Καρτ ποστάλ στα «Αθηναϊκά» από τους αρχαιολόγους στην (ελαφρώς) χιονισμένη Δήλο

Καρτ ποστάλ στα «Αθηναϊκά» από τους αρχαιολόγους στην (ελαφρώς) χιονισμένη Δήλο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χιόνι που έπεσε βαρύ πάνω στις Κυκλάδες, στη Δήλο, ήταν περισσότερο σαν μικρό παγωμένο χάδι στα πράσινα χειμωνιάτικα χορταράκια και στους κίονες. Ετσι, οι εικόνες που έστειλε αποκλειστικά στη στήλη η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων το δείχνουν να καλύπτει απαλά το χώμα, την πέτρα και τα μνημεία. Στον ορίζοντα τα γειτονικά μέρη έχουν πραγματικά σκεπαστεί από λευκό πέπλο, αλλά φαίνεται ότι στο ιερό νησί ο προστάτης Απόλλωνας έκανε το θαύμα του: «Στην πραγματικότητα αυτό αφορά τη γεωμορφολογία της Δήλου. Το πιο ψηλό σημείο είναι μόλις 115 μέτρα, σε αντίθεση με τη Μύκονο, την Τήνο και τη Νάξο, με μεγαλύτερα υψώματα με στέρεους όγκους που συγκρατούν το κρύο, τη βροχή, το χιόνι. Εμείς εδώ έχουμε ένα φαινόμενο που λέγεται αλατονέφωση, με την υγρασία της θάλασσας να μοιάζει με σπρέι που συνήθως καταστρέφει κουφώματα, ξύλινες επιφάνειες και ταλαιπωρεί και τα αρχαία», μας εξηγεί ο Θέμης Βάκουλης, επικεφαλής των αρχαιολόγων, που μαζί με τους φύλακες υπηρετούν στο νησί με αφοσίωση, πολύ συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες. Και τώρα; Με το ψύχος; «Εχουμε μείνει περίπου 15 άνθρωποι στη Δήλο, δηλαδή οι μόνιμοι μαζί με τους εργαζομένους σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και σε ΕΣΠΑ. Αυτή τη στιγμή γίνονται έργα για τον εκσυγχρονισμό των ξενώνων όπου ζει το μόνιμο προσωπικό, κατασκευή εργοταξιακών ξενώνων όπου θα διαβιούν οι εποχικοί εργαζόμενοι αλλά και αποκαταστάσεις σε μνημεία». Οπως μας εξηγεί, η ζωή στη Δήλο τον χειμώνα είναι, έτσι κι αλλιώς, απομονωμένη: «Υπήρχαν μέρες που ήμουν εντελώς μόνος, ενώ πέρυσι τα  Χριστούγεννα ο αρχιφύλακας Χρήστος Ξυπτεράς έκανε ολομόναχος γιορτές για να μπορέσουμε εμείς οι υπόλοιποι να φύγουμε. Υπάρχουν περιπτώσεις με πολλά μποφόρ που μένουμε αποκλεισμένοι στο νησί, και δεν γίνεται να περάσουμε ούτε απέναντι στη Μύκονο για ψώνια ή για ψυχαγωγία», λέει ο Θέμης Βάκουλης, που κοντεύει να κλείσει επτά χρόνια στη θέση αυτή, ένα πόστο που πολλοί αποφεύγουν, όχι όμως και εκείνος.

Καρτ ποστάλ στα «Αθηναϊκά» από τους αρχαιολόγους στην (ελαφρώς) χιονισμένη Δήλο-1
Το θέατρο με τα χειμωνιάτικα χορτάρια. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ)

Πάντως, όπως μας εξηγεί, ήδη από το 2016, και με την εποπτεία του αφοσιωμένου εφόρου Δημήτρη Αθανασούλη, έχουν γίνει πολλά έργα βελτίωσης της ζωής των εργαζομένων στη Δήλο: «Δεν έχουμε πια διακοπές ρεύματος γιατί το νησί συνδέθηκε με το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, οπότε δεν κινδυνεύουμε να χαλάσουν οι ηλεκτρικές μας συσκευές από τις αυξομειώσεις στην τάση. Φανταστείτε, λ.χ., ότι τέτοιες παγωμένες ημέρες θα μπορούσαμε να μην έχουμε καλοριφέρ, το μόνο θερμαντικό μέσο, καθώς είναι δύσκολο να φέρουμε εδώ πετρέλαιο ή καυσόξυλα. Εχουμε Wi-Fi ύστερα από μια πολιτιστική χορηγία της Cosmote. Και τα σπίτια των 20 τ.μ. στα οποία κατοικούμε έχουν αρχίσει να ανακαινίζονται. Οσο και να υπολείπονται σε ανέσεις, ξυπνάμε το πρωί και ανοίγουμε τα μάτια για να δούμε μια μοναδική ομορφιά», λέει στη στήλη λίγο πριν κλείσει το τηλέφωνο.

Καρτ ποστάλ στα «Αθηναϊκά» από τους αρχαιολόγους στην (ελαφρώς) χιονισμένη Δήλο-2
Η Μύκονος στα λευκά απέναντι. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή