Βόλτα στο Μεταξουργείο με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

Βόλτα στο Μεταξουργείο με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατηρώντας την Αθήνα, πόσες φορές δεν έχουμε σκεφτεί πόσο διαφορετική θα ήταν αυτή η πόλη αν εκείνοι που έχουν λόγο για τη μοίρα της περπατούσαν συχνότερα στους δρόμους της, γνώριζαν καλύτερα αναβαθμισμένες και υποβαθμισμένες γειτονιές, έβλεπαν τα πράγματα εκ του σύνεγγυς και όχι αφ’ υψηλού; Οι ιθύνοντες, ακροβολισμένοι συνήθως στα βόρεια προάστια ή στα ωραία «φιλέτα» του κέντρου, έχουν απόσταση από τον μέσο κάτοικο και τα δικά του καθημερινά βιώματα. Η πρώτη πολίτης της χώρας, πάντως, ίσως διότι δεν πέρασε ποτέ από τον δοκιμαστικό σωλήνα της πολιτικής, όχι μόνο ξέρει το αθηναϊκό γίγνεσθαι, αλλά επέλεξε να μείνει και σε ένα μέρος που πολλοί αποφεύγουν ως μόνιμη κατοικία. Οταν, μάλιστα, πριν από λίγο καιρό γνωρίστηκε τυχαία στο βιβλιοπωλείο «Επί Λέξει» στην Ακαδημίας με τον αγαπημένο μας συνάδελφο Νίκο Βατόπουλο, ο οποίος στην ουσία εφηύρε το ρεπορτάζ αστικής καταγραφής, αντάλλαξαν μια υπόσχεση: να της κάνει μια ξενάγηση στα στενά του Μεταξουργείου, κοντά στο σπίτι της.

Βόλτα στο Μεταξουργείο με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας-1
Μία από τις πιο ωραίες εικαστικές παρεμβάσεις στην Αθήνα.

Πράγματι, το ραντεβού δόθηκε την περασμένη Κυριακή το πρωί, μια ώρα που η καρδιά της Αθήνας γαληνεύει από το ξενύχτι του Σαββάτου και τα μαγαζιά είναι κλειστά. Η βόλτα κράτησε περίπου μία ώρα και πολλές στάσεις σε αρχιτεκτονήματα ειδικού ενδιαφέροντος, που πολλές φορές βρίσκονται, δυστυχώς, σε ερειπιώδη κατάσταση, ενώ σε άλλες πρωτεύουσες θα μπορούσαν να λάμπουν σαν μικρά διαμαντάκια, ως σιωπηλοί μάρτυρες της ιστορίας της: «Εχει πολύ ενδιαφέρον ότι όταν σταματήσαμε για λίγο μπροστά σε ένα τέτοιο παλιό σπίτι στη συμβολή των οδών Σαλαμίνας και Παραμυθιάς, που πρωταγωνιστεί σε πολλά φωτογραφικά στιγμιότυπα της Αθήνας, παρατήρησα για πρώτη φορά πάνω από την πόρτα ένα άστρο του Δαυίδ. Ισως αυτό να μας βοηθήσει ως στοιχείο να μάθουμε περισσότερα πράγματα για την ιστορία του», λέει στη στήλη ο Νίκος Βατόπουλος, συμπληρώνοντας: «Μου έκανε εντύπωση ότι η ΠτΔ ξέρει από πρώτο χέρι όλα τα κακώς κείμενα της πόλης, αλλά χαίρεται και όλα τα καλά της, δίχως να μένει μονόπλευρα σε μια διάθεση γκρίνιας και παραπόνων όπως συμβαίνει με πολλούς».

Βόλτα στο Μεταξουργείο με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας-2
Στη συμβολή Παραμυθιάς και Σαλαμίνος.

Και ποια είναι τα προτερήματα της Αθήνας; «Μα, πως είναι ένα μέρος που ξαφνιάζει τον επισκέπτη με μικρές εκπλήξεις και πράγματα που δεν περιμένει ότι θα βρει μπροστά του. Σε αντίθεση με άλλες πόλεις όπου όλα είναι γραμμικά και αναμενόμενα, εδώ υπάρχουν πολλές διακυμάνσεις στον αστικό ιστό, που κάνουν τα πράγματα πολύ πιο ενδιαφέροντα». Μία από αυτές τις ωραίες εκπλήξεις είναι και η Atopos, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός για τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία, με έδρα το Μεταξουργείο, που ίδρυσαν το 2003 ο Βασίλης Ζηδιανάκης και ο Στάμος Φαφαλιός. Στεγάζεται σε ένα παλιό οίκημα, του οποίου το κατώφλι πέρασε η Πρόεδρος στη βόλτα και ενημερώθηκε περισσότερο για τις εκθεσιακές και μη δράσεις του.

ΥΓ. Δεν μάθαμε αν ανανεώθηκε το ραντεβού και για άλλες ξεναγήσεις με την ΠτΔ, αλλά, καθότι ο Νίκος Βατόπουλος κάθεται στο απέναντι γραφείο, η στήλη θα έχει προνομιακή πληροφόρηση.

Βόλτα στο Μεταξουργείο με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας-3
Η ΠτΔ με τον Στάμο Φαφαλιό στην Atopos.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή