Ο «Δρομέας» του Βαρώτσου επιστρέφει από το Χίλτον στην πλατεία Ομονοίας

Ο «Δρομέας» του Βαρώτσου επιστρέφει από το Χίλτον στην πλατεία Ομονοίας

Οταν το 1988 μπήκε ο «Δρομέας» του Κώστα Βαρώτσου στην πλατεία Ομονοίας –εκεί όπου ήταν κάποτε το σιντριβάνι– οι Αθηναίοι τον υποδέχθηκαν με έκπληξη.

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν το 1988 μπήκε ο «Δρομέας» του Κώστα Βαρώτσου στην πλατεία Ομονοίας –εκεί όπου ήταν κάποτε το σιντριβάνι– οι Αθηναίοι τον υποδέχθηκαν με έκπληξη. Μέχρι τότε δεν υπήρχε κανένα άλλο δημόσιο γλυπτό που να ενσαρκώνει το πνεύμα της σύγχρονης τέχνης με τέτοια ορμή. Οι περισσότεροι κάτοικοι τον αγάπησαν και δεν μπορούσαν να φανταστούν την πόλη δίχως αυτόν, είναι πια ένα από τα τοπόσημα της Αθήνας. Επειτα από μερικά χρόνια, λόγω της κατασκευής του μετρό, μετακινήθηκε απέναντι από το Χίλτον όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα. Ωστόσο το διάσημο γλυπτό από γυαλί μπορεί να επιστρέψει και πάλι στην Ομόνοια, όπως αποκαλύπτει στη στήλη ο καλλιτέχνης: «Εχει συμβεί και στο εξωτερικό να αλλάξουν έργα μου θέσεις όταν γίνεται μια ανάπλαση. Τώρα που η πλατεία έχει αναμορφωθεί, μου ζητήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων να επιστρέψει ο “Δρομέας” στην αρχική του θέση. Εδωσα τη συγκατάθεσή μου και περιμένω να δω ποιο είναι το ακριβές σχέδιο της μεταφοράς του. Αλλωστε δεν είναι και ένα εύκολο εγχείρημα».

Ο «Δρομέας» του Βαρώτσου επιστρέφει από το Χίλτον στην πλατεία Ομονοίας-1
Οταν το γλυπτό ήταν στην Ομόνοια στη θέση του σιντριβανιού.

Η ιστορία του

Η ιστορία του «Δρομέα» έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Λίγοι από εμάς γνωρίζουν ότι όταν τοποθετήθηκε στην Ομόνοια η απόφαση ήταν να μείνει εκεί μονάχα ένα μήνα. Το γλυπτό είχε ενταχθεί σε μια καλλιτεχνική δράση δημόσιου χαρακτήρα με τίτλο δρώμενα, σε μια περίοδο όπου δήμαρχος ήταν ο Μιλτιάδης Εβερτ και την αντιδημαρχία Πολιτισμού είχε ο Σταύρος Ξαρχάκος. Ο Βαρώτσος με σπουδές στην Ιταλία και ήδη διεθνή αναγνώριση είχε παρουσιάσει μερικά χρόνια πριν ένα αντίστοιχο γλυπτό, τον «Ποιητή» στη Λευκωσία, το πρώτο με γυαλί και σίδερο. Ειρωνεία της τύχης είναι ότι και αυτό είχε μπει για λίγο σε άχαρη θέση στον προμαχώνα Καράφα, δίπλα από την Πύλη Αμμοχώστου. Μετακινήθηκε το 2018 έπειτα από 35 χρόνια. Το νέο πόστο του είναι στον προμαχώνα του δημαρχείου της πόλης και έχει απευθείας διάλογο με την αναμορφωμένη πλατεία Ελευθερίας.

Ο «Δρομέας» του Βαρώτσου επιστρέφει από το Χίλτον στην πλατεία Ομονοίας-2
Ο γλύπτης συμφωνεί να αλλάξει θέση ο Δρομέας του. (PANOULIS PHOTOGRAPHY)

«Γενεαλογικά ο “Ποιητής” είναι ο πατέρας του “Δρομέα”, που ήταν να ονομαστεί “Ξένος”», λέει ο Βαρώτσος. «Ηθελα να κάνω έναν άνθρωπο ο οποίος είναι αυτός ο ταξιδιώτης που μόλις τον συναντάς του λες “πότε ήρθες;” και η επόμενη ερώτηση που του κάνεις είναι “πότε φεύγεις;”. Είναι ο αέναος ταξιδιώτης. Ο άνθρωπος που αφήνει πίσω την ανάμνησή του. Είναι σχεδόν μοιραίο λοιπόν ο “Δρομέας” να μετακινείται συνεχώς και να μην μπορεί να βρει μια μόνιμη θέση», λέει με χιούμορ ο γλύπτης ο οποίος είχε πολλές ενστάσεις όταν είχε ακουστεί πριν από λίγα χρόνια ότι το εμβληματικό έργο του μπορεί να πήγαινε στη Βόρεια Μακεδονία. Εκτός από το έργο του Βαρώτσου πάντως ενδέχεται να τοποθετηθούν αλλού και κάποιες προτομές που βρίσκονταν σε κομβικά σημεία της πόλης, όπως η πλατεία Κολωνακίου ή το Πνευματικό Κέντρο, και έχουν τώρα βγει από τη θέση τους λόγω των έργων του μετρό.

* Πολλοί πίστεψαν το χθεσινό πρωταπριλιάτικο δημοσίευμα ότι ο «Δρομέας» του Κώστα Βαρώτσου επρόκειτο όντως να μετακινηθεί στην Ομόνοια. Στο «κόλπο» και ο γλύπτης που το βρήκε επιτυχημένο.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή