Αλέξανδρος Μασσαβέτας: ανταπόκριση από Λισσαβώνα για την πορτογαλική στωικότητα

Αλέξανδρος Μασσαβέτας: ανταπόκριση από Λισσαβώνα για την πορτογαλική στωικότητα

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χιονιάς ήταν τόσο σφοδρός, που σχεδόν δεν αφήνει περιθώριο να γράφεις για κάτι άλλο. Ομως, όταν όλα είναι ζόρικα γύρω μας, μια αλλαγή παραστάσεων είναι ευεργετική. Ετσι, ζήτησα από τον καλό φίλο και συνάδελφο Αλέξανδρο Μασσαβέτα, που ξεχειμωνιάζει στην πολυαγαπημένη μου Λισσαβώνα, να μου στείλει μια ανταπόκριση για το πώς οι άνθρωποι εκεί αντιμετωπίζουν τις δικές τους δυσκολίες. Ιδού:

«Μαργαρίτα μου,

Την ομορφιά και τη γαλήνη της Λισσαβώνας τη γνωρίζεις. Ηλθα να ξεφύγω από τον πανζουρλισμό της Αθήνας, με την αγωνία αν θα έβρισκα την πόλη που πρωτοταξιδέψαμε κάποτε. Τι άλλαξε η οικονομική κρίση και η πανδημία; Και ποια είναι, τελικά, η πορτογαλική νοοτροπία; Η Πορτογαλία “ακούστηκε” πολύ, ως το ευρωπαϊκό success story του εμβολιασμού. Πράγματι, με τους εμβολιασμένους στο 98%, είναι θωρακισμένη. Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφονται περίπου 50.000 νέα κρούσματα καθημερινά, με τους νεκρούς πάντα κάτω των 50. Ο θρίαμβος του εμβολιαστικού προγράμματος συχνά αποδίδεται στον ναύαρχο Ενρίκι Γκουβέια ε Μέλου. “Ηταν πολύ έξυπνο που η κυβέρνηση έθεσε μη πολιτικό επικεφαλής του αγώνα”, μου λέει η φαρμακοποιός της γειτονιάς. […] Βοήθησε, βέβαια, και ο φόβος: το σύστημα υγείας κατέρρευσε στις αρχές του 2021, μαζί και τα αποτεφρωτήρια. Πρωτίστως, όμως, η πορτογαλική νοοτροπία. “Δεν εφαρμόσθηκαν ποτέ σκληρά μέτρα”, λέει ο Ανσελ, Αμερικανός που εργάζεται στη Λισσαβώνα. “Στην καραντίνα δεν χρησιμοποιήθηκαν sms ή έγγραφα. Είπαν μην βγαίνετε παρά για τα απαραίτητα και η πόλη αμέσως ερήμωσε”.

Αλέξανδρος Μασσαβέτας: ανταπόκριση από Λισσαβώνα για την πορτογαλική στωικότητα-1
Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας.

Σήμερα, ενώ η χρήση μάσκας έξω δεν είναι υποχρεωτική, οι μισοί και πλέον φορούν. […] Σχεδόν ποτέ δεν μου ζήτησαν πιστοποιητικό εμβολιασμού στην εστίαση, πόσο μάλλον σε καταστήματα. Οι περισσότεροι δεν ξέρουν πώς να το σκανάρουν. “Εχουμε έντονη την αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης”, πιστεύει ο 25χρονος Αντόνιο, τενόρος. “Αυτό μας σώζει”. Η πανδημία, όπως η οικονομική κρίση νωρίτερα, οδήγησε πολλά καταστήματα και επιχειρήσεις να κλείσουν. Ιδίως τα γραφικά μικρομάγαζα που δίνουν στην πόλη το ιδιαίτερο χρώμα της. “Τα δούλευαν μεσόκοποι κυρίως”, εξηγεί ο Κάρλους, ιδιοκτήτης γκαλερί. “Πολλοί που άντεξαν την κρίση, υπέκυψαν τώρα”. Από το 2008, το πρόγραμμα “χρυσής βίζας” έφερε δισεκατομμύρια ευρώ: επενδύοντας 250.000 ευρώ σε ακίνητα αποκτάς άδεια παραμονής που, σε πενταετία, γίνεται ιθαγένεια – χωρίς μάλιστα να απαιτείται φυσική παρουσία. Αποκαταστάθηκαν πολλά ερειπωμένα ιστορικά κτίρια, αλλά οι τιμές ακινήτων εκτοξεύθηκαν: η μέση τιμή τετραγωνικού στο ιστορικό κέντρο είναι 4.600 ευρώ, τη στιγμή που οι μισθοί είναι ίδιοι με της Ελλάδας! Πουθενά δεν έχω δει τόσους γερανούς ούτε τόσο θόρυβο από οικοδομικές εργασίες.

Αλέξανδρος Μασσαβέτας: ανταπόκριση από Λισσαβώνα για την πορτογαλική στωικότητα-2
Ο υδάτινος ορίζοντας με θέα τις σκεπές από κεραμίδια.

Οι τιμές εξορίζουν τους Λιζμποέτας σε άχρωμα προάστια. Οι νέοι αδυνατούν να νοικιάσουν, φοβούνται την ανεργία. “Είμαστε μια καταραμένη γενιά”, λέει ο Ρούι, που μόλις πήρε πτυχίο και ψάχνει δουλειά. “Δεν θέλω να είμαι η τέταρτη γενιά της οικογένειάς μου που θα μεταναστεύσει”, λέει. Πουθενά δεν υπάρχει κεντρική θέρμανση, ούτε στα μεγαλοαστικά σπίτια. “Για ένα μήνα τον χρόνο, ας κρυώσεις και λίγο. Βάλε πουλόβερ”, μου λένε. Εξω, χαρά Θεού, ήλιος ανοιξιάτικος. Μέσα δεν κάνω βήμα χωρίς το φορητό καλοριφέρ. Στο απέναντι διαμέρισμα, δυο νεαροί κυκλοφορούν με μπουφάν. Είδες τι δεν λένε οι φωτογραφίες μου; Οι Πορτογάλοι, Μαργαρίτα, είναι στωικοί».

Αλέξανδρος Μασσαβέτας: ανταπόκριση από Λισσαβώνα για την πορτογαλική στωικότητα-3
Πειθαρχημένοι οι Πορτογάλοι, δεν χρειάστηκαν αυστηρά μέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή