Στην Ουάσιγκτον συνεχίστηκε η σειρά διαλέξεων προς τιμήν της Θάλειας Ποταμιάνου

Στην Ουάσιγκτον συνεχίστηκε η σειρά διαλέξεων προς τιμήν της Θάλειας Ποταμιάνου

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από δύο χρόνια, το Συμβούλιο των Επιτρόπων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης καθιέρωσε μια ετήσια σειρά διαλέξεων στη μνήμη της Θάλειας Ποταμιάνου. Προσωπικότητα φωτεινή και ξεχωριστή, η εκλιπούσα υπήρξε διακεκριμένη γιατρός και πανεπιστημιακός με πολλές ευεργεσίες. Με καταγωγή από την Ηπειρο, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1914 και ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 8 ετών. Χάρη στην οικονομική υποστήριξη από τα τέσσερα αδέλφια της, πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα στη μικροβιολογία με έπαινο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δυστυχώς έφυγε από τη ζωή σε πολύ νεαρή ηλικία, αλλά άφησε πίσω της σπουδαίο έργο. Από την Κατοχή όπου είχε κρυφή αλλά και φανερή δράση για την ανακούφιση των ευάλωτων αλλά και την εύρεση καταφυγίου για αντιστασιακούς και Εβραίους, ώς την ίδρυση του πρώτου κέντρου στην Ελλάδα για τοξικομανείς και εθισμένους στο αλκοόλ.

Στην Ουάσιγκτον συνεχίστηκε η σειρά διαλέξεων προς τιμήν της Θάλειας Ποταμιάνου-1
Ο Πίτερ Φράνκοπαν στο βήμα.

Ο εγγονός της Φωκίων Ποταμιάνος, επίτροπος της Γενναδείου, αποφάσισε να χορηγήσει αυτόν τον θεσμό για μια δεκαετία, ώστε να τιμήσει τη γιαγιά του με έναν τρόπο που θα της ταίριαζε. Οι διαλέξεις διοργανώνονται στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ με κεντρικό άξονα την επιρροή που ασκεί διαχρονικά ο ελληνικός πολιτισμός. Απώτερος στόχος του προγράμματος αυτού είναι να συγκινεί τόσο τον Δήμο όσο και τους σοφιστές, δηλαδή ειδικούς αλλά και το φιλομαθές κοινό, επισημαίνει στη στήλη ο κ. Ποταμιάνος. Πρώτος ομιλητής της σειράς με τρεις ομιλίες είναι ο Πίτερ Φράνκοπαν, καθηγητής Παγκόσμιας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινής Ερευνας «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Στην Ουάσιγκτον συνεχίστηκε η σειρά διαλέξεων προς τιμήν της Θάλειας Ποταμιάνου-2
Η διακεκριμένη αρθρογράφος της «Ουάσιγκτον Ποστ», Σάλι Κουίν.

Η πρώτη διάλεξή του έγινε στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο όταν και εστίασε στην περίοδο από το 7000 π.Χ. περίπου έως το τέλος του κλασικού κόσμου. Η δεύτερη έγινε πριν από λίγο καιρό στο αμφιθέατρο «Lohrfink» του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν και μας πλοήγησε από την εκπνοή της αρχαιότητας έως το 1600. Την εισαγωγή έκανε η διακεκριμένη αρθρογράφος της «Ουάσιγκτον Ποστ» Σάλι Κουίν, που μίλησε για τον ιστορικό και τις τομές που κάνει μέσα από τα βιβλία του. Αργότερα ανέβηκε στο βήμα ο πανεπιστημιακός, κάνοντας μια πολύ ενδιαφέρουσα αναδρομή από το ελληνικό αλφάβητο έως τους δρόμους του μεταξιού και από τη βυζαντινή κληρονομιά μέχρι τη σημερινή σύγκρουση στην Ουκρανία. Ο Φράνκοπαν έχει το χάρισμα να παρουσιάζει την παγκόσμια ιστορία καλειδοσκοπικά, ερευνώντας ένα θέμα από πολλές πλευρές. Μετά τη διάλεξη ακολούθησε και δεξίωση στο Cosmos Club της Ουάσιγκτον.

Στην Ουάσιγκτον συνεχίστηκε η σειρά διαλέξεων προς τιμήν της Θάλειας Ποταμιάνου-3
Φωκίων Ποταμιάνος, Τζον Νεγκροπόντε και ο πρόεδρος του German Marshall Fund, Τζον Ρ. Ουέστ.

Η τρίτη διάλεξη της ετήσιας σειράς «Θάλεια Ποταμιάνου», που θα πραγματοποιηθεί στην Αμερική, έχει προγραμματιστεί στη Νέα Υόρκη τον Μάιο. Ο ιστορικός θα καλύψει την περίοδο από το 1600 έως σήμερα, αφήνοντάς μας μια μικρή χαραμάδα για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον, με βάση τη γνώση του παρελθόντος.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή