Μια εορταστική σύναξη για δημοσιογράφους στο Tudor Hall του King George

Είναι ένας ωραίος χριστουγεννιάτικος θεσμός. Τα ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρεταννία» και King George παραθέτουν εορταστικό μεσημεριανό γεύμα για τους εκπροσώπους του Τύπου, για να κλείσει καλά η χρονιά. Και φέτος τηρήθηκαν οι παραδόσεις, με το ραντεβού να κλείνεται για την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου –πριν η «Ομικρον» αρχίσει να πολυδείχνει τα δόντια της– με προσκεκλημένους από όλη τη σφαίρα των ΜΜΕ και, βέβαια, από τον δικό μας δημοσιογραφικό όμιλο της «Κ». Η συνάντηση είναι αφορμή για να γίνει μια γρήγορη ανασκόπηση του έτους, να ξαναβρεθούν παλιοί φίλοι και συνεργάτες και να μείνει μια αισιόδοξη γεύση που τόσο έχουμε ανάγκη. Τόσο ο ξενοδοχειακός κλάδος όσο και ο δημοσιογραφικός δεν έχουν περάσει εύκολα την τελευταία διετία, με την πανδημία να αλλάζει τα δεδομένα. Ομως έχουν καταφέρει να επιδείξουν ανθεκτικότητα και πείσμα, προσβλέποντας σε ένα καλύτερο μέλλον.

Αυτή τη φορά το γεύμα παρατέθηκε στο εστιατόριο Tudor Hall στο King George, συνοδεία ζωντανής μουσικής και με την παρουσία του νέου γενικού διευθυντή των δύο ξενοδοχείων, Hom Parviz. Κάθε φορά που περνάει κανείς το κατώφλι αυτών των δύο ιστορικών ξενοδοχείων δεν μπορεί παρά να σκεφτεί την ιστορία τους. Η «Μεγάλη Βρεταννία», ακροβολισμένη σε μια γωνία της πλατείας Συντάγματος, απέναντι από τη Βουλή, έχει δει διαδηλώσεις, πανηγυρισμούς, ιστορικές συγκεντρώσεις, συγκρούσεις. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι απέκτησε τις πρώτες μεγάλες σάλες και την καλύτερη κουζίνα στη χώρα. Στα τραπέζια της η αστική τάξη της Ελλάδας έμαθε να τιμά την ευρωπαϊκή γαστρονομική παράδοση. Η ανάδειξη του άστρου της «Μεγάλης Βρεταννίας» έγινε χάρις στον Ευστάθιο Λάμψα (1850-1923), σεφ και αυτοδημιούργητο επιχειρηματία, που συνέδεσε το όνομά του με το ξενοδοχείο το 1878. Γαλλοσπουδασμένος και με Γαλλίδα σύζυγο –εξ ου και το Grande Bretagne–, ήθελε να φτιάξει ένα κατάλυμα πολυτελείας «για πρίγκιπες και βασιλείς». Ολα αυτά σε μια εποχή που η Ελλάδα δεν είχε κλείσει ακόμα έναν αιώνα ελευθερίας και ήθελε να ακολουθήσει τον βηματισμό των πιο προηγμένων κρατών.

Ηταν από τα πρώτα κτίρια που ηλεκτροδοτήθηκαν στην Αθήνα, ενώ αποτέλεσε και τη «βιτρίνα» της πρωτεύουσας όταν οργάνωσε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, και είδε προσωπικότητες σαν τον Πιερ ντε Κουμπερτέν να διαμένουν στα δωμάτιά του. Το 1930, η Μεγάλη Βρεταννία αποκτά έναν σοβαρό ανταγωνιστή. Δίπλα της ανεγείρεται το King George, στη θέση της οικίας του παλαιού πρωθυπουργού Στέφανου Σκουλούδη. Κατά καιρούς φιλοξένησε μεγάλες προσωπικότητες από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων. Και τα δύο ξενοδοχεία, που είναι πλέον στην ίδια ιδιοκτησία, ανακαινίστηκαν πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη συνολική αναβάθμιση της καρδιάς της Αθήνας.
