Υπήρξε το έντυπο που ξεφύλλιζαν ο καπετάνιος και όλο το πλήρωμα, με σειρά ιεραρχίας βέβαια. Το έντυπο που έμπαινε στα σπίτια των πλοιοκτητών αλλά και των οικογενειών των ναυτικών, με τους πλόες των καραβιών. Στην εκδοτική του ύλη αποτυπώθηκε η εξέλιξη των διά θαλάσσης μεταφορών και εμπορίου, οι αλλαγές της νομοθεσίας, οι επαφές με την εκάστοτε κυβέρνηση. Και να που έφτασε η ώρα το παλαιότερο και εγκυρότερο περιοδικό στον χώρο της ελληνικής ναυτιλίας να σβήσει 90 κεράκια. Τα περίφημα «Ναυτικά Χρονικά», που κυκλοφόρησαν το 1932 με τη φωτισμένη διεύθυνση του Δημήτρη Κωτάκη, επιτέλεσαν σπουδαίο έργο. Λογικό ήταν λοιπόν ότι στην εκδήλωση των γενεθλίων την Πέμπτη 17 Μαρτίου έδωσε το «παρών» σύσσωμη η ναυτιλιακή κοινότητα, αλλά ακούστηκαν και ιδιαίτερα ανυπόκριτα συγκινητικά λόγια.
Η βραδιά διοργανώθηκε στο Ευγενίδειο, καθώς ανάμεσα στο Ιδρυμα και το περιοδικό υπάρχει μακροχρόνια φιλία, την οποία συνεχίζουν με αξιώσεις ο Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης και ο Ηλίας Μπίσιας, ο δραστήριος νομικός και πανεπιστημιακός, που ηγείται της ομάδας του περιοδικού. Μάλιστα, ως «δώρο» για τον εορτασμό το Ιδρυμα ψηφιοποίησε όλα τα τεύχη του περιοδικού από το 1932 έως το 1983. Στην εκδήλωση, στην πρώτη σειρά, εκτός από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, βρέθηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι πρέσβεις του Ηνωμένου Βασιλείου, του Παναμά και της Νορβηγίας. Συγκίνησε περισσότερο ο Νέστωρ της ναυτιλίας, ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, από τους πιο σταθερούς αναγνώστες και αρθρογράφους του εντύπου. Δήλωσε πως ήρθε στη γιορτή «διότι είναι συνομήλικος του περιοδικού», για να καταχειροκροτηθεί από τους παρευρισκόμενους. Ο Αντώνης Παπαδημητρίου, που βρέθηκε στο βήμα συμμετέχοντας σε μια συζήτηση για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ναυτιλίας, ανακάλεσε στη μνήμη του πως ο πατέρας του, αείμνηστος Στέλιος Παπαδημητρίου, του επέτρεπε όταν ήταν νεαρός να διαβάζει μόνον τα «Ναυτικά Χρονικά» και το «Νομικό Βήμα». Την ωραιότερη ιστορία όμως τη διηγήθηκε ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Πατέρας. Τα ελληνικά ήταν η δεύτερή του γλώσσα, μια και μεγάλωνε στο εξωτερικό, όπως πολλά μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας. Με την οικογένειά του, όμως, περνούσε όλα τα παιδικά του καλοκαίρια στη Χίο. Για να του επιτρέψουν να πάει στη θάλασσα, ο δικός του πατέρας τον έβαζε να αντιγράφει και να εξηγεί κάθε μέρα ένα άρθρο των «Ναυτικών Χρονικών» για να βλέπει την πρόοδό του στην εκμάθηση της γλώσσας.
Πέρα από τις ωραίες αφηγήσεις και τις αναμνήσεις, οι χαιρετισμοί σημαινόντων προσώπων δείχνουν τη σπουδαιότητα του περιοδικού, που αντέχει ακόμα στον χρόνο. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, λ.χ., που αναφέρθηκε στην ισχύ της ελληνικής ναυτιλίας ως ατού για την Ευρώπη, υπογράμμισε τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε το περιοδικό για να ακουστούν και οι θέσεις της Ε.Ε. ακόμα και σε περιόδους που οι τελευταίες δεν ήταν πολύ δημοφιλείς στον χώρο της ναυτιλίας. Αναφορές πάντως έγιναν και στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, με τον Χαράλαμπο Φαφαλιό, πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας, να υπογραμμίζει πως η ελληνική εμπορική ναυτιλία θα ξεπεράσει και αυτήν την πρόκληση. Η Σουζάνα Λασκαρίδη, που επίσης μίλησε για τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η Ελλάδα, αναφέρθηκε στην πράσινη ναυτιλία, αλλά και την απορρόφηση νέων Ελλήνων επιστημόνων στις ναυτιλιακές εταιρείες.
Η βραδιά έκλεισε με τα εγκαίνια μιας έκθεσης στον ισόγειο χώρο του Ιδρύματος με τίτλο «Ερχόμεθα προς τη θάλασσα», μια φράση του Κωτάκη, που στηρίχθηκε στο πλουσιότατο αρχείο των «Ναυτικών Χρονικών», με στόχο να δείξει στη νέα γενιά τη σημασία της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας και να προσελκύσει νέους στο ναυτικό επάγγελμα.