Πίτα Προεδρικής Φρουράς: το φλουρί έπεσε στους υπομονετικούς τσαρουχοποιούς

Πίτα Προεδρικής Φρουράς: το φλουρί έπεσε στους υπομονετικούς τσαρουχοποιούς

Ηταν η πρώτη επίσημη πίτα του 2022. Ανήμερα την Πρωτοχρονιά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε στη δοξολογία για τον εορτασμό του νέου έτους στον καθεδρικό ναό Αθηνών.

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν η πρώτη επίσημη πίτα του 2022. Ανήμερα την Πρωτοχρονιά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε στη δοξολογία για τον εορτασμό του νέου έτους στον καθεδρικό ναό Αθηνών. Στη συνέχεια μετέβη στην Προεδρική Φρουρά για να τιμήσει την παράδοση και να βρεθεί κοντά στους ευζώνους, τους ακοίμητους φύλακες του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτου αλλά και του Προεδρικού Μεγάρου. Στην περήφανη φορεσιά των ευζώνων έχει προστεθεί τα τελευταία δύο χρόνια ένα ακόμη στοιχείο, η μάσκα προστασίας από την COVID. Μαθημένοι όμως σε χειρότερες κακουχίες, ψύχος, καύσωνες και ορθοστασία, δείχνουν τη συνηθισμένη προσαρμοστικότητα.

Πίτα Προεδρικής Φρουράς: το φλουρί έπεσε στους υπομονετικούς τσαρουχοποιούς-1
Το δώρο της ΠτΔ για το 2022. (ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Την ΠτΔ συνόδευε ο διευθυντής του στρατιωτικού γραφείου της Προεδρίας αντιναύαρχος (ΠΝ) Ευθύμιος Μικρός, ενώ την υποδέχθηκε ο διοικητής της Προεδρικής Φρουράς Γεώργιος Μπεσύρης.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογράμμισε: «Με χαρά βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Η τιμή και η ευθύνη που επωμίζεστε, υπηρετώντας στην Προεδρική Φρουρά, είναι μεγάλη, και ο τρόπος που εκπληρώνετε τα καθήκοντά σας υποδειγματικός, προκαλώντας την εκτίμηση και τον θαυμασμό όλων μας. Περάσαμε μια δύσκολη χρονιά, με την πανδημία να δοκιμάζει τις αντοχές μας. Ελπίζω όμως ότι φέτος θα επιστρέψουμε, επιτέλους, στην κανονικότητα. Οπως επανειλημμένα έχω τονίσει, η τήρηση των μέτρων, και ιδίως ο μαζικός εμβολιασμός, είναι μονόδρομος για την ελευθερία μας. Εύχομαι ευτυχισμένο και δημιουργικό το 2022, με υγεία και δύναμη. Θερμές ευχές προς τις οικογένειες και τους οικείους σας».

Πίτα Προεδρικής Φρουράς: το φλουρί έπεσε στους υπομονετικούς τσαρουχοποιούς-2
Η κοπή της πίτας στη Φρουρά. (ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Το πρώτο φλουρί της χρονιάς έπεσε στο τσαρουχοποιείο της Προεδρικής Φρουράς, ένα από τα δύο παραδοσιακά εργαστήρια μαζί με το ραφείο. Εκεί, οι τεχνίτες κατασκευάζουν τα τσαρούχια των ευζώνων, τα στιβάνια των Κρητικών και τις μπότες των Ποντίων, που αποτελούν τις άλλες δύο ευζωνικές στολές. Κάνουν το καθήκον τους με αφοσίωση, διατηρώντας στη ζωή μια τέχνη που μετράει αιώνες. Το φλουρί, λοιπόν, ήταν μια δικαίωση και για τον δικό τους σπουδαιότατο ρόλο στην άψογη εμφάνιση των ευζώνων. Το ίδιο άλλωστε και οι ράπτες που, σκυμμένοι, μετρούν βελονιές, κεντούν τη φέρμελη και κατασκευάζουν με τόπια υφάσματος τη φουστανέλα. Στην Πρόεδρο προσεφέρθη ως πρωτοχρονιάτικο δώρο ένα μικρό αριστούργημα χειροτεχνίας: μια χειμωνιάτικη κάπα σε μικρές διαστάσεις, κλεισμένη σε πλεξιγκλάς. Η ιστορία της Φρουράς μάς γυρίζει πίσω στο 1868, με τη σύσταση ενός μάχιμου και ταυτοχρόνως τελετουργικού τμήματος του μόνιμου στρατού, με την ονομασία «Αγημα». Με τις διαδοχικές αλλαγές του πολιτεύματος το σώμα των εκλεκτών –που τόσα συμβολίζει για τους Ελληνες– άλλαξε όνομα. Από το 1974 αποκαλείται πλέον Προεδρική Φρουρά, και ο σκοπός της ύπαρξής της ήταν να αποδίδει τιμές και σε ξένους ηγέτες που επισκέπτονταν τη χώρα και, βέβαια, να τιμάει την ηγεσία της πατρίδας.

Πίτα Προεδρικής Φρουράς: το φλουρί έπεσε στους υπομονετικούς τσαρουχοποιούς-3
Περιμένοντας την Πρόεδρο. (ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή