Περπατώντας στην Αθήνα μαζί με τους φιλέλληνες και την Ιστορία

Περπατώντας στην Αθήνα μαζί με τους φιλέλληνες και την Ιστορία

Στο Λονδίνο, οι ειδικές αυτές επιγραφές ονομάζονται blue plaques και θυμίζουν στους ντόπιους και στους επισκέπτες της πόλης σε ποιους δρόμους γεννήθηκαν, έζησαν, έδρασαν ή πέθαναν αξιομνημόνευτες προσωπικότητες.

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Λονδίνο, οι ειδικές αυτές επιγραφές ονομάζονται blue plaques και θυμίζουν στους ντόπιους και στους επισκέπτες της πόλης σε ποιους δρόμους γεννήθηκαν, έζησαν, έδρασαν ή πέθαναν αξιομνημόνευτες προσωπικότητες. Η πρώτη τέτοια επιγραφή τοποθετήθηκε το 1866. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχει προφανώς γίνει προσπάθεια να τοποθετούνται πολλές πλάκες που αφορούν σπουδαίες γυναίκες, έτσι ώστε να επέλθει μια ισορροπία ανάμεσα στα δύο φύλα. Στο Παρίσι, άλλη μία πρωτεύουσα που έχει από καιρό συστηματοποιήσει τις αναφορές στο παρελθόν, με χιλιάδες plaques commemoratives για πρόσωπα, πολεμικά και πολιτικά γεγονότα, η μνήμη άγγιξε και το ζωικό βασίλειο. Προσφάτως ανακοινώθηκε πως θα τοποθετηθεί μια κομψή πινακίδα για τα άλογα και τα περιστέρια που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Περπατώντας στην Αθήνα μαζί με τους φιλέλληνες και την Ιστορία-1
Η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου μιλάει για τη δράση.

Εμείς, ως συνήθως, αργήσαμε λίγο, αλλά τουλάχιστον η πρωτοβουλία αξίζει διότι θα μας θυμίζει ότι η Ελλάδα κέρδισε την ελευθερία της και χάρη σε μια σειρά φιλελλήνων που πολέμησαν στο πλευρό μας στα πεδία των μαχών, της πολιτικής, της διπλωματίας. Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων –μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ)–, και με την υποστήριξη χορηγών, παρουσιάστηκε την Τετάρτη, επισήμως, η δράση «Περπατώντας με τους φιλέλληνες». Στο πλαίσιό της τοποθετήθηκαν 62 πινακίδες σε δρόμους που φέρουν ονόματα μελών του φιλελληνικού κινήματος. Διότι σίγουρα τα 200 χρόνια από την Επανάσταση ξεσκόνισαν τις γνώσεις μας για το ποιος ήταν ο Λογγίνος Χέιδεν, λ.χ., αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι την ιστορία γνωρίζουν και οι τουρίστες που θα επισκεφθούν την πόλη μας.

Περπατώντας στην Αθήνα μαζί με τους φιλέλληνες και την Ιστορία-2
Ο Τζορτζ Κάνινγκ μάς περιμένει στην ομώνυμη πλατεία.

Στις 62 αυτές πινακίδες προβάλλονται πορτρέτα τους, καθώς και επεξηγηματικά ιστορικά κείμενα –στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα–, με πληροφορίες για την προσωπικότητά τους, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο συνεισέφεραν στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Τα κείμενα των πινακίδων, όπως και της εφαρμογής, συνέταξε ομάδα κορυφαίων ιστορικών, όπως η Μαρία Ευθυμίου, ο Θάνος Βερέμης, ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου κ.ά. Επειδή, βέβαια, μια πινακίδα είναι κατ’ ανάγκην ολιγόλογη, υπάρχει και ένα QRcode που παραπέμπει σε μεγαλύτερο όγκο πληροφοριακού υλικού.

Περπατώντας στην Αθήνα μαζί με τους φιλέλληνες και την Ιστορία-3
Ο δήμαρχος, ξένοι πρέσβεις και ιστορικοί στην εκδήλωση.

Εκτός από το επίσημο λανσάρισμα, υπήρχε μία ακόμη έκπληξη. Παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, του αντιπροέδρου της EΛΛΕΤ Κώστα Σταματόπουλου, των πρέσβεων των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ, της Γερμανίας δρος Ερνστ Ράιχελ, της Ιταλίας Πατρίτσια Φαλτσινέλι, της Βρετανίας Μάθιου Λοτζ, καθώς και της Μαρίνας Μαρτίνου, εκπροσώπου της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας των φιλελλήνων, που τοποθετήθηκε επί της ομώνυμης οδού στο κέντρο της Αθήνας. Να ευχηθούμε η ιδέα αυτή να βρει και άλλους μιμητές, ώστε η πρωτεύουσα να αποκτήσει περισσότερες αναφορές στο παρελθόν της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή