«Πώς να νικήσεις τη μοναξιά» και άλλα υπαρξιακά διλήμματα στο θεατρικό σανίδι

«Πώς να νικήσεις τη μοναξιά» και άλλα υπαρξιακά διλήμματα στο θεατρικό σανίδι

Πριν από λίγο καιρό, ο Αλέν Ντελόν σόκαρε την κοινή γνώμη, ανακοινώνοντας, μέσω του γιου του, ότι έχει αποφασίσει να φύγει από τη ζωή με υποβοηθούμενη ευθανασία στην Ελβετία.

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγο καιρό, ο Αλέν Ντελόν σόκαρε την κοινή γνώμη, ανακοινώνοντας, μέσω του γιου του, ότι έχει αποφασίσει να φύγει από τη ζωή με υποβοηθούμενη ευθανασία στην Ελβετία. Με εξασθενημένη υγεία και απώλεια αγαπημένων του ανθρώπων, ο ηθοποιός, που έχει δηλώσει πως «το γήρας είναι φρικτό», φαίνεται να προετοιμάζει τις λεπτομέρειες για τη δική του «έξοδο». Το ζήτημα αυτό είναι μεγάλο ταμπού στην Ευρώπη και στην Αμερική. Ορισμένες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου αλλά και κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν κάνει ήδη τα νομοθετικά βήματα, ωστόσο η κοινωνία παραμένει διχασμένη. Εχει, λοιπόν, μεγάλο ενδιαφέρον να δει κανείς την παράσταση που ανεβαίνει μέχρι και τις 17 Απριλίου στην Αθήνα, με τίτλο «Πώς να νικήσεις τη μοναξιά». Πρόκειται για το θεατρικό έργο του αιρετικού συγγραφέα Νιλ Λαμπιούτ, σε σκηνοθεσία Χρήστου Λύγκα, που πραγματεύεται ακριβώς αυτό το ηθικό δίλημμα: Μπορεί κανείς να αποφασίσει την αφαίρεση της ίδιας του της ζωής όταν έχει διαγνωστεί με ανίατη νόσο; Ή κάθε κερδισμένο λεπτό και ανάσα είναι μια νίκη του ανθρώπου απέναντι στο αναπόφευκτο;

«Πώς να νικήσεις τη μοναξιά» και άλλα υπαρξιακά διλήμματα στο θεατρικό σανίδι-1
Το έργο θα παίζεται έως τις 17 Απριλίου.

Ο Λαμπιούτ χαρακτηρίζεται από τους πολέμιούς του ως μισάνθρωπος και από αυτούς που τον αγαπούν ως τολμηρός επειδή αγγίζει υπαρξιακά αγκάθια με ειλικρίνεια και γνώση της ανθρώπινης φύσης. Το συγγραφικό του εύρημα στο συγκεκριμένο έργο είναι ότι καταφέρνει να κάνει το ηθικό δίλημμα υπόθεση ενός ζευγαριού, με τη σύζυγο να έχει νοσήσει από καρκίνο, τον άντρα της να αντιστέκεται στην ιδέα ότι μπορεί να τη χάσει και έναν παλιό γνώριμο που του «ανατίθεται» να αναλάβει τη δύσκολη δουλειά. «Θα έλεγε κανείς ότι είναι μια μαύρη ή σκοτεινή παράσταση», λέει ο Χρήστος Λύγκας που κρατάει και έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, μαζί με τον Γεράσιμο Μαύρο και τη Μαρία Μπρανίδου. «Ομως, εντέλει, η βαρύτητα δεν πέφτει στον θάνατο ή στην ασθένεια, αλλά στο κατά πόσον μπορούμε να εξασκήσουμε την ελεύθερη βούληση. Ο Λαμπιούτ κερδίζει τον θεατή. Δεν παίρνει θέση, αλλά καταφέρνει να παρουσιάσει με πληρότητα στο κοινό και τις δύο αντίθετες πλευρές».

«Πώς να νικήσεις τη μοναξιά» και άλλα υπαρξιακά διλήμματα στο θεατρικό σανίδι-2
Ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής Χρήστος Λύγκας.

Αναρωτήθηκα πώς σε μια δύσκολη εποχή ανεβάζει κανείς ένα τόσο έντονο έργο: «Αφενός το είχαμε διαλέξει πριν από τον κορωνοϊό και, φυσικά, πριν από τον πόλεμο. Καθώς όμως ζούμε σε μια περίοδο που το τι μπορεί κανείς να επιλέγει και τι όχι, ανάλογα με το μέρος όπου ζει, με το πολίτευμα που έχει η χώρα του και τη γενική κατάσταση που βιώνει, είπαμε πως έχει ενδιαφέρον να κοιτάξουμε και προς αυτή την κατεύθυνση. Ουσιαστικά απενοχοποιεί τη συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα, κάτι που βρίσκω εξαιρετικά θετικό», λέει στη στήλη ο Χρήστος Λύγκας. Η παράσταση ανεβαίνει Σάββατο και Κυριακή στον Πολυχώρο Vault Theatre Plus, Μελενίκου 26, Βοτανικός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή