«Το Αλογο στην Αρχαία Αθήνα». Ταξίδι στο παρελθόν με τον πιο πιστό σύντροφο

«Το Αλογο στην Αρχαία Αθήνα». Ταξίδι στο παρελθόν με τον πιο πιστό σύντροφο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία χρόνια έχουμε την καλή τύχη στη χώρα μας πολλές αρχαιολογικές εκθέσεις να είναι «σέξι». Δηλαδή; Η προσέγγισή τους στο παρελθόν να είναι τόσο ελκυστική, που πραγματικά να μας βυθίζουν στην Ιστορία δίχως το αίσθημα της πλήξης ή του διδακτισμού. Στο εκθεσιακό αφιέρωμα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, που μόλις εγκαινιάστηκε στην πτέρυγα «Ιωάννη Μακρυγιάννη» της Γενναδείου, το ταξίδι στην Αρχαία Αθήνα γίνεται καβάλα στο άλογο και είναι συναρπαστικό. Ο ίππος, αχώριστος σύντροφος του ανθρώπου, πρωταγωνιστεί και ταυτόχρονα «αφηγείται» πώς ήταν η καθημερινότητα, οι αθλητικοί αγώνες, οι πόλεμοι, οι εξερευνήσεις άλλων τόπων, οι θρησκευτικές τελετές και όχι μόνο. Σε επιμέλεια της δραστήριας και τολμηρής επικεφαλής της Σχολής, Τζένιφερ Νάιλς, η έκθεση παρουσιάζει 50 αρχαία αντικείμενα, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό. Το στήσιμο και τη σκηνογραφία υπογράφουν η Παρασκευή Γερολυμάτου και ο Ανδρέας Γεωργιάδης από τη Μικρή Αρκτο, που δίνουν την αίσθηση στον θεατή ότι καλπάζει στη σκιά της Ακρόπολης σε μια πόλη που χαρακτηριζόταν από ιππομανία. 

«Το Αλογο στην Αρχαία Αθήνα». Ταξίδι στο παρελθόν με τον πιο πιστό σύντροφο-1
Η Τζένιφερ Νάιλς, αριστερά, με την πρέσβειρα Πατρίτσια Φαλτσινέλι σε πρώτο πλάνο. (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΙΝΗΣ)

Κεντρικό έκθεμα είναι ένας από τους πολύ καλά διατηρημένους σκελετούς αρχαίων αλόγων που βρέθηκαν στις πρόσφατες ανασκαφές στο αρχαίο νεκροταφείο στο Φάληρο. Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν εκεί από το 2012 έως το 2016 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, υπό τη διεύθυνση της δρος Στέλλας Χρυσουλάκη, έφεραν στο φως περισσότερες από 1.900 απλές ανθρώπινες ταφές, καθώς και 18 ταφές αλόγων. Τα οστά τους συντηρήθηκαν και μελετήθηκαν στο Malcolm H. Wiener Εργαστήριο Αρχαιολογικών Επιστημών της Αμερικανικής Σχολής, που διαθέτει τεχνολογία αιχμής, ενώ ο ζωοαρχαιολόγος, δρ Φλιντ Ντιμπλ έβγαλε πολλά συμπεράσματα για τον τρόπο που έζησαν αλλά και πέθαναν αυτά τα ζώα. Ομως το βλέμμα των θεατών μαγνητίζει ένα ακόμα έκθεμα που μας ήρθε από το εξωτερικό, και είναι πραγματικό προνόμιο ότι οι Ιταλοί επέτρεψαν να ταξιδέψει μέχρι εδώ.

«Το Αλογο στην Αρχαία Αθήνα». Ταξίδι στο παρελθόν με τον πιο πιστό σύντροφο-2
Ο Μάριο Ιότσο με το άλογο της Φλωρεντίας. (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΙΝΗΣ)

Πρόκειται για τη χάλκινη προτομή αλόγου από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Φλωρεντίας, που ανήκε κάποτε στον Λαυρέντιο τον Μεγαλοπρεπή των Μεδίκων και αποτελεί σπάνιο πρωτότυπο μεγάλου έφιππου αγάλματος. Το 2015, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης, εντοπίστηκαν, λαξευμένα στη δεξιά πλευρά του λαιμού του αλόγου, κοντά στη χαίτη, τρία ελληνικά γράμματα (Χ, Ν, Λ), τεκμήριο ότι το γλυπτό ήταν ελληνικό και χυτεύτηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. Στα εγκαίνια, όπου τηρήθηκαν μέχρι κεραίας όλα τα μέτρα ασφαλείας, δόθηκε και μια εξαιρετική διάλεξη από τον Μάριο Ιότσο, επικεφαλής του Μουσείου της Φλωρεντίας, που ήρθε στην Αθήνα για τον σκοπό αυτό. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τα τέλη Απριλίου.

«Το Αλογο στην Αρχαία Αθήνα». Ταξίδι στο παρελθόν με τον πιο πιστό σύντροφο-3
Η εικαστικός Αλεξάνδρα Αθανασιάδη με γλυπτό της στον κήπο της Γενναδείου. (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΙΝΗΣ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή