολούδειου Γ΄ από τον Ιούνιο 2020, λόγω των αυξημένων αναγκών μετά την ενσκήψασα πανδημία.

Μια επίσκεψη σε… αναμονή

Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στηρίζει το Ασκληπιείο Βούλας-2

 

Οι κακές καιρικές συνθήκες, δυστυχώς, ματαίωσαν την επίσκεψη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Καστελλόριζο την περασμένη Τετάρτη, την οποία θα κάλυπτε δημοσιογραφικά και η στήλη. Η μετάβαση της ΠτΔ, ωστόσο, θα γίνει μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες και το πρόγραμμά της. Από την πρώτη ημέρα στον θώκο, η Πρόεδρος έχει έμπρακτα δείξει το ενδιαφέρον της για τους ακρίτες, οι οποίοι της είχαν ετοιμάσει θερμότατη υποδοχή με εορτές όπου θα συμμετείχε όλο το νησί. Ως και φρεσκότατο μαγιάτικο ψάρι την περίμενε για το μεσημεριανό τραπέζι, ενώ η ίδια θα έφερνε δώρα στα παιδάκια του Καστελλορίζου. Η αναβολή της επίσκεψης, πάντως, άλλαξε τα σχέδια. Το ψάρι φαγώθηκε από τους κατοίκους και τα δωράκια –βιβλία και επιτραπέζια, προσφορά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και Πατάκης– θα φτάσουν στο νησί και θα μοιραστούν στους μαθητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή