Ενα διαδικτυακό συνέδριο γενεαλογίας φέρνει κοντά Ελληνες από όλο τον κόσμο

Ενα διαδικτυακό συνέδριο γενεαλογίας φέρνει κοντά Ελληνες από όλο τον κόσμο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από πού κρατά η σκούφια μας; Ρωτώντας τον παππού ή τη γιαγιά, μπαρμπάδες και συντοπίτες, το οικογενειακό δένδρο στην Ελλάδα σκαρώνεται σχετικά εύκολα, τουλάχιστον μέχρι 2-3 γενιές πριν. Σε αντίθεση με άλλες χώρες που τις απαντήσεις αυτές τις δίνουν τα καλά οργανωμένα αρχεία, εδώ τις ακούμε, συνήθως, από χείλη συγγενών. Τι συμβαίνει, όμως, αν η οικογένεια μετανάστευσε στον Καναδά, στην Αμερική, στην Αυστραλία ή στη Γερμανία και η πρόσβαση στο παρελθόν είναι δύσκολη; Και το να επισκεφθεί ένας ομογενής που δεν μιλάει ελληνικά την ιδιαίτερη πατρίδα του για να βγάλει άκρη ακούγεται (και είναι) πραγματική οδύσσεια. Ενας νεαρός ιστορικός, ο Γρηγόρης Κόντος, είδε στο προσωπικό του ενδιαφέρον για τη γενεαλογία και μια επαγγελματική ευκαιρία. Ετσι, το 2020 έφτιαξε την εταιρεία Greek Ancestry, συγκεντρώνοντας μια δεξαμενή αρχείων που βοηθά Ελληνες εντός και εκτός συνόρων να βρουν περισσότερα στοιχεία για την καταγωγή τους.

Ενα διαδικτυακό συνέδριο γενεαλογίας φέρνει κοντά Ελληνες από όλο τον κόσμο-1
Ο νεαρός ιστορικός Γρηγόρης Κόντος.

Ομως η συνομιλία μαζί του δεν είχε τόσο ως αντικείμενο την εταιρεία του, όσο μια πρωτοβουλία που ετοιμάζει σε συνεργασία με τη Hellenic Genealogy Greek (έναν ιστότοπο αλλά και μια δημοφιλέστατη ομάδα στο FB) που ίδρυσε η Ελληνοαμερικανίδα Georgia Stryker Keilman από το Σικάγο. Στις 29 και 30 Ιανουαρίου, το διαδικτυακό συνέδριο ελληνικής γενεαλογίας έρχεται να συνδράμει όσους αναζητούν τις ρίζες και την οικογενειακή τους ιστορία. Οπως εξηγεί στη στήλη ο Γρ. Κόντος, τον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότεροι νέοι του απόδημου ελληνισμού μπαίνουν στον κόπο να μάθουν περισσότερα για τον τόπο και τους προγόνους τους. Ενδιαφέρονται να βρουν στοιχεία για το μεγάλο ταξίδι που έκαναν από τα χωριά τους προς τις νέες πατρίδες, αλλά και για όσους πολέμησαν στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ή έζησαν τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ετσι, το συνέδριο φιλοδοξεί να καλύψει ποικιλία θεματικών με τη βοήθεια σπουδαίων συμμετεχόντων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσά τους ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Νίκος Γκατζογιάννης, ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ, οι Ελληνοαμερικανίδες γενεαλόγοι Carol Kostakos και Georgia Stryker, με τεράστια συμβολή στη διατήρηση της αρχειακής κληρονομιάς της Λακωνίας.

Ενα διαδικτυακό συνέδριο γενεαλογίας φέρνει κοντά Ελληνες από όλο τον κόσμο-2
Ελληνες μετανάστες πάνε στη Γερμανία.

Ο ιστορικός Ιάσονας Χανδρινός θα αναφερθεί στην ιστορία της γερμανικής κατοχής και του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων και η Linda (Ευτυχία) Carol Trotter θα μιλήσει για τα υιοθετημένα ελληνόπουλα των δεκαετιών του 1950 και του 1960, ένα θέμα που πρόσφατα άρχισε να απασχολεί την επικαιρότητα. Αναφορά θα γίνει και στα βενετικά και οθωμανικά αρχεία που έχουν ελληνικό ενδιαφέρον, αλλά και στις νέες ψηφιακές δυνατότητες αναζήτησης που έχουν τεθεί στην υπηρεσία της γενεαλογίας. Η παρακολούθηση του συνεδρίου είναι δωρεάν και θα προβληθεί στο κανάλι του Greek Ancestry στο YouTube.

Ενα διαδικτυακό συνέδριο γενεαλογίας φέρνει κοντά Ελληνες από όλο τον κόσμο-3
Ο Αλέξανδρος Κιτροέφ θα λάβει μέρος στο συνέδριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή