Σωτήρης Σόρογκας στο Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι: μια οφειλόμενη τιμή

Σωτήρης Σόρογκας στο Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι: μια οφειλόμενη τιμή

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγαπώ την ιαματική ζωγραφική, αυτή που κάνει καλό στην ψυχή μας. Μπαίνεις στην εμβέλειά της και ξεχνάς τα τρέχοντα βάσανα, τον ζόφο της εποχής. Ισως διότι έχει κάτι άχρονο και βαθιά ανθρώπινο. Ο Σωτήρης Σόρογκας είναι από τους σπουδαιότερους Ελληνες ζωγράφους εν ζωή και τα έργα του αναδίδουν ακριβώς αυτήν την αύρα. Η νέα έκθεσή του, που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη το βράδυ στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Γουλανδρή στο Παγκράτι, γιατρεύει τον θεατή, βάζει άλλους μηχανισμούς σε λειτουργία. Οι πέτρες, τα άλογα, οι βάρκες στη στεριά, τα μαύρα ξέφωτα μας θυμίζουν ότι είμαστε και εμείς θύματα της φθοράς του χρόνου, αλλά και μέρος της ίδιας της ζωής. Ο Σόρογκας, άλλωστε, ήταν πάντοτε σοφός, εγκρατής, στοχαστικός, γνωρίζοντας το βάρος των αντιθέσεων που πρέπει να σηκώνει κανείς στους ώμους του. Ετσι, μπροστά σε μια ξερολιθιά βάζει μια παπαρούνα, σαν μια σταγόνα αίματος στο λευκό και το μαύρο.

Σωτήρης Σόρογκας στο Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι: μια οφειλόμενη τιμή-1
Α. Ψαρούδα – Μπενάκη, Κ. Χατζηδάκης, Π. Παυλόπουλος, Σ. Σόρογκας.

Τα 28 έργα του αφιερώματος, με τίτλο «Ο χρόνος της μνήμης στον εικαστικό λόγο», είναι όλα μεγάλων διαστάσεων και καλύπτουν τις κυριότερες ενότητες της δουλειάς του. Προτιμάει πάντα να χρησιμοποιεί μια λιτή χρωματική γκάμα, που κάνει τα αχνά περιγράμματα να λάμπουν με ευαισθησία, λες και δεν τα φωτίζει ο μεσογειακός ήλιος, αλλά η σελήνη. Οσο για τις σκουριές που τόσο πρωταγωνιστούν στους πίνακές του, δεν αποτυπώνουν τόσο τη ματαίωση όσο την αποδοχή των αναπόφευκτων αλλαγών και τη συμφιλίωση μαζί τους. Αυτές οι θεματικές τον απασχολούν ήδη από τις αρχές του ’70. Ανθρωπος καλλιεργημένος, με αγάπη για την ποίηση, είχε αφιερώσει μια έκθεση στον Σεφέρη, διότι, όπως τόνιζε, στους στίχους του νομπελίστα «συνυπάρχει το αιώνιο και το φθαρτό, το άχρονο με το ασύνορο, στον ασφυκτικά κλειστό χώρο του σήμερα».

Σωτήρης Σόρογκας στο Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι: μια οφειλόμενη τιμή-2
Α. Λίτη, Λ. Καραπιδάκη, Τ. Σπινάρη και Α. Αθανασιάδη

Το Ιδρυμα, εδώ και πολλά χρόνια, έχει αφιερώσει πολλές εκθέσεις για να τιμήσει τους μεγάλους Ελληνες εικαστικούς, από τον Γιάννη Μόραλη και τον Παναγιώτη Τέτση έως και τη νεότερη γενιά των ζωγράφων, με τον Γιώργο Ρόρρη να παρουσιάζει τα έργα του το περασμένο καλοκαίρι στην Ανδρο. Η αναδρομική του Σόρογκα ήταν μια οφειλόμενη τιμή. Στα εγκαίνια της έκθεσης, τους προσκεκλημένους υποδέχθηκαν η πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Φλερέτ Καραδόντη και ο διευθυντής Κυριάκος Κουτσομάλλης, μαζί με τον καλλιτέχνη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αγγελος Συρίγος, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Θεόδωρος Ρουσόπουλος, η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Αννα Ψαρούδα – Μπενάκη κ.ά.

Σωτήρης Σόρογκας στο Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι: μια οφειλόμενη τιμή-3
Η Φλερέτ Καραδόντη στο βήμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή