Μουσείο Βοστώνης, η Νέα Αγγλία τιμά το Βυζάντιο και την κλασική αρχαιότητα

Μουσείο Βοστώνης, η Νέα Αγγλία τιμά το Βυζάντιο και την κλασική αρχαιότητα

Η Βοστώνη δεν είναι πρωτεύουσα του φιλελληνισμού στις ΗΠΑ μόνο λόγω των κλασικών σπουδών που προσφέρουν τα διάσημα πανεπιστήμιά της, Γέιλ και Χάρβαρντ

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βοστώνη δεν είναι πρωτεύουσα του φιλελληνισμού στις ΗΠΑ μόνο λόγω των κλασικών σπουδών που προσφέρουν τα διάσημα πανεπιστήμιά της, Γέιλ και Χάρβαρντ. Το Boston Museum of Fine Arts μπορεί να καυχηθεί για τη συλλογή με τα εκθέματα από την κλασική και τη βυζαντινή αρχαιότητα, που ιχνηλατούν την τέχνη από τα μυκηναϊκά χρόνια μέχρι και μετά την Αλωση. Το MFA ευτύχησε να έχει και μια σπουδαία και ιδιαιτέρως δραστήρια επιμελήτρια στον τομέα αυτό, την ελληνικής καταγωγής Χριστίνα Κοντολέων, αλλά και ένα ζεύγος δωρητών που δεν φείδεται χρημάτων. Ο Τζορτζ και η Μάργκο Μπεχράκη –μέσα από το ίδρυμα που φέρει το όνομά τους– έχουν πρωταγωνιστήσει στην προβολή των εκθεμάτων που σχετίζονται με τον ελληνικό πολιτισμό. Λογικό ήταν λοιπόν το Μουσείο με τη σειρά του να ονοματίσει μια πτέρυγα προς τιμήν τους. Με τη στάση τους έδωσαν το καλό παράδειγμα και σε άλλους μαικήνες να ενισχύσουν τον φορέα. Στην προσπάθεια συμμετείχε και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μουσείο Βοστώνης, η Νέα Αγγλία τιμά το Βυζάντιο και την κλασική αρχαιότητα-1
Ο μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, ο πρόξενος Στράτος Ευθυμίου και ο Τζορτζ Μπεχράκης. Δεξιά: Το Μουσείο φωταγωγημένο για την 25η Μαρτίου.

Στις 18 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια σε αίθουσες που βρίσκονται στην πτέρυγα αυτή και προσφέρουν ένα νέο ολοκληρωμένο αφήγημα για την ιστορία του ελληνικού πνεύματος από την αρχαιότητα έως και το ύστερο Βυζάντιο, τοποθετώντας τον άνθρωπο στο κέντρο της θέασης. Σχολεία, επισκέπτες και μελετητές θα έχουν τη δυνατότητα να πλοηγηθούν στο παρελθόν μέσα από εκατοντάδες αντικείμενα, που ζηλεύουν πολλά άλλα μουσεία στις ΗΠΑ. Σε αυτή τη μεταμόρφωση της παρουσίασης της συλλογής –που διήρκεσε τρία χρόνια– η βαρύτητα πέφτει στην ανάδειξη του Βυζαντίου, από την εποχή της ίδρυσης της Κωνσταντινούπολης μέχρι και την πτώση της στους Οθωμανούς. Είναι το μόνο μουσείο στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Αγγλίας που έχει τέτοια δυνατότητα. Αυτό που επίσης έχει μεγάλη σημασία είναι ότι υπάρχει και μια «συνομιλία» ανάμεσα στα αρχαία τεχνουργήματα και τη σύγχρονη τέχνη του 20ού και του 21ου αιώνα, με καλλιτέχνες όπως ο Σάι Τουόμπλι που εμπνεύστηκαν από το παρελθόν.

Μουσείο Βοστώνης, η Νέα Αγγλία τιμά το Βυζάντιο και την κλασική αρχαιότητα-2

Το Boston Museum of Fine Arts άνοιξε τις πόρτες του το 1870 και σήμερα δέχεται πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως. Η δραστηριότητά του στηρίζεται πολύ στους χορηγούς και σίγουρα ο Τζορτζ Μπεχράκης είναι μια από τις πιο ξεχωριστές περιπτώσεις. Γνωρίζει πως η ελληνοαμερικανική κοινότητα δεν αντλεί την αυτοπεποίθησή της μονάχα από την επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά και από την ευεργεσία, ιδιαίτερα αυτή που σχετίζεται με τη χώρα των προγόνων. Υστερα από μια ιδιαίτερα πετυχημένη καριέρα στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές του σε φιλανθρωπικά εγχειρήματα, με συνοδοιπόρο τη σύζυγό του. Στα εγκαίνια ήταν το τιμώμενο πρόσωπο, ενώ η εκδήλωση έγινε μια μικρή «ελληνική εορτή» με την παρουσία εκλεκτών ομογενών, καθώς και του δραστήριου προξένου Στράτου Ευθυμίου και του διευθυντή του Μουσείου Μάθιου Τάιτελμπάουμ.

Μουσείο Βοστώνης, η Νέα Αγγλία τιμά το Βυζάντιο και την κλασική αρχαιότητα-3
Κόσμος στα εγκαίνια των ανακαινισμένων αιθουσών.

Πιο ευτυχής και δικαιωμένη η Χριστίνα Κοντολέων, που είδε την προσπάθειά της να γίνεται πραγματικότητα. Η επιμέλεια της κατασκευής των αιθουσών συνδυάστηκε με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και εφαρμογών που παρουσιάζουν στον επισκέπτη ψηφιακά την ακριβή εικόνα που είχαν τα αγάλματα κατά την αρχαιότητα, ενώ έγιναν μελέτες για τα χρώματα και τις τεχνικές κατασκευής αρχαιοελληνικών αμφορέων και άλλων αντικειμένων. Για το επίτευγμα αυτό στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης, οι κυριακάτικοι New York Times αφιέρωσαν ολοσέλιδο άρθρο τους. Με αφορμή το άνοιγμα των νέων αιθουσών, το Μουσείο, σε συνεργασία με το γενικό προξενείο της Ελλάδας, προσκάλεσε όλους τους πολίτες της Βοστώνης και το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, ανοίγοντας δωρεάν τις πόρτες του. Μουσικές από την Ελλάδα και χριστουγεννιάτικα κάλαντα δημιούργησαν εορταστικό κλίμα, παιδιά έπαιζαν στις αίθουσες με ελληνικά εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ πραγματοποιήθηκαν 29 ομιλίες για τον πολιτισμό και την τέχνη της κλασικής Ελλάδας και του Βυζαντίου.

[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή